Wysłany: 2016-08-23, 09:11 wyciek plynu chlodniczego z chlodnicy + temperatura
wczoraj jadac trasa torunska wyswietlil mi sie na zegarach znaczek braku plynu chlodniczego i temperatura plynu chl. osiagnela maxa!
Przejechalem tak na luzie i niskich obrotach do najblizszego zjazdu.
Okazalo sie ze w zbiorniczku sucho a po dolaniu wody deminarilizowanej cieknie z chlodnicy wody - prawy przod - mniej wiecej przy prawym halogenie .
Zakupilem PRESTONa w plynie do uszczelniania chlodnic. Zalalem i czekalem az osiagnie temperature silnik odpowiednia i plyn chlodniczy.
Jednak po pol godzinie na postoju plyn nadal byc chlodny - ten ktory kapal . Rura gorna na gorze jednak byla ciepla , ale cos slabo sie mieszal plyn w ukladzie.
Pojezdzilem troche po placu , ale dalej troche cieklo, chociaz moze troche mniej.
W koncu po zakupie dodatkowego baniaka 4L wody destylowanej pojechalem powoli na chate, zastanawiajac sie czy nie wziac wczesniej lawety ale obylo sie bez.
Dzisiaj widzialem ze poziom spadl i mala plama pod autem ale nie wiem czy to nie pozostalosc po wczorajszym dniu.
Ostatnio podejrzewalem ze cos moze cieknac ostatnio spod auta ale myslalem ze to klima :)
Czy sama chlodnica wody wystarczy do wymiany a reszte przeloze bez problemu , czyli pas wentylatorow , chlodnice klimy i intercooler ( mialem tam ulamany zaczep i zlapalem trytytka o dol chlodnicy wody kiedys i mysle ze to moglo zruszyc nadlamac z czasem chlodnice wody ).
Wymiana w miarę łatwa. Sama chłodnica wystarczy. Sprawdź tylko dokładnie miejsce gdzie cieknie. Jak na łączeniu to sprawdzić gumy służące za jej amortyzator. Jak od urwanego zatrzasku i gdzieś o coś pukała to zawsze można kawałek gąbki podłożyć w to miejsce, a samo aluminium można skleić. Bo lutowanie że względu na to że to dość mocno modyfikowany stop marnie wychodzi.
tym uszczelniaczem do chłodnic zabiłeś nagrzewnice i możliwe że intercooler .
Na pewno musisz je wyciągnąć i porządnie przeczyścić , ja sobie tym uszczelniaczem nagrzewnice na amen załatwiłem .
A lepiej wlaczac teraz ogrzewanie w srodku przez nagrzewnice
czy nie wlaczac ?
Jeszcze z pare dni pojezdze spokojnie, zanim kupie chlodnice i wymienie, bo nie mam czasu teraz
NIe teraz jest stabilna raczej, do 4 kresek rosnie czyli do roboczej temp (ok 80-90st), chociaz jezdze spokojnie teraz i "lekko" , ... ale raczej nic sie nie dzieje przez te 2 dni.
Jezdze tak dla spokoju z nagrzewaniem na max cieple i wiatrak na "1" i nadmuchy skierowane na otwarte okno pasazera jak jest cieplo
Chlodnica wymieniona.wymiana dosyc dluga zwladzcza jesli ma sie klime i intercooler.jakisc zamiennika srednia jeski chodzi o plastik,chociaz orginal tez sredni.
IMG_20160907_182136_0.jpg wyjeta chlodnica
Plik ściągnięto 109 raz(y) 200,82 KB
IMG_20160907_182301_0.jpg pas wentyl., chlodnice nowa i stara
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum