Wysłany: 2016-05-18, 00:22 Sprawdzone miejsce na wyjazd, gdzie można wybrać się autem?
Witam
Zbliżają się wakacje, niektórzy już mają urlopy i grzeją silniki.... a przecież mamy kolejny długi weekend Majowy.
Może macie do zaproponowania jakieś kwatery, tanie hotele, czy też ośrodki, oczywiście z miejscem parkingowym w Polsce i zagranicą, gdzie można by wypocząć coś ciekawego zobaczyć, a przede wszystkim miło spędzić czas etc.....
Zacznę od siebie
Proponuje wyjazd do Czech, Brna mieszkałem w tu ponad 3 Lata,
dlatego miałem okazje dosyć dobrze poznać miasto i okolice.
Teraz jak przyjeżdżam w odwiedziny zatrzymuje się w tym ośrodku.
http://www.uzb.cz/en/accommodation
Wystrój trochę trąci PRLem, przypomina akademik,
ale pokoje 2-3 os z łazienką, kuchenką i lodówką i internetem.
W pobliżu można dobrze zjeść. - www.restauracegambrinus.cz
Ceny za nocleg ok 150-200 Czk na osobe czyli jakieś 30-40zł
W samym mieście koniecznie trzeba odwiedzić ten bar
http://www.vytopna.cz/brno
Generalnie miasto życiem nocnym i barami stoi....
Kawałęk hotelu znajduje sie Marianskie Udoli taki teren rekreacyjny - super na spacer lub na roweki
http://mojebrno.jecool.ne...nske-udoli.html
Dzieciaki będą mogły odwiedzić mini ZOO, Kilkanaście restauracji na szlaku, parki jeziorka.
W pobliżu znajduje się Małe ZOO+Dinopark
http://vyskov.dinopark.cz/en/
Z ZOO do dinoparku odjeżdża co kilka minut wycieczka samochodami wzorowanymi na Jurasic Park
-super atrakcja dla dzieciaków
Legoland w Gunzberg koło Ulm - niestety z noclegami na miejscu na majowy weekend jest już krucho nawet na polu namiotowym przy parku - ale w pobliżu jest kilka kempingów gdzie miejsca są - jakieś 20 -30 Euro za dobę wychodzi.
Cena za wejście niestety nie jest zbyt niska - 42 Euro od dorosłego za dzień - można wydrukować kupon z tego katalogu:
http://catalogs.lego.com/...hy2015/?Page=31
wtedy dziecko wchodzi w ramach zakupionego biletu.
Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II
Wysłany: 2016-05-18, 20:48 Re: Sprawdzone miejsce na wyjazd, gdzie można wybrać się aut
gito napisał/a:
Proponuje wyjazd do Czech, Brna mieszkałem w tu ponad 3 Lata,
dlatego miałem okazje dosyć dobrze poznać miasto i okolice.
Byłem w weekend pierwszomajowy i pozwolisz, że wtrącę swoje trzy grosze. Nie byłem w samym Brnie.
1. Z centralnej Polski mamy świetny dojazd po polskiej stronie jeszcze darmową autostradą A1 spod Pyrzowic - trzeba jechać na południe "1", mijamy skrzyżowanie z "78", skręcamy w prawo na S1, Katowice-Pyrzowice, Gliwice. Oznakowanie słabe, bo kieruje na A4, trzeba uważać.
Jeśli wjedziemy na A1, to dalej już cały czas prosto, bez winietki czeskiej można jechać do Ostrawy.
2. Jadąc tam, bardzo polecam zwiedzić Ołomuniec. Mimo, że miasto ucierpiało podczas wojen religijnych w 17 wieku, zostało odbudowane i możemy podziwiać całkowicie zachowany dawny układ urbanistyczny i architekturę.
3. Jeśli chcemy zobaczyć jaskinię Punkwy, musimy uprzednio zarezerwować bilety! Wystarczy e-mail. Jeśli nie mamy rezerwacji, zostaje szczęście.
Również polecam - po prostu cudne miasto nazywane Małym Wiedniem. W powrotnej drodze można trasą 46 udać się w stronę Opavy ( moje ulubione miasto). Potem z Opavy trasą 57 podjechać do Hradca nad Morawicą i zwiedzić bajkowy kompleks parkowo - zamkowy. A następnie w drodze powrotnej do granicy zaliczyć zamki w Raduniu, Kravare, Silherovicach.
W Ołomuńcu na Fischplatzu gdym na warcie sobie stał
wszyscy mi się dziwowali, sam się Cesarz nawet śmiał
Relacja z Pragi i Ołomuńca sprzed roku:
Praga i Ołomuniec
Ostatnio zmieniony przez eplus 2016-05-19, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
Na weekend 28 - 29 maja zapraszam na pokazy lotnicze do Czech, Pardubice jeżdżę tam od blisko dwudziestu lat impreza rewelacyjna, zaznaczam tylko dla miłośników lotnictwa. Wstęp 280 koron czeskich od osoby dzieci taniej. Zasada jest taka że trzeba obserwować pogodę, ale w dobie internetu nie jest to problemem.
http://aviatickapout.cz/c...rzene-techniky/
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-05-21, 21:42
Na początku maja byłem w Egerze, Węgry. Ja nie jestem hotelowo-kwaterowy, więc polecam camping Tulipan. (można tam też wynająć stacjonarną przyczepę lub bungalow lub pokój w gościńcu). 5 minut na piechotę od słynnej doliny Pięknej pani, w której jest kilkadziesiąt piwniczek i knajpek, w każdej inne wina lokalnej produkcji. Wybór smaków i gatunków tak szeroki, że francuskie zasiarczone klasyki to "siki świętej weroniki" przy tych trunkach. tam można by z 2 tygodnie siedzieć i próbować win i regionalnej kuchni. Ceny jak w PL, a nawet odrobinę taniej. Kieliszek wina ~2zł, obiad ~25zł. W piwniczkach można kupić wina w dowolnych pojemnościach: 0.7, 1.5, 2.0, 3.0, 5.0, 10.0, 20.0 - tak tak, nawet baniak 20 litrów . My za dnia jeździliśmy na rowerach a wieczory spędzaliśmy w piwniczkach
W okolicy baseny termalne, ścieżki rowerowe, skanseny, jaskinie, 2 kolejki wąskotorowe, zamki itp, polecam - tylko 350km z Krakowa - bliżej niż w Bieszczady i można dojechać bez winietek. Na campingu i w dolinie obsługa zna Polski, nie trzeba się uczyć żadnego połamanego języka
P1080239.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 62,42 KB
P1080237.JPG
Plik ściągnięto 13 raz(y) 65,47 KB
P1080190.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 68,82 KB
054 [H] Felsőtárkány.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 81,8 KB
046 [H] Eger - Szépasszonyvölgy.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 81,62 KB
045 [H] Eger - Szépasszonyvölgy.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 85,02 KB
027 [H] Eger - Szépasszonyvölgy.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 80,88 KB
010 [H] Ciemne węgierskie piwka.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 80,99 KB
005 [H] Tulipan Camping Eger.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 85,58 KB
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-05-21, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum