Mysle ze lepsze takie niz jakies stare - choc nie mowie , ze w dusterze ph1 sa zle lampy...
Ostatnio widzialem z takimi lampami VW dostawczak nie wiem jaki model ale chyba Transporter, w kazdym badz razie starszy model.
Patrzylem w lusterkach wstecznych co to za VW nowy model jedzie za mna - bardzo fajnie i nowoczesnie wygladal z tymi lampami, tez mial takie paski led ,
jak mnie wyprzedzil zobaczylem ze to stary dostawczak VW.
Tylko uważajcie przy takich "tuningowanych" lampach. Kiedyś miałem przyjemność wymienić lampy fabryczne na takie tuningowane niby markowe ( przypomniało mi się firma depo więc niby dobre ) lampy z soczewką. Jeśli chodzi o jazdę po zmroku w porównaniu do seryjnych lamp to była tragedia. Po pomiarach fabrycznej lampy a nowej z soczewką "ilość" światła spadła o prawie połowę. Wedle speca ze stacji winę ponosił odbłyśnik i ta cała soczewka marnej jakości. Instalacja pakietu ksenonów w tamtym aucie też niewiele dała. Więc efekt wizualny super. Ale w tamtym przypadku nie dało się korzystać z auta po zmroku.
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2015-08-30, 09:07, w całości zmieniany 1 raz
Tylko uważajcie przy takich "tuningowanych" lampach. Kiedyś miałem przyjemność wymienić lampy fabryczne na takie tuningowane niby markowe ( przypomniało mi się firma depo więc niby dobre ) lampy z soczewką. Jeśli chodzi o jazdę po zmroku w porównaniu do seryjnych lamp to była tragedia. Po pomiarach fabrycznej lampy a nowej z soczewką "ilość" światła spadła o prawie połowę. Wedle speca ze stacji winę ponosił odbłyśnik i ta cała soczewka marnej jakości. Instalacja pakietu ksenonów w tamtym aucie też niewiele dała. Więc efekt wizualny super. Ale w tamtym przypadku nie dało się korzystać z auta po zmroku.
potwierdzam.
Kupiłem kiedyś lampy z soczewkami firmy DEPO do Audi A4, żeby wymienić stare lampy, szklane, bez soczewki (były już trochę porysowane). Te Nowe zamienniki okazały się być plastikowe, a same lampy były nie do wyregulowania.. Nawet na stacji diagnostycznej męczyli się z ustawieniami właściwych kątów i się poddali. Ponadto podczas jazdy po nierównościach zdarzało się, że nagle wypadała soczewka z mocowania i lampa świeciła w niebo.
Suma sumarum oddałem sprzedawcy jako niesprawne. i założyłem z powrotem stare..
Akurat Duster ph1 ma bardzo dobre światła. Tylko żarówkę porządną trzeba zamontować a nie taką za 3 zł ze stacji benzynowej (używam Philips Vision Plus o ile pamiętam; pierwszy komplet wytrzymał 3.5 roku).
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3777 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-01, 11:16
Wszystkie Dacie nawet Logan Ph1 mają bardzo przyzwoicie świecące reflektory. Pod warunkiem że są oryginalne a nie jakieś podejrzanie tanie zamienniki ....
Marka: Dacia/Skoda
Model: Dokker/Superb
Silnik: 1.6MPI/2.0TSi 265KM
Rocznik: 2014/2014 Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 163 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-01, 19:33
Nie polecam, miałem jedną przygodę z takimi lampami - wyglądają fajnie na renderach,w najlepszym razie na zdjęciach. Zwykle są dużo niższej jakości od oryginałów i gorzej pasują.
Jak już ktoś koniecznie chce kupić to radziłbym odbiór osobisty i zobaczenie tego przed zakupem.
Tylko uważajcie przy takich "tuningowanych" lampach. Kiedyś miałem przyjemność wymienić lampy fabryczne na takie tuningowane niby markowe ( przypomniało mi się firma depo więc niby dobre )
potwierdzam.
Kupiłem kiedyś lampy z soczewkami firmy DEPO do Audi A4, żeby wymienić stare lampy, szklane, bez soczewki (były już trochę porysowane). Te Nowe zamienniki okazały się być plastikowe, a same lampy były nie do wyregulowania.. Nawet na stacji diagnostycznej męczyli się z ustawieniami właściwych kątów i się poddali. Ponadto podczas jazdy po nierównościach zdarzało się, że nagle wypadała soczewka z mocowania i lampa świeciła w niebo.
Suma sumarum oddałem sprzedawcy jako niesprawne. i założyłem z powrotem stare..
DEPO już jako zamiennik oryginału to w najlepszym przypadku średnia półka. Nie wiem skąd przekonanie, że to "markowe" zamienniki... Miałem do czynienia z kilkoma w różnych samochodach. Za każdym razem był problem z jakością, spasowaniem, mocowaniem i trwałością (nagminnie łuszczyły się lustra). Jeśli więc mówimy dodatkowo o jakimś "tuningowym" odpowiedniku, to bałbym się to w ogóle do ręki brać...
Tez mi się podobają ( te czarne ) , byłem gotowy kupić je, ale niestety soczewka i żarówka H7, niestety dobrze nie rokuje , po prostu będą słabiej świecić.
Kiedyś miałem audi i kupiłem nowe lampy z soczewką i też na żarówce H1 bądź H7 i słabiej świeciły niż stare lampy z odbłysnikiem.
Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005 Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Sty 2013 Posty: 326 Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-25, 23:00
corrado napisał/a:
kupiłem nowe lampy z soczewką i też na żarówce H1 bądź H7 i słabiej świeciły niż stare lampy z odbłysnikiem.
Zgadza się, też mam podobne doświadczenia (w innym aucie), no i takie odbłyśniki szybciej się wypalają (szczególnie jak ktoś nie ma świateł do jazdy dziennej).
Obawiałbym się, że ta homologacja europejska E ma ważność tylko w Rosji i to łącznie z $10 dla milicjanta. A u nas może do traktora poza drogami. Może jest tam po prostu znaczek CE
Mój brat siedzi mocno w tych sprawach, wyjaśnił mi, ze jeśli czytam "reflektor Dacia Duster - oryginalny produkt firmy XXX" - to wcale nie znaczy, że XXX produkuje lampy na pierwszy montaż do Dustera, z reguły wprost przeciwnie. A o lampach, które wyglądają jak oryginalne, ale w żaden sposób nie dają się ustawić, to mógłby opowiadać cały wieczór. Duster ma dobre lampy, a jak się chce szpanować, to lepiej było kupić inne auto, a nie wyrzucać pieniądze na spie... (zepsucie) Dustera.
Druga sprawa "orginalne" to pisza ludzie na kazdej aukcji kazdego zamiennika a tu w tej aukcji widze nikt nie wciska ze to orginal , zreszta to chyba oczywiste.
Ustawic lampy sie dalo, pewnie cos popekalo wam w tych soczewkach co mieliscie, albo uchwyt albo wyskoczyla regulacja wewnatrz lampy.
pamietam tez ze ciezko sie tam ustawialo zaczep regulatora lampy i niektorzy wymieniali ten plastik nawet. Robili z DEPO i TYC pamietam. Ja mialem TYC , w DEPO czesto robily sie tzw pajaczki na kloszu ale w tyc ok bylo. Z tymze po prostu bez jakis xenonow swiecily slabo...
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-03-26, 08:17
Te lampy to chyba są Sonar. Opinie krążą że to taka sama chińszczyzna jak Tyc i Depo czyli jak nowe to wyglądają ładnie. Miałem raz do czynienia z chińskimi lampami (bo tanie) i ... w aucie są 8-letnie oryginały i 4-letnie chińskie i te chińskie już wymagają wymiany: łuszczy się "szkło" parują tak, że praktycznie woda w nich stoi w deszcz. Z tego co wiem przyzwoite to np Valeo.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-03-26, 08:31
BogdanK napisał/a:
corrado napisał/a:
kupiłem nowe lampy z soczewką i też na żarówce H1 bądź H7 i słabiej świeciły niż stare lampy z odbłysnikiem.
Zgadza się, też mam podobne doświadczenia (w innym aucie), no i takie odbłyśniki szybciej się wypalają (szczególnie jak ktoś nie ma świateł do jazdy dziennej).
Eeee, bo porównujecie chiński badziew do fabrycznych lamp.
Porządne lampy soczewkowe świecą bardzo dobrze, tyle że nie kosztują po 500 zł/szt.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016 Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-03-26, 08:34
eplus napisał/a:
Duster ma dobre lampy, a jak się chce szpanować, to lepiej było kupić inne auto, a nie wyrzucać pieniądze na spie... (zepsucie) Dustera.
Do tej pory mam auto z ksenonami i wiem jaka jest różnica między ksenonami, żarówką i soczewkami.
Nikt tu nie mówi o żadnym szpanie tylko myślę o bezpieczeństwie jazdy opierając się na doświadczeniu już zdobytym i opisie aukcji - homologacja perzy okazji wygląd też się zmienia).
eplus - jak Cię nie stać, lub zazdrościsz, że ktoś może mieć inne lampy lub gust to po prostu napisz, że za drogie lub Ci się nie podobają.
Oczekiwałem informacji krótkich treściwych typu: mam, światło jakie produkują jest kiepskiej jakości; mam super się spisują już drugi rok, elektryka bez zmian; nie mam ale zamówiłem, podzielę się opinią itp.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Marcinbzyk 2016-03-26, 08:39, w całości zmieniany 1 raz
Przecież Koledzy ci tu pisali, że założyli soczewki i świecą słabiej. Ja oczywiście chciałem szpanować, gdy kupiłem Dustera, bo było to wtedy oryginalne auto, a teraz na kilometr mija się dwa. I żadne udziwnione światła słabiej świecące od fabrycznych tego nie zmienią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum