Wysłany: 2016-06-13, 09:57 Moduł AIRBAG do DUSTERA
Witam.
W moim Dusterku nie ma najprawdopodobniej modułu sterowania AIRBAGami.
Objaw jest taki, że ciągle świeci się kontrolka na wyświetlaczu i nie działają sygnalizatory niezapiętych pasów dla kierowcy i pazażera.
Sprawdziłem złączki itd. i nic nie znalazłem. Elektryk po podłączeniu do komputera stwierdził, że nie może połączyć się z modułem, tak jakby go wcale niebyło.
No i pytanie. Gdzie mogę szukać w Dusterze tego ustroistwa i co zrobić jak nie będzie go tam gdzie ma być?
Ostatnio zmieniony przez vampiria200 2016-06-13, 10:07, w całości zmieniany 1 raz
Skoro nawet nie wiesz gdzie jest, to nie możesz sadzić, że go nie ma.
Podejżewam, elektryk stwierdził, że nie ma połączenia z modułem.
Moje auto jest sprowadzane i miało lekką stłuczkę (grill, błotnik, lampa) i jak gość je robił to widziałem że dobierał się do tunelu środkowego za skrzynią, nie wiedziałem dlaczego. Pracownik tej firmy powiedział, że szef wysyła coś od poduszek do elektronika. Szef się tego wyparł i powiedział, że jak mi świeci kontrolka to komputer ją wykasuje.
Pracownik gościa potwierdził, że coś było wysyłane do elektronika i dlatego musiał zdemontować kanał. Natomiast szef twierdzi, że wystarczy skasować błąd i bedzie ok. niestety mój elm na bluetooth nie wykrywa żadnego błędu, ba nawet clip nie wykrywa modułu.
Dzwoniłem do handlarza, mówi żeby przyjechać bo to jest niemożliwe
No i mam problem, chcę zamówić sterownik na alledrogo, niestety są różne wersje.
Czy ktoś może podpowiedzieć jaka wersja pasuje do dustera 1.6 16V z 2010 roku w wersji Laureate?
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2016-06-23, 12:49
vampiria200 napisał/a:
u mnie pierwsza rejestracja to 2010.10.08 czyli 8200952847
No raczej mało prawdopodobne, że Twój Dustera został wcześniej zarejestrowany niż wyprodukowany ... wiec tak - 8200952847... no chyba, że byłyby jakieś nieścisłości w "źródłach informacji".
Moduł zakupiony, będzie w przyszłym tygodniu, podepne i zobacze co i jak. Mam nadzieję, że w końcu kontrolka mi zniknie i pikacze niezapiętych pasów zaczną działać.
W razie czego mam znajomego, który wyczyści mi to ustrojstwo.
Ogólnie z auta jestem bardzo zadowolony, ale jest kilka "pierdół" które trzeba zrobić i niestety jedną jest brak sterowania poduszkami!
Dobra moi mili. Zakupiłem sensor airbag. W końcu działa mi pikacz i sygnalizator niezapiętych pasów.
Podjechałem na komputer do mechanika i skasował mi błąd po kolizji (w aucie z którego był sterownik była poważna stłuczka).
Poduszki są, rezystancja jest. Niestety poducha na desce się dalej świeci a mechanik powiedział, że ma dwa nieopisane błędy których dodatkowo nie może skasować (foto w załączeniu - błąd 9029 i 902a) no i w kompie nie było dustera i wczytał logana 1.6 mpi chyba.
Do tego rezystancja na napinaczach pasów wynosiła 0 ohm (odczyt z kompa diagnostycznego - niestety z odpiętym pasem, podobno to ma wpływ)
Załączam zdjęcie błędów, czy ktoś wie co to jest? No i gdzie w razie czego szukać napinaczy w dusterze ? w zamku pasa czy rolce?
fault.jpg błąd
Plik ściągnięto 72 raz(y) 184,83 KB
Ostatnio zmieniony przez vampiria200 2016-06-29, 08:48, w całości zmieniany 3 razy
Tak myślałem, że to napinacze. Czy to możliwe żeby podczas kolizji poduszki nie wystrzelily, a napinacze tak?
W takim razie zregeneruje to gdzieś albo naprawie jak prawdziwy Polak rezystorem;)
Tak serio to rezystancja w kompie diagnostycznym dla napinaczy pasażera i kierowcy była równa 0 ohm. Potem coś mi elektryk mówił, że powinniśmy to sprawdzić z zapiętymi pasami ale byłem już w domu i nie chciało mi się wracać 40km.
"Albo rybki, albo grzybki" - silniki SCe (typ techniczny: "H4M") montowane są w daciach od jesieni zeszłego roku, zatem albo rocznik, albo typ silnika jest podany nieprawidłowy.
Jeśli to faktycznie rocznik 2010, to nazwa handlowa silnika to po prostu "1.6 16V" (typ techniczny: "K4M").
vampiria200 napisał/a:
zregeneruje to gdzieś albo naprawie jak prawdziwy Polak rezystorem
Nie wiem ile kosztuje regeneracja, ale w rezystory na pewno nie warto się bawić - jeden nowy pas z napinaczem kosztuje niecałe 500 zł, a jest to jeden z elementów naprawdę zwiększających bezpieczeństwo.
O widzisz, skopiowałem bezmyślnie model silnika, poprawione.
Żartowałem z tymi rezystorami. Cieszę się, że "uczciwy" handlarz w poduszki ich nie wlutował. Wiem, że to częsty proceder niestety.
Regeneracja 1 szt napinacza pirotechnicznego w pasie to koszt między 100-150zł. Także nie ma co na 300zł zdrowia przeliczać. No i oczywiście pod pojęciem regeneracja rozumiemy wymianę ładunku.
Nie no spokojnie;) Poduszki są na miejscu, mają odpowiednią rezystacnje, obwody nie są przerwane, czujniki działaja, a sterownik airbag czyta wszysko co powinien.
Takze po zebraniu wszystkich faktów śmiem twierdzić, że z niemal 99% pewnością działają:-) Jak bym kupił nowe auto też nie miałbym 100% pewności.
No i wszystko jasne.
Napinacze wcale nie wystrzeliły!
Sterownik, który zakupiłem pochodzi z dustera, który nie miał napinaczy i ta opcja w sterowniku jest wyłączona.
Jak napinacze są podpięte to wychodzi błąd i brak rezystancji na obwodzie. Jak podepnę 100% działający napinacz to identyczna sytuacja, a po podpięciu rezystora też nie ma oporu. We wszystkich tych sytuacjach świeci kontrolka airbag i wywala da błędy.
Odpiąłem wtyczki napinaczy i błędów nie ma i kontrolka zniknęła!
Elektronik podpowiedział, że w aso są w stanie odblokować napinacze w tym sterowniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum