Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2016-04-29, 06:32 Prąd z prostownika dla rozrusznika ....
Znana jest metoda na pożyczanie prądu od innego pojazdu , gdy we własnym akumulator jest zbyt słaby by zakręcić rozrusznikiem . A ja myślę o czymś takim ;
gdy akumulator nie ma siły zakręcić rozrusznikiem - podłączyć do niego prostownik .
A na prostowniku ustawić takie natężenie prądu w amperach by wystarczyło to
do zadziałania rozrusznika . A gdy taką metodą uda się uruchomić silnik -
to czy wtedy odłączanie kabli prostownika od akumulatora przy pracującym silniku - nie jest szkodliwe albo niebezpieczne Ile amperów prądu pobiera rozrusznik Sandero
Proszę o opinie ; czy taka metoda ; podłączenie prostownika do akumulatora i ustawienie na nim takiego natężenia prądu by rozrusznik zadziałał - jest właściwa
Prostownik daje max 5-6 A, rozrusznik potrzebuje około 70 A do 150 A - silnik elektryczny w momencie rozruchu pobiera dwukrotnie większa moc niż maksymalną, są specjalne urządzenia do zasilenia w trakcie rozruchu. W twojej metodzie albo spalisz prostownik albo będzie tak duży spadek napięcia , że nic nie ruszy
Ja takim urządzeniem rozruchowym już parę razy uruchamiałem poprzednie auto Scenic.
Tylko na początek należy przed startem podładować aku jakieś 5-10 min tym urządzeniem, a potem przełączyć przełącznikiem w urządzeniu na rozruch i uruchomić silnik.
W innym przypadku można uszkodzić akumulator, jak od razu uruchomisz silnik bez doładowania aku (tak pisze instrukcja obsługi urządzenia).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Odpalałem forda urządzeniem rozruchowym od ciągnika. Podłączałem i uruchamiałem, a potem odłączałem na działającym silniku. Ze zwykłym prostownikiem bez podładowania akumulatora to się nie uda - za mały prąd daje.
_________________ Duster 4x4 1.6 średnia z już ponad 180000 km ;)
Focus 1.6 TDCI średnia z ponad 125kkm
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2016-04-30, 14:50
wlodarek1 napisał/a:
Proszę o opinie ; czy taka metoda ; podłączenie prostownika do akumulatora i ustawienie na nim takiego natężenia prądu by rozrusznik zadziałał - jest właściwa
Nie. Dlaczego? Patrz: Fizyka 8 klasa szkoły podstawowej - elektryka, policz, będziesz wiedział. Możesz takze sprawdzić doświadczalnie, tyle że nie bądź zdziwiony efektami i kosztami
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-05-01, 06:16
ajax napisał/a:
wlodarek1 napisał/a:
Nie. Dlaczego? Patrz: Fizyka 8 klasa szkoły podstawowej - elektryka, policz, będziesz wiedział. Możesz takze sprawdzić doświadczalnie, tyle że nie bądź zdziwiony efektami i kosztami
Znam jednego orla ,ktory odpalal silnik od zwyklego prostownika. Silnik zakrecil dwa razy i po prostowniku- stopil sie
Na żadnym prostowniki nie ustawia się ograniczenia prądu, to tylko potrafią zasilacze laboratoryjne. Nie można też nastawić na żadnym natenżenie prądu, patrz prawo Ohma. Prostowniki z opcją rozruchu to największa głupota i sposób na zniszczenie samochodu. Profesjonalna tyrystorowa odpalarka i sztukę dziś około 3tyś.
No przecież pisałem o bezpieczniku (to powinien mieć każdy prostownik) z za 100-150 można już kupić taki z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym.
kali napisał/a:
Nie można też nastawić na żadnym natenżenie prądu, patrz prawo Ohma
Mam nadzieję że masz na myśli zwarcie lub próbę uruchamiania z prostownika, bo podczas ładowania to jak najbardziej można regulować natężenie prądu korzystając z prawa Ohma.
_________________ Duster 4x4 1.6 średnia z już ponad 180000 km ;)
Focus 1.6 TDCI średnia z ponad 125kkm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum