Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.3 TCE 150
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2016 Posty: 204 Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-03-24, 08:58 Cześć ;)
Witajcie drodzy Koledzy.
Przyszedł czas na zakup pierwszego własnego nowego samochodu i postanowione w głowie mej zostało, że będzie to Dacia Sandero w wersji Laureate. Zdecydowałem też po wysłuchaniu kilku opinii na silniczek 1.2 16V 75.
I tutaj od razu zadam Wam pytań kilka, jako że na razie jestem po kontakcie z dealerem i nie kupowałem wcześniej samochodu nowego. Na co mam zwrócić uwagę przy odbiorze i ogólnie przy negocjacjach? Czy podejmuję dobrą decyzję decydując się na ten silnik? Jakie zalecenia macie dla młodego posiadacza nowego auta?
Samochód będzie wykorzystywany do dojazdu do pracy (ca. 15 km) i weekendowego wypadu po stałej trasie (ca. 150 km).
Pozdrawiam i mam nadzieję zostać z Wami na dłużej,
Arek :)
Taki silnik jest nie do zajeżdżenia.... Zupełnie wystarczy na codzienne dojazdy do pracy.... no i nadaje się do zagazowania w przyszłości.
Mam Lodgy z "starym" silnikiem, ma 84 KM i zupełnie wystarcza na miasto (moc silnika nie jest w pełni wykorzystywana).
A 2-3 razy w roku mamy dalekie wypady.... i daje radę w pełni obciążonym aucie (5 osób + bagaż i boks dachowy - tak miałem ostatnio na narty).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2016-03-24, 11:01
Prawdopodobnie będę kupował w Częstochowie, jako, że tam mam zameldowanie i po prostu będzie mi wygodniej na miejscu pojeździć niż wozić tablice w bagażniku. Wstępnie rozmawiałem dzisiaj z salonem i byłby do odbioru na koniec maja jak się zdecyduję. We wtorek mam zaproszenie na jazdę próbną to sobie go obejrzę od środka i znając mnie, zdecyduję :D
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-03-24, 14:00 Re: Cześć ;)
arekkozuch napisał/a:
Na co mam zwrócić uwagę przy odbiorze i ogólnie przy negocjacjach?
witam/pozdrawiam/ gratuluję trafnego wyboru - to proste konstrukcyjnie i wdzięczne w eksploatacji autko, które nie powinno sprawiać przykrych niespodzianek. Silnik to leciwa konstrukcja bez żadnych wodotrysków, za to trwała i tania w obsłudze i na dodatek łatwo dająca się zagazować. Sandero to auto budżetowe, więc nie liczyłbym na jakieś szczególne upusty - standardowo jest to zwykle niewielka zniżka gotówkowa plus kilka elementów wyposażenia gratis a odbiór auta nowego nie niesie ryzyka porównywalnego z grą w totka, jaką przypomina nabywanie używki (jest odrębny temat dot na co zwracać uwagę przy odbiorze i negocjacjach z dilerem) Warto zrobić mały reserch przed ostateczną decyzją wyboru salonu i rozesłać kilka e-maili z prośbą o konkretne propozycje ze strony sprzedawców. Nieraz opłaci się przejechać kilkadziesiąt km więcej w zamian za np darmowe czujniki cofania czy zimowe ogumienie
Wysłany: 2016-03-29, 13:32
Sandero zamówione, 29 maja prawdopodobnie odbiór ;) 1070 rabatu i komplet od renault (dywaniki, mata, popielniczka i zapalniczka) i gwarancja na 5 lat za 1 zł ;)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-03-29, 13:39
ładny wynik, zostaje tylko skreślanie kalendarza - jaki kolor jeśli nie tajemnica?
Wysłany: 2016-03-30, 11:22
W sumie popielniczkę i zapalniczkę tak rzutem na taśmę dostałem - wychodząc zagadnąłem czy też mogę dostać Pan się wrócił i mi przyniósł poprawioną umowę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum