Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: jas_pik
2016-07-04, 10:51
Mapa Polski do Media Nav
Autor Wiadomość
kubapat 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Wersja: Prestige
Dołączył: 04 Lip 2016
Posty: 4
Skąd: Szczecinek
Wysłany: 2016-07-04, 10:13   Mapa Polski do Media Nav

Dzień Dobry!
Od paru dni jestem dumnym posiadaczem Dacii Logan MCV z 2014 roku sprowadzonej z Francji posiadającej system Dacia Media Nav. Niestety poprzedni właściciel zakupił tylko mapę Francji, a jako, że mieszkam w Polsce chciałbym mieć mapę Polski. Na stronie Dacii znalazłem mapę Europy za 119 euro, mapę europy wschodniej za 99 euro i mapę Europy północno - wschodniej za 79 euro. Czyli wszystkie mapy kosztują dosyć dużo w przeliczeniu na złotówki, więc czy mógłby ktoś mi podać linki do jednej z tych map za darmo, albo w mniejszej cenie ?
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2515
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-04, 10:23   

Jest na samej górze strony dział Multimedia i są tam zamieszczone wszystkie niezbędne informacje i linki. Wystarczy chcieć poczytać ....
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 56
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1122
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-07-04, 10:50   

E.... problemem to tylko polska mentalność kupione 2letnie auto pewnie za 5zł góra 20zł bo inaczej to nie widzę skoro 400zł to drogo. Ciekawe czy będzie kolejny post z cyklu czy wy też tankujecie swoje auto za 10zł jak ja bo do pełna to za drogo.
Skoro równowartość 2 zbiorników paliwa to drogo........
 
swissman 



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 264
Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2016-07-04, 13:41   

jak kali ukrasc krowe to...

ja mieszkam w Szwajcarii, zarabiam prawdopodobnie tez wiecej niz niektorzy tutaj na forum i tez bylem mocno wkurzony na polityke Renault ze dziela Europe Zelazna Kurtyna na Europe Wschodnia i Zachodnia, i ze musialem placic te 79 ojro za durna mapke, wcale nie durnej Polski...
zeby bylo smieszniej to kilka dni po sciagnieciu aktualizacji map dostalem maila ze od teraz sa juz nowe mapy i moge od nowa zaplacic im 200 ojro...

a ja to pierdziele i jak bede mial bardzo stare mapy to pomysle nad alternatywnym rozwiazaniem... w koncu kompletne nawigacje sa tansze niz to co mam w Dacii...
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-04, 14:16   

Kolega DrOzda pięknie opisał - możesz mieć wszystkie mapy (także od innych dostawców Teleatlas/niezależni/OSM)
Hasło "uwolniona" http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=11724
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Dar1962 
ex Diabelska Drakula



Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3832
Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-07-04, 17:23   

rozwiązanie 1-legalne/uchwyt z przyssawką do szyby + kabelek i wtyczka kosztują jakieś 20 zł, wkładamy do niego smartfona (którego i tak zwykle mamy i nosimy ze sobą) z zainstalowanym darmowym (działającym również offline) ściągniętym legalnie ze sklepu Google , bardzo dobrym programem nawigacyjnym Here (aktualizują go co 2 tygodnie, można ściągnąć sobie dowolne mapy) i zapominamy o problemie dopłacania 200 czy iluśtam ojro za jakieś durne firmówki. Przy okazji podładuje się bateria w fonie a i rozmowę przez głośnik (więc bez mandatu) też da się wykonać :-P . Rozwiązanie 2 - nielegalne/ kupujemy w biedronce za 150 zł nawigację made in China (np Goclever) i zapodajemy do niego najnowszą Automapę ściągniętą z Chomika za kilkadziesiąt gr zapłacone za transfer. Zabieg ten możemy powtarzać co miesiąc lub 2 kiedy pojawiają się kolejne aktualizacje. Ja osobiście z lenistwa korzystam ze sposobu 1. Firmowe, dedykowane nawigacje to porażka cenowa i aktualizacyjna
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-07-04, 17:31, w całości zmieniany 4 razy  
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 56
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1122
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-07-04, 19:35   

Cena adekwatna do wartości nowego auta. Malkontentów jak widać nie brakuje. Ale radzę sprawdzić nawet z ciekawości ceny Wielkiej trójki czyli Audi, BMW, Mercedes. O innych Markach nie wspomnę.
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3011
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-04, 19:38   

Dar1962 napisał/a:
rozwiązanie 1-legalne/uchwyt z przyssawką do szyby + kabelek i wtyczka kosztują jakieś 20 zł, wkładamy do niego smartfona (którego i tak zwykle mamy i nosimy ze sobą) z zainstalowanym darmowym (działającym również offline) ściągniętym legalnie ze sklepu Google , bardzo dobrym programem nawigacyjnym Here (aktualizują go co 2 tygodnie, można ściągnąć sobie dowolne mapy) i zapominamy o problemie dopłacania 200 czy iluśtam ojro za jakieś durne firmówki. Przy okazji podładuje się bateria w fonie a i rozmowę przez głośnik (więc bez mandatu) też da się wykonać :-P . Rozwiązanie 2 - nielegalne/ kupujemy w biedronce za 150 zł nawigację made in China (np Goclever) i zapodajemy do niego najnowszą Automapę ściągniętą z Chomika za kilkadziesiąt gr zapłacone za transfer. Zabieg ten możemy powtarzać co miesiąc lub 2 kiedy pojawiają się kolejne aktualizacje. Ja osobiście z lenistwa korzystam ze sposobu 1. Firmowe, dedykowane nawigacje to porażka cenowa i aktualizacyjna


Akurat MediaNan jest równie prosta w obsłudze jak smartphone, za to o wiele bardziej funkcjonalna w kwestii nawigacji.
 
Dar1962 
ex Diabelska Drakula



Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3832
Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-07-04, 20:35   

przydatność nawigacji zależy przede wszystkim od aktualności jej map, wbudowana w konsolę , droga i luksusowa 10 czy więcej calowa nawigacja będzie w dużej mierze gadżetem, jeśli nie będzie przez rok czy nawet dłużej aktualizowana - szczególnie w naszych krajowych realiach, gdzie cały czas coś przebudowują
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-07-04, 20:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3497
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-07-04, 21:16   

Ja korzystałem z nawigacji ze smartfona z Google maps. Poprowadził mi bezbłędnie do celu i jest darmowa.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-04, 21:57   

@route2000
Jest tylko jedno poważne ale jeśli jeździsz za granicami PL a w szczególności poza UE.
Taki przejazd może Cię drogo kosztować w rachunku za transfer danych .
Dobrym programem nawigacyjnym na Francję jest Coyote - ma naprawdę minimalny transfer danych średnio na godzinę jazdy to 10 MB ( ale używanie takich nawigacji to też ryzyko) bo we Francji/Szwajcarii używanie takich nawigacji jest zabronione ( chyba że zaprogramujesz sobie jeden przycisk jako tzw PANIC abyś mógł jednym przyciskiem zdezaktywować pokazywanie przez nawigację lokalizacji radarów/miejsca kontroli) w razie kontroli policji.
Jeśli zatrzyma Cię policja a nawigacja będzie wskazywać lokalizacja radaru lub miejsca kontroli to w grozi Ci przepadek pojazdu i dość wysoka kara finansowa.
Nawigacja Medianav nie jest traktowana jako urządzenie wskazujące lokalizację radarów - takie informacje mają policjanci francuscy i nie sprawdzają czy sam sobie wgrałeś tam radary.
W krajach skandynawskich dotykanie ekranu smartphona w czasie jazdy również jest zagrożone karą nawet gdy masz w nim program nawigacyjny ale wg przepisów ( czy też ich wykładni dla policjantów) dotykanie ręką ekranu smarphona w czasie jazdy przez kierowcę traktowane jest jako poważne przestępstwo.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3011
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-04, 22:11   

Dar1962 napisał/a:
przydatność nawigacji zależy przede wszystkim od aktualności jej map, wbudowana w konsolę , droga i luksusowa 10 czy więcej calowa nawigacja będzie w dużej mierze gadżetem, jeśli nie będzie przez rok czy nawet dłużej aktualizowana - szczególnie w naszych krajowych realiach, gdzie cały czas coś przebudowują


Ale jaki masz problem z wrzuceniem nowych map do media nav?
O nawigacji online'owej mi nawet nie wspominaj - to jest nieużywalne.
 
swissman 



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 264
Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2016-07-05, 07:17   

kali napisał/a:
Cena adekwatna do wartości nowego auta. Malkontentów jak widać nie brakuje. Ale radzę sprawdzić nawet z ciekawości ceny Wielkiej trójki czyli Audi, BMW, Mercedes. O innych Markach nie wspomnę.


czyli jak moja Dacia bedzie miala piec lat to mapy beda duzo tansze? adekwatnie do wieku auta...

jezeli ktos kupuje Dacie to ma JAKIES tam powody... zakladam ze tym powodem nie jest aby WYDAWAC JAK NAJWIECEJ...
stad moja irytacja bo w sklepie moge kupic w pelni sprawna nawigacje za jakies 150% ceny tej najtanszej wersji map na Europe Wschodnia za Zelazna Kurtyna...
ja pamietam te czasy gdy Europa byla tak podzielona... dlaczego teraz gdy Polska jest w ujni cwaniaczki tez tak ja dziela? moim zdaniem powinna byc jedna mapa Unii Europejskiej z cala strefa Schengen + rozne inne kombinacje oferowane dodatkowo i platne dodatkowo...

Dar1962 napisał/a:
kupujemy w biedronce za 150 zł nawigację made in China (np Goclever)

mozna tez kupic w Chinach jeszcze taniej...
Ostatnio zmieniony przez swissman 2016-07-05, 07:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 95 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6719
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-07-05, 07:43   

Dar1962 napisał/a:
przydatność nawigacji zależy przede wszystkim od aktualności jej map, wbudowana w konsolę , droga i luksusowa 10 czy więcej calowa nawigacja będzie w dużej mierze gadżetem, jeśli nie będzie przez rok czy nawet dłużej aktualizowana - szczególnie w naszych krajowych realiach, gdzie cały czas coś przebudowują


Dlatego używam navieksperta, ponieważ ma na bieżąco aktualizowane mapy a dodatkowo możesz sam zgłosić/nanieść poprawkę w system.
Nawet transfer można ograniczyć wyłączając pewne funkcje. Kiedyś na początku miałem 50MB transferu w telefonie i spokojnie wystarczało na wakacyjny wyjazd i jeszcze trochę na miejscu. Aktualnie przy obecnych pakietach jest to niezauważalne.

Cav napisał/a:

Ale jaki masz problem z wrzuceniem nowych map do media nav?
O nawigacji online'owej mi nawet nie wspominaj - to jest nieużywalne.


Każdy używa to czego chce. Mnie np. nie chce się szukać, pilnować nowych aktualizacji i wgrywać je do MN. Nie mówię o problemie samego wgrywania.
Po prostu online'ową włączam i jest aktualna lub sam się aktualizuje, a koszt 30zł na PL rocznie jest niewielki. Zwłaszcza, że aktualnie możesz wykupić SMS-em na dzień, tydzień lub miesiąc pełną funkcjonalność nawigacji. Nawet na Europę.
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3497
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-07-05, 08:11   

jas_pik napisał/a:
@route2000
Jest tylko jedno poważne ale jeśli jeździsz za granicami PL a w szczególności poza UE.
Taki przejazd może Cię drogo kosztować w rachunku za transfer danych .
Dobrym programem nawigacyjnym na Francję jest Coyote - ma naprawdę minimalny transfer danych średnio na godzinę jazdy to 10 MB ( ale używanie takich nawigacji to też ryzyko) bo we Francji/Szwajcarii używanie takich nawigacji jest zabronione ( chyba że zaprogramujesz sobie jeden przycisk jako tzw PANIC abyś mógł jednym przyciskiem zdezaktywować pokazywanie przez nawigację lokalizacji radarów/miejsca kontroli) w razie kontroli policji.
Jeśli zatrzyma Cię policja a nawigacja będzie wskazywać lokalizacja radaru lub miejsca kontroli to w grozi Ci przepadek pojazdu i dość wysoka kara finansowa.
Nawigacja Medianav nie jest traktowana jako urządzenie wskazujące lokalizację radarów - takie informacje mają policjanci francuscy i nie sprawdzają czy sam sobie wgrałeś tam radary.
W krajach skandynawskich dotykanie ekranu smartphona w czasie jazdy również jest zagrożone karą nawet gdy masz w nim program nawigacyjny ale wg przepisów ( czy też ich wykładni dla policjantów) dotykanie ręką ekranu smarphona w czasie jazdy przez kierowcę traktowane jest jako poważne przestępstwo.

Ok, ale i tak nie przekraczam terytorium Polski, bo właściwie nie mam gdzie jechać... Tylko jeżdżę po Polsce, ale i tak mało....
Jakbym jechał gdzieś poza Polskę to wtedy pomyślałbym o porządnej nawigacji.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
gfedorynski 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lut 2014
Posty: 378
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-05, 09:00   

Cytat:
Jest tylko jedno poważne ale jeśli jeździsz za granicami PL a w szczególności poza UE.
Taki przejazd może Cię drogo kosztować w rachunku za transfer danych .


Zapisujesz sobie interesujący fragment (fragmenty) offline i po kłopocie. Oczywiście nie masz wtedy informacji o ruchu drogowym, ale w większości podanych alternatyw też nie będzie.

Oczywiście mapy od Googla też mają swoje wady, np. od pięciu dni możemy ominąć Łódź nowym odcinkiem A1, a Google nie chce tego wciąż zauważyć.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-05, 09:56   

Też tak myślałem że na mapach Google da się jeździć za granicą ale po doświadczeniach z Albanii/Serbii oraz Czarnogóry podziękowałem mapom niby darmowym ( offline i online) na iPhone oraz Androidzie. ( kosztowały mnie w transferze kilkaset zł) a że jechałem tam zwykłym samochodem to nie dało się wieloma drogami przejechać).
W 2014 roku w Albanii za to świetnie sprawdziła się AM - nawet tubylcy byli ździwieni gdy podjeżdzałem pod wskazany adres (a umawiali się zę wyjadą po mnie kilka kilometrów aby mnie doprowadzić do celu).
Mapy EU dla AM dostarcza HERE :-D ale mapy HERE na NOKI nie znajdowały tych adresów.
Cytat:
Ok, ale i tak nie przekraczam terytorium Polski, bo właściwie nie mam gdzie jechać... Tylko jeżdżę po Polsce, ale i tak mało....
Jakbym jechał gdzieś poza Polskę to wtedy pomyślałbym o porządnej nawigacji.

W Polsce podkreślam sprawdzają się nawigacje online oraz programy typu Yanosik ( bo informują o sytuacji na drodze czy wypadkach) i są znacznie lepsze niż CB.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
gfedorynski 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lut 2014
Posty: 378
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-05, 10:27   

Cytat:
Też tak myślałem że na mapach Google da się jeździć za granicą


Ja mam bardzo dobre doświadczenia ze Szwecji (online, sprawdzanie tylko w kluczowych miejscach, z wykupionym pakietem danych) oraz z Rosji (offline, z wyłączonym roamingiem danych).
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 95 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6719
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-07-05, 11:44   

gfedorynski napisał/a:


Oczywiście mapy od Googla też mają swoje wady, np. od pięciu dni możemy ominąć Łódź nowym odcinkiem A1, a Google nie chce tego wciąż zauważyć.


Naviekspert już ma uwzględnioną A1.
Ktoś chce coś jeszcze sprawdzić to dawać. Z ciekawości sprawdzimy na ile aktualna w PL.

Jest też DTŚ-ka przez/pod Gliwicami. Sprawdzone w poniedziałek.
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3011
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 15:59   

Marek1603 napisał/a:

Cav napisał/a:

Ale jaki masz problem z wrzuceniem nowych map do media nav?
O nawigacji online'owej mi nawet nie wspominaj - to jest nieużywalne.


Każdy używa to czego chce. Mnie np. nie chce się szukać, pilnować nowych aktualizacji i wgrywać je do MN. Nie mówię o problemie samego wgrywania.
Po prostu online'ową włączam i jest aktualna lub sam się aktualizuje,


Albo nagle tracisz możliwość nawigowania, bo nie ma sygnału Twojej sieci..
Tak jak mnie zdarza się z yanosikiem.


Pewnie napiszesz, że powinienem kupić lepszą ofertę komórkową, ale ja wolę tą swoją za darmo i raz na kilka miesięcy dostać info z forum, że są nowe mapy, ściągnąć je, wrzucić do medianav i po kłopocie.
Zwłaszcza że tych samych map używa też i-go na androida (syn).
Niestety nie ma Igo na Windows Phone, a Here Drive to badziew nie z tej ziemi.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 95 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6719
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-07-05, 16:10   

Cav napisał/a:
Albo nagle tracisz możliwość nawigowania, bo nie ma sygnału Twojej sieci..
Tak jak mnie zdarza się z yanosikiem.


Dlatego przed każdym wyjazdem najpierw planuje trasę przeglądam ją i dojechałbym bez nawigacji.
A używając od 6- 7 lat Naviexperta zdarzyło mi się to raz na erricsonie c702 i to na odcinku około 2-3km.

Namawiać cię nie mam zamiaru, a tylko wyrażam swoja opinię. Używaj sobie czego chcesz. Wolność Tomku w swoim Domku.
Tak dla informacji to mam na radyjku (wyświetlacz 7") AM na karcie rezerwowo więc nie problem wyjąć kartę i wgrać aktualną mapę.
 
jackthenight 
JTN - Artur



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3239
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-07-05, 16:30   

Korzystałem z wielu programów nawigacyjnych i najlepszym programem jest AutoMapa.
Działa na smartfonach, tabletach. Nie wymaga połączenia z internetem.
W aktualnej mapie jest już A1 aktywna.
_________________

 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3011
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 18:28   

jackthenight napisał/a:
Korzystałem z wielu programów nawigacyjnych i najlepszym programem jest AutoMapa.


Tu akurat się nie zgodzę - kiedyś może tak było, ale obecnie to jest taki sobie program z bardzo dobrą mapą Polski.
W każdym razie - pozostaję fanem I-go.
Nawet mimo tego, że mapy ma gorsze.

I całe szczęście że właśnie ten program mamy w MediaNav.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2016-07-05, 18:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3011
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 18:31   

Marek1603 napisał/a:
Cav napisał/a:
Albo nagle tracisz możliwość nawigowania, bo nie ma sygnału Twojej sieci..
Tak jak mnie zdarza się z yanosikiem.


Dlatego przed każdym wyjazdem najpierw planuje trasę przeglądam ją i dojechałbym bez nawigacji.


Ja też, ale czasem chciałbyś znaleźć jakąś ulicę i bez nawigacji możesz mieć z tym problem.
I często akurat w takim miejscu nie ma sygnału GSM, więc możesz sobie szukać adresu w online'owej nawigacji tak długo jak chcesz....
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 95 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6719
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-07-05, 18:59   

Cav napisał/a:

Ja też, ale czasem chciałbyś znaleźć jakąś ulicę i bez nawigacji możesz mieć z tym problem.
I często akurat w takim miejscu nie ma sygnału GSM, więc możesz sobie szukać adresu w online'owej nawigacji tak długo jak chcesz....


Od tego w PL mam CB. Prawie we wszystkich miastach jest ktoś na stacjonarce kto pomoże.
Nieraz też słyszę jak ktoś kogoś podprowadza nawet pod wskazany adres bo akurat jedzie w tamtym kierunku.
W ostateczności "koniec języka za przewodnika".
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne