Marka: jeszcze żadna
Model: oby Sandero
Silnik: 1.4
Wysłany: 2016-05-27, 09:56 Dacia Sandero- okazja czy kiszka?
Witam wszystkich Daciolubów :)
Stoję przed zakupem pierwszego auta. Budżet to 14k. Przechodziłam przez różne fazy, od Toyoty Yaris, przez Mazdę II, a tak naprawdę zadurzyłam się w Dacii Sandero. Chciałabym w tym budżecie nabyć Sandero z silnikiem 1.4 i klimatyzacją (to moje jedyne wymagania co do wyposażenia). Natknęłam się na taką ofertę: http://otomoto.pl/oferta/...html#0466113a2f jednak zastanawiam się czy nie za bardzo odpicowana na potrzeby ogłoszenia, poza tym boję się handlarzy. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby się wypowiedzieć?
Za wszelkie opinie będę bardzo wdzięczna :)
Pozdrawiam
Według mnie cena jest wysoka ja identyczną kupiłem w marcu 2014 roku też z grudnia 2008 r z przebiegiem 69tys. Kosztowała mnie o wiele niżej. Ale szukaj, na pewno znajdziesz.
Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1,2 75km
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-05-27, 10:18
z tego co widzę to jeszcze dojdą ci koszty rejestracji w Polsce, bo jest to cena bez opłat celnych itd.
Po za tym spojrzał bym na pedały i fotel czy wygląda na 100 tyś czy na 200, jakiś czas temu jak szukałem czegoś dla siebie to zrozumiałem ze 95-98% samochodów z zagranicy albo była po składana z 2 albo przekręcona.
Abelos, dodatkowo gdybym miał budżet 14k to auto kupowałbym góra za 10k. Znając okazje od naszych handlarzy to nie wiem czy i to byłoby zbyt optymistyczne.
Popatrz na datę produkcji opon, jak będzie np XX13 to już dawno pękło 200k tej dacii
Samochody nie uszkodzone z niskim przebiegiem kupione w godnym zaufania miejscu za granicą maja swoją cenę. Naprawdę. Okazyjnie to na zachodzie wyrwiesz auto z dużym przebiegiem, uskodzone, lub po prostu stare z niską naklejką emisji spalin. czy też takie które nie przesło przeglądu najczęscie z dwóch pierwszych przyczyn które podałem.
Samochody nie uszkodzone z niskim przebiegiem kupione w godnym zaufania miejscu za granicą maja swoją cenę. Naprawdę. Okazyjnie to na zachodzie wyrwiesz auto z dużym przebiegiem, uskodzone, lub po prostu stare z niską naklejką emisji spalin. czy też takie które nie przesło przeglądu najczęscie z dwóch pierwszych przyczyn które podałem.
A trzecia grupa "okazji" to auta z tzw przekrętem na vat - auto tańsze o wartość podatku to i cena lepsza....
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-30, 12:13
Wczoraj widziałem w komisie w Norymberdze przez siatkę Dustera Ph1 - nie wiem który rocznik silnik i przebieg ale cena jego wynosiła 10500 Euro. Najdroższy Duster na otomoto z rocznika 2013 to poniżej 40 tys PLN. Bez komentarza.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2016-05-30, 12:14, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2016-05-30, 13:08
pawel1313 napisał/a:
kali napisał/a:
A trzecia grupa "okazji" to auta z tzw przekrętem na vat - auto tańsze o wartość podatku to i cena lepsza....
Nie bardzo rozumiem sformułowanie. Mógłbyś proszę rozwinąć?
Wysłany: 2016-06-01, 11:33
Rozumiem, dzięki za cenne informacje. Faktycznie, przy kilku ogłoszeniach spotkałam się z dopiskiem: "Wystawiamy fakturę VAT 0%", czego nie rozumiałam. Weź tu znajdź samochód jak wszedzie ściema i łgarstwo...
Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,2
Rocznik: ----
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-06-01, 13:54
Może pomyśl nad nowym autem. Może jakiś kredyt na auto mogłabyś wziąć. Ta obecna sandero jest chyba ładniejsza niż ta, która Ci się podoba. A auto będzie nowe, z gwarancją, więc i dodatkowe wydatki związane z "pakietem startowym" dla używanego auta odpadną.Idź do salonu, przejedź się autem, dowiedz się o warunki kredytu, jeśli oczywiście chcesz:)
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-06-01, 14:23
Albo poszukać coś wśród bardziej popularnych marek - większe wybór, większe prawdopodobieństwo trafienia na "pewny egzemplarz". Chociaż z doświadczenia wiem jakie to trudne.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-06-01, 14:57
Aleksandra napisał/a:
Weź tu znajdź samochód jak wszędzie ściema i łgarstwo...
z tego ogłoszenia niewiele wynika poza tym,że niemały przebieg, 7-latek i całkiem spora cena. Auta sprowadzone w 99% są po jakichś przejściach, w pełni sprawnych i zadbanych nie opłaca się po prostu ściągać. Jeśli Ci się bardzo nie spieszy,zaglądaj na forum, śledź ogłoszenia w dziale 'sprzedam", co jakiś czas pojawia się interesująca, a przede wszystkim pewna oferta. Jeśli nie chcesz czekać, można rozważyć dołożenie do tej kwoty którą chcesz wydać drugie tyle w formie pożyczki i nabyć auto nowe. Gwarancja, spokój i pewność. I można pojeździć ładnych kilka lat bez martwienia się o stan pojazdu - pomijając już fakt,że nowe Sandero wygląda z zewnątrz a szczególnie wewnątrz o wiele lepiej
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-06-01, 15:15, w całości zmieniany 1 raz
Kupiłem daćkę też z drugich rąk i przywiezioną z Niemiec, wyboru nie żałuję w prawdzie też szukałem długo. Ale jest powiedzenie kto szuka ten znajdzie.
Życzę powodzenia.
Wysłany: 2016-06-02, 08:38
Dziękuję za wszystkie rady. Gdyby kredyt wchodził w grę, pewnie nie byłoby tematu.
Mój deadline to lipiec-sierpień, więc mimo, że nie chcę się śpieszyć i dokonać pochopnego wyboru, czuję lekką presję. Znajomy znajomego zajmujący się okazjonalnym sprowadzaniem aut ma na dniach się zapoznać z tematem i może będę wiedziała coś więcej.
Wysłany: 2016-06-06, 07:34
Temat sprowadzenia auta chyba się dla nas zamknie ze względu na koszty i niepewność takiej wyprawy.
W odległości 100km znalazłam taką ofertę http://otomoto.pl/oferta/...html#16c324fe0b
Myślicie że warto jechać?
Aleksandra, najpierw zadzwoń do niego i spytaj dlaczego sprzedaje.
Widać, że był sprowadzany z Zachodu. Lepiej, żeby był kupowany w Polsce i z pełną dokumentacją tj. wszystkie faktury czy rachunki za serwisowanie auta. Ostatecznie może być z Zachodu, ale z PEŁNĄ dokumentacją, inaczej nie brać tego, nawet gdyby błyszczał w słońcu.
Jeszcze poszperaj w komisach przy salonach Renault/Dacia, tam często zostawiają auta w rozliczeniu.
Kiedyś rozmawiałem z gościem co sprzedaje auta przy salonowym komisie co sprawdzał co dopiero sprowadzone Sandero w ASO. Miał fajne Sandero do sprzedania, ledwo wystawił go i już po dwóch dniach sprzedał (zajrzyj tutaj).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Zdjęć trochę mało - szczególnie wnętrza.
Zadzwonić pewnie można aby zorientować się co i jak m.in. kiedy był sprowadzony, czy był zarejestrowany na firmę czy osobę prywatną, od kiedy w kraju, czy żaden element nie był ponownie lakierowany itp
Wysłany: 2016-06-06, 09:34
Z doświadczenia wiem, że przebieg nie ma tak dużego znaczenia. Wolę sprawdzone, potwierdzone 130kkm niż 60kkm, które w rzeczywistości przekręcone było z 230kkm. Koniec końców, nie ma realnego sposobu sprawdzenia autentyczności przebiegu, można się jedynie sugerować zużyciem materiałów.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-06-08, 09:47
route2000 napisał/a:
inaczej nie brać tego, nawet gdyby błyszczał w słońcu.
Nigdy nie kupuj używanego auta które błyszczy w słońcu - ma wyglądać odpowiednio do wieku i przebiegu, na błyszczące ( jak takie musisz mieć) przerobisz samodzielnie
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2016-06-08, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum