Zacznę od zastrzeżenia, że nie dzwoniłem po salonach, obserwacje pochodzą tylko z sieci.
Czy słusznie zauważam prawidłowość w tym, że wśród samochodów czekających w salonach w benzynie są same golasy, a wyższe wersje wyposażenia niemal wyłącznie w dieslu?
Znów (do trzech razy sztuka...) zastanawiam się nad Lodgy, gdybym chciał je mieć na wakacje, to rozumiem, że muszę zamawiać raczej natychmiast, albo szukać czegoś dostępnego od ręki.
Samochody dostępne od ręki kuszą przede wszystkim ceną, mają przyciągać uwagę możliwością zakupu nowego pojazdu za przyzwoitą kwotę i bez oczekiwania - tak to przynajmniej tłumaczyli w Pietrzaku i u Auto-Zięby.
_________________ Przychodzi taki moment życia, że od pojemności silnika ważniejsza staje się pojemność bagażnika.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-03-26, 13:40
podsiar napisał/a:
Samochody dostępne od ręki kuszą przede wszystkim ceną, mają przyciągać uwagę możliwością zakupu nowego pojazdu za przyzwoitą kwotę i bez oczekiwania - tak to przynajmniej tłumaczyli w Pietrzaku i u Auto-Zięby.
Dokładnie - to jest główny atut Dacii, więc zapewne to on głównie sprzedaje samochody tej marki.
Ja tam osobiście sądzę, że np. taki Duster w wersji wyposażenia niższej niż maksymalna nie jest żadną konkurencją dla innych aut tego typu i co za tym idzie, nie jest wart zainteresowania.
Ale dopuszczam możliwość, że więcej ludzi chce mieć suva za wszelką cenę, a na normalnie (czyli w p[rzypadku Dacii maksymalnie) wyposażoną wersję ich nie stać nawet w Dacii, więc zniosą brak potrzebnego wyposażenia, który ma miejsce w niższych wersjach.
Nie, nie znam statystyk. To moje własne obserwacje dokonane podczas wyboru i zakupu Dustera.
podsiar napisał/a:
Samochody dostępne od ręki kuszą przede wszystkim ceną
Mnie akurat kusi wyposażenie i byłbym zadowolony gdybym mógł od ręki kupić dobrze wyposażone auto zamiast czekać na nie 2 miesiące :(
W Fordzie nie było problemu - na placu stała Fiesta w najbogatszej wersji i taką kupiłem :D
W ogóle dziwnie te Dacie konfigurują. Większość Dusterów od ręki miała lakier metalik za 1900 zł a elektryki tylnych szyb za 310 zł ze świecą szukać nie mówiąc już o grzanych stołkach za 500 zł. Przy cenie auta ~ 50 tyś zł te 800 zł dopłaty za bardzo przydatne gadżety moim zdaniem jest pomijalne.
Wysłany: 2016-03-27, 16:05
Kubuch napisał/a:
[ć nie mówiąc już o grzanych stołkach za 500 zł. Przy cenie auta ~ 50 tyś zł te 800 zł dopłaty za bardzo przydatne gadżety moim zdaniem jest pomijalne.
To akurat dobrze, bo pierwsze co bym zrobił to zdyskwalifikował auto, jeśli ktoś kazałby mi dopłacać za rzecz całkowicie niepotrzebną.
Nigdy, ale to nigdy nie odczuwałem dyskomfortu przy siadaniu na fotel w samochodzie.
To chyba ma sens tylko przy skórze.
To akurat dobrze, bo pierwsze co bym zrobił to zdyskwalifikował auto, jeśli ktoś kazałby mi dopłacać za rzecz całkowicie niepotrzebną.
Nigdy, ale to nigdy nie odczuwałem dyskomfortu przy siadaniu na fotel w samochodzie.
Jestem pewien, że nigdy ale to nigdy nie miałeś grzanych stołków w aucie ;)
Marka: Dacia, Skoda
Model: Duster Ph II 4x4, Superb II
Silnik: 1,6, LPG, 2,0 TDI
Rocznik: 2015, 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-03-27, 19:34
Kubuch napisał/a:
Cav napisał/a:
Grzejcie, grzejcie po co robić niepotrzebne koszty do programu 500+ :P
Wysłany: 2016-03-27, 21:02
Kubuch napisał/a:
Cav napisał/a:
Nie, bo jest mi to totalnie niepotrzebne.
A wręcz po paru przejażdżkach z takim patentem, stwierdzam że nieprzyjemne.
W aucie przeważnie jest mi za gorąco, a nie za zimno.
Oczywiście, to że od bez mała 20 lat samochody mam garażowane pewnie mocno się do tego przyczynia.
O skórze w samochodzie mam zresztą podobne zdanie, wystarczy mi, że u mnie w salonie nikt nie chce używać skórzanych foteli, bo materiałowe są po prostu milsze w eksploatacji.....
Powiedz po kiego grzyba kupowałeś Prestige? Trzeba było brać Dustera bo klimy pewnie też nie używasz bo szyby można KORBAMI opuścić i auto przewietrzyć?
Wysłany: 2016-03-27, 21:21
Kubuch napisał/a:
Powiedz po kiego grzyba kupowałeś Prestige? Trzeba było brać Dustera bo klimy pewnie też nie używasz
A przeczytałeś poprzedni post?
Tam było wyjaśnione, więc gdybyś to zrobił, to nie zadawałbyś głupkowatych pytań.
I w przeciwieństwie do bezsensownego grzania, sensowne chłodzenie jest jak najbardziej NIEZBĘDNE.
To element, od którego zaczynam sprawdzanie wyposażenia samochodu.
Dzięki wersji Prestige, wiem że następnym takim na przyszłość będzie tempomat.
Z podgrzewanymi fotelami jest DOKŁADNIE ODWROTNIE - są elementem, dla którego zrezygnowałbym z jakiejś wersji, w której musiałbym za ten bezsens płacić.
Za to chętnie widziałbym podgrzewaną przednią szybę i kierownicę.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2016-03-27, 21:23, w całości zmieniany 2 razy
O! Podgrzewana kierownica to jest to co z wyposażenia dodatkowego kompletnie nie ma sensu. Grana szyba też dupy nie urywa ale jak już się trafi to OK. Natomiast grzane fotele są bardzo przyjemne i przydatne. O ich zaletach można się przekonać tylko w trakcie użytkowania. Parę lat temu jak byłem młody i piękny miałem je w Corolli i też nie byłem fascynatem tego rozwiązania jednak z czasem się przekonałem. Podczas długiej podróży takie grzane stołki skutecznie niwelują ból pleców a grzana kierownica? Mam garażowane auto i raczej nie przymarzam do kółka :D
Wysłany: 2016-03-27, 21:45
Kubuch napisał/a:
O! Podgrzewana kierownica to jest to co z wyposażenia dodatkowego kompletnie nie ma sensu. Grana szyba też dupy nie urywa ale jak już się trafi to OK. Natomiast grzane fotele są bardzo przyjemne i przydatne.
No widzisz, a u mnie przyjemne i przydatne jest to, co odpowiada na MOJE potrzeby, a nie czyjeś widzimisie.
I grzane fotele, są tego antyprzykładem - ani to przyjemne, ani przydatne.
W łapska często mi za zimno - w tyłek NIGDY.
Za ciepło - i owszem.
Więc np. klimatyzowane fotele - jak najbardziej byłyby ok, grzane - bez sensu.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2016-03-27, 21:46, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-03-28, 15:11
Grzane fotele można sobie zrobić w każdym aucie. Grzanej kierownicy czy podgrzewanej szyby niestety nie. A co komu potrzebne, a co nie to już subiektywna sprawa i każdy ma swoją prawdę w temacie :)
Dla mnie też wersje z medianav, z lakierem metalic, a bez elektrycznych szyb z tyłu są dziwne..
Wysłany: 2016-03-28, 18:35
Prezes napisał/a:
Grzane fotele można sobie zrobić w każdym aucie. Grzanej kierownicy czy podgrzewanej szyby niestety nie. A co komu potrzebne, a co nie to już subiektywna sprawa i każdy ma swoją prawdę w temacie :)
Dla mnie też wersje z medianav, z lakierem metalic, a bez elektrycznych szyb z tyłu są dziwne..
A ja bym się chętnie zamienił na korbki z tyłu.
Przycisk do otwierania szyb z tyłu jest tak kretyńsko umieszczony, że jak ktoś chce sobie oprzeć rękę na podłokietniku w drzwiach to otwiera niechcący szyby.
Nagminnie i praktycznie każdy kto jedzie z tyłu.
Efekt jest taki, że muszę mieć włączoną blokadę otwierania szyb z tyłu, żeby można było normalnie podróżować w drugim rzędzie.
Korbki byłyby o wiele wygodniejszym rozwiązaniem, niż obecne, zwłaszcza przy klimie, gdy szyby z tyłu uchyla się ekstremalnie rzadko (zwłaszcza że i tak są zablokowane i bez udziału kierowcy nic sobie nikt nie otworzy).
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-03-28, 19:49
Kubuch napisał/a:
O! Podgrzewana kierownica to jest to co z wyposażenia dodatkowego kompletnie nie ma sensu. Grana szyba też dupy nie urywa ale jak już się trafi to OK. Natomiast grzane fotele są bardzo przyjemne i przydatne. O ich zaletach można się przekonać tylko w trakcie użytkowania. Parę lat temu jak byłem młody i piękny miałem je w Corolli i też nie byłem fascynatem tego rozwiązania jednak z czasem się przekonałem. Podczas długiej podróży takie grzane stołki skutecznie niwelują ból pleców a grzana kierownica? Mam garażowane auto i raczej nie przymarzam do kółka :D
A tu ja Ci napiszę tak samo - miałeś kiedyś podgrzewaną przednią szybę? Bo ja miałem -w Lagunie i uważam to za bardzo przydatne rozwiązanie - włączasz przy zamarzniętych szybach - po ok 1.5 min wycieraczkami czyścisz szybę - niezastąpione szczególnie przy marznącej mżawce. A podgrzewane siedzenia też miałem ( w R25 Baccara) i przy skórzanej tapicerce prawie nie używałem - tak więc jest to kwestia indywidualnych potrzeb.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-03-29, 22:05
podsiar napisał/a:
Czytając powyższe wypowiedzi dochodzę do wniosku, że właśnie przez takie zindywidualizowane potrzeby jak Wasze sprzedawane od ręki są gołe Dacie
I dlatego nikomu nie polecam samochodu "do ręki" - bo nie jest przygotowany pod klienta.
W 1 szym etapie kupujemy samochód używany taki na jaki nas stać, w drugim nowy ale jak najtańszy - z wyprzedaży "od ręki" Najprzyjemniej jest kupować samochód skonfigurowany po siebie - wolę kupić tak samochód tańszy niż droższy okazyjnie ale nie skonfigurowany pode mnie.
No dobrze, hipotetyczne pierwotnie rozważania nabrały nagle realnych kształtów.
Dostałem od dealera w Warszawie (Al. Jerozolimskie) ofertę na Lodgy 7-miejscowe SCe Laureate + MediaNav, lakier, koło zapasowe, mapa rozszerzona, kierownica w skórze i szyby tylne elektryczne za 52980 zł. Dorzucone dywaniki (bez znaczenia) i gwarancja 5 lat/100000 km (to akurat bardzo chcę).
Moja konfiguracja marzeń różni się tym, że nie brałbym oczywiście map rozszerzonych, jako i szyb tylnych opuszczanych elektrycznie, natomiast być może brałbym podgrzewane fotele. Czyli tak naprawdę różnica bardzo niewielka, samochód od innego dealera więc dostępny w ciągu dwóch tygodni. Wszystko brzmi bardzo dobrze, kiedyś chciałem też LPG, ale w tej chwili to nie jest mój priorytet, poza tym ile można czekać.
Jedna rzecz mnie dziwi - w wycenie dealera MediaNav kosztuje 1950, a w konfiguratorze na dacia.pl bez tej jedynki z przodu...
Nie dostałem żadnej oferty ubezpieczenia pakietowego.
No i teraz zastanawiam się, jak twardo negocjować. Myślę, że powinno dać się urwać co najmniej cenę bajerów których nie chciałem, czyli ok 900 zł.
Ogólnie chcę dokupić (niekoniecznie w ASO) bagażnik dachowy i kamerę cofania. Zastanawiam się, czy dealer jest w stanie dać mi na to sensowną ofertę.
Jak myślicie?
Ostatnio zmieniony przez gfedorynski 2016-04-01, 09:25, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-04-01, 10:04
Taka konfiguracja jaką podałeś to wg. katalogu 51,980 zł...także, doliczyli sobie za gwarancje i MN wg. ich wyceny.
Bagażnik zawsze możesz sobie kupić oddzielnie. Choćby ten model:
http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=75
Ewentualnie wykorzystać vouchery na zakup akcesoriów, które dostaniesz zaraz po zakupie.
A ubezpieczenie to dostaniesz u dealera - w zeszłym roku było to bodajże 3,5 % od wartości auta - nie wiem jak jest obecnie bo nie mogę znaleźć żadnej informacji.
Taka konfiguracja jaką podałeś to wg. katalogu 51,980 zł
Już wiem, skąd różnica - samochód ma rok produkcji 2016, ale jest z zeszłej gamy modelowej. Wtedy standardowo w Laureate nie było radia, więc dodanie MediaNav kosztowało o tysiąc więcej. Oczywiście mnie jako kupującego średnio to obchodzi, ale dealer jest na razie twardy w negocjacjach, więc nie wiem, czy coś z tego będzie.
No właśnie - czy ktoś wie, jakie są pozostałe różnice między zeszłorocznym i obecnym Laureate? Żeby się nie okazało, że nie mam jakiegoś drobiazgu, o który zapomniałem zapytać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum