Wysłany: 2017-03-17, 12:26 Zbieżność sciąga na prawo
Mam problem ze ściąganiem na lewo Muszę mieć przekręconą kierownicę delikatnie w lewo aby samochód jechał prosto.
Dodam że samochód mam od 2 tyg ( przebieg 500 km), nowe opony od tyg całoroczne Nokiana 195/65/15.
Jechać na regulację zbieżności, czy poczekać? W ASO mają mi to zrobić w ramach gwarancji, ale czy nie będzie problemu z powodu zmiany opon na szersze ?
Ostatnio zmieniony przez brzuch0 2017-03-17, 15:43, w całości zmieniany 1 raz
Trzeba to sprawdzić zbieżność niezależnie od szerokości opon, bo urządzenia do sprawdzenia ustawia się na felgach, a nie na oponach. Więc szerokość nic nie ma do rzeczy.
Może ta opona jest feralna, co powoduje ściąganie auta? A czy sprawdzałeś ciśnienie w kołach, czy są takie same? Czy zużycie opon jest takie same, czy nie ściera np. z jednej strony?
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Jeśli tak to wygląda na opony. Może złe wartości ciśnienia. Może były źle przechowywane i się odkształciły.
Jeśli nie to masz gwarancję i mają to zrobić.
Przed wymianą opon szczerze nie pamiętam czy dacia jeździła prosto, ściąganie dopiero zauważyłem wczoraj.
Ciśnienie w oponach chyba jest dobre skoro nie świeci mi się kontrolka ( ale sprawdzę to jeszcze dziś)
Opony są z 0417 tak więc jeśli by były źle przechowywane to naprawdę musiało to by być ekstremalne .
Ostatnio zmieniony przez brzuch0 2017-03-17, 12:58, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz w ogóle czy te opony są zamontowane zgodnie z kierunkiem lub odpowiednią stroną na zewnątrz jeśli ten typ tego wymaga. I oczywiście ciśnienie powietrza to najbardziej oczywista rzecz do sprawdzenia.
Ciśnienie ok, koła przełożone z tyłu na przód. Dalej to samo w środę jadę do ASO na sprawdzenie zbieżności plus ogarną mi stukanie jakiegoś plastiku w środku
Zobacz na oponie czy jest jakaś strzalka, która pokazuje kierunek obrotu koła, jeśli jest odwrotnie to zamień stronami prawa z lewą. A jak nie ma strzałki tzn. jest to opona uniwersalna w kierunkach obrotów toczenia. I również zamień stronami i zaobserwuj jej zachowanie auta podczas jazdy. Jeśli nie pomóże to pozostanie regulacja zbieżności.
Zobacz na oponie czy jest jakaś strzalka, która pokazuje kierunek obrotu koła, jeśli jest odwrotnie to zamień stronami prawa z lewą. A jak nie ma strzałki tzn. jest to opona uniwersalna w kierunkach obrotów toczenia. I również zamień stronami i zaobserwuj jej zachowanie auta podczas jazdy. Jeśli nie pomóże to pozostanie regulacja zbieżności.
Strzałki są skierowane w stronę jaką trzeba zreszta opony wymieniałem w serwisie, gdzie na pomyłkę z montażem nie mogli by sobie pozwolić.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-03-17, 17:45
brzuch0 napisał/a:
route2000 napisał/a:
Strzałki są skierowane w stronę jaką trzeba zreszta opony wymieniałem w serwisie, gdzie na pomyłkę z montażem nie mogli by sobie pozwolić.
Tego nigdy nie mozesz byc pewny tam pracuja tylko ludzie.
Mnie kumpel jak zmieniał to jedną źle założył, a że ma w zwyczaju sprawdzać jak zakłada koła na auto to wychwycił. Musiał jeszcze raz ściągać i wyważać. Było to koło 20:00 więc zmęczenie dało znać o sobie.
A no, może skrzywiłeś wahacz przy wjeździe w jakąś dziurę?
Miałem podobnie w Scenicu, jak wyjechałem w dziurę, to potem przy hamowaniu ściągał w jedną stronę. Hamulce były ok, winowajcą był właśnie leciutko skrzywiony wahacz.
Zbieżność niby ustawiona , ale jakby samochód jeszcze delikatnie ucieka. Może ten typ tak ma?
Nasz stary matiz jedzie jak po szynach.
Czas "stracony" 2 godziny
Ostatnio zmieniony przez brzuch0 2017-03-23, 09:50, w całości zmieniany 1 raz
Mylisz się ustawiają według tabeli. Tym co mogą. To nie to samo.
Miałem takich przyjeżdżali po zbieżności auto ściągało w jedną czy drugą stronę. Po pomiarach okazywało się że faktycznie jest zbieżność ustawiona. Tyle że auto powypadkowe i ma np. przesunięte jedno koło o pół centymetra. Ustawiał po swojemu i auto już jeździło prosto. Z tym że czasami zaznaczał że na śliskim przy gwałtownym hamowaniu auto obrótci.
Tyle że auto powypadkowe i ma np. przesunięte jedno koło o pół centymetra. Ustawiał po swojemu i auto już jeździło prosto.
Nawet nie mów takich rzeczy. Nie dość, że sprowadza na właściciela zagrożenie, to jeszcze na innych użytkowników ruchu.
Jeżeli auto jest powypadkowe i nie da się ustawić zbieżności (nie da się naprawić) to auto należy złomować, bo możesz kogoś zabić.
To powiedz to właścicielowi funkiel nówki nie smiganej prosto z Niemiec. Że kupił sobie śliczne BMW za 300 koła i powinien to zezłomować. Roześmieje ci się prosto w twarz i epitetami obrzucili.
Ja ci tylko podałem przykład. Czasem bez żadnego problemu koryguje ustawienia do stanu i autko jeżdzi stabilnie w każdych warunkach. Czasem jak w przypadku wspomnianego koła tłumaczy dokładnie co i jak. I blacharz poprawia. Po czym problemu nie ma. Autko jeżdzi doskonale. A że w razie wypadku może się giąć w sposób inny niż konstruktor przewidział...... To już wybór kierowcy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum