Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2011-10-18, 21:18 Przemyślenia n/t jakości
Tak sobie czytam i czytam forum i zauważyłem coraz więcej wpisów od posiadaczy nowych dusterków lub innych daci że coś nawaliło .A to wykładzina , a to lakier , a drążek , awarii które raczej się wcześniej nie zdarzały .... Mam nieodparte wrażenie że niezaspokojony popyt spowodował drastyczny spadek jakości. .. ale może to tylko wrażenie....
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-10-18, 21:29
A może % usterek nie wzrosnął jakoś drastycznie, tylko forum się rozwija, jest ono bardziej popularne wśród użytkowników dacii to i prawdopodobieństwo usterki większe...
O, to to - ilościowo na pewno liczba usterek jest większa, ale %? Wątpię... Chociaż w sumie też jest możliwe - o czym tu pisać, jak jest wszystko OK? <;
. Ale jak to mówią, jak ktoś ma pecha to i palec w du...e złamie.
Odnoszę wrażenie, że dacie są bardzo nierówne jakościowo. Obie MCV I którymi jeździłem była naprawiane na gwarancji i po gwarancji. Obie były poprawiane lakierniczo (bąble rdzy i wtrącenia) W pierwszej awarie elektryki, zawieszenia a na koniec maglownicy. W drugiej dwukrotna wymiana wtrysków LPG i jakiegoś czujnika co uruchamia LPG (też dwa razy), za to elektryka i zawieszenie bez uwag. Hałasująca skrzynia i sprzęgło w obu nie było naprawiane. W sumie to raczej awaryjny samochód.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-07-21, 08:56, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-04, 21:31
jan ostrzyca napisał/a:
Odnoszę wrażenie, że dacie są bardzo nierówne jakościowo. Obie MCV I którymi jeździłem była naprawiane na gwarancji i po gwarancji. Obie były poprawiane lakierniczo (bąble rdzy i wtrącenia) W pierwszej awarie elektryki, zawieszenia a na koniec maglownicy. W drugiej dwukrotna wymiana wtrysków LPG i jakiegoś czujnika co uruchamia LPG (też dwa razy), za to elektryka i zawieszenie bez uwag. Hałasująca skrzynia i sprzęgło w obu nie było naprawiane. W sumie to raczej awaryjny samochód.
Nie ma dziś aut nieawaryjnych. Mercedesy, Audi czy BMW także są naprawiane w okresie do pierwszych 100-150 tys gdzie kiedyś to było nie do pomyślenia. W przypadku tego zatartego silnika to nie silnik się zwalił tylko osprzęt a mianowicie zapewne pompa oleju i taki pech, że to spowodowało bardzo poważne skutki. Dobrze, że bez drak naprawili na koszt Dacii. Ostatnie auta, które kupowałem nowe i do 150 tys (później sprzedawałem) nic się nie działo pochodziły z lat 90-tych i były to fiaty, fordy, ople więc nie jakieś super marki. Teraz sypie się wszystko.
Ostatnio zmieniony przez mojo 2016-02-04, 21:32, w całości zmieniany 1 raz
Jestem wesoły Romek, mam na przedmieściu domek.... Nie martw się, odłączą ci ten prąd!
Ale rocznik 2010 jest wyjątkowy. Potwierdzam b. niską usterkowość i oby tak dalej.
No to i mnie pocieszyłeś, bo mam auto wyprodukowane w 2010r. Na razie tylko raz łącznik stabilizatora i kabelek klaksonu. Poza tym żadnych usterek. Coraz bardziej jestem nastawiony, że jeszcze długo pojeżdżę moim bolidem.
Tym bym się nie sugerował, bo MEDy to niestety od ok. 2010/2011 słaby jakościowo wtryskiwacz.
W Merivie mam też instalację Omegas, na początku z MEDami, pierwszy komplet padł po 30 kkm, drugi zaczynał się "kleić" po ok. 20 kkm. Dopiero jak zrezygnowałem z MEDów i włożyłem Keihiny, to zapomniałem, że mam instalację LPG pod maską (z Keihinami przejechałem już kolejne 60 kkm).
Ostatnio zmieniony przez mbar 2016-02-05, 08:04, w całości zmieniany 1 raz
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum