Wysłany: 2016-11-23, 13:49 głośna praca silnka po rozruchu i podczas przyśpieszania
Cześć,
Mam mały problem a może mi się tylko zdaje :). Tuż po odpaleniu silnika we wnętrzu kabiny słychać jakby "przelewała się woda" albo "coś pocierało" (przepraszam ale inaczej nie potrafię tego opisać). Zauważyłem także objaw głośnej pracy silnika ("budzenie") podczas przyśpieszania. Gdy przejadę około 20 km silnik się wycisza i owe "buczenie" nie jest tak słyszalne. Proszę napisać czy tj. normalne zima? W lecie takiego czegoś nie zauważyłem.
Niedawno miałem wymienianą pompę wspomagania i wszystko z nim jest ok także na pewno ta opcja odpada.
Czytając niektóre wątki zastanawiam się czy za głośna pracę nie jest odpowiedzialny dogrzewacz, który podobno jest w dusterach.
Proszę o pomoc .
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-11-24, 12:08
Dogrzewacz to grzalka w nagrzewnicy, wiec raczej nie buczy i nie wyje(zawsze mozna wyciagnac przekaznik i wylaczyc to). Zapal auto na zimnym silniku, otworz maske i posluchaj czy przez przypadek nie odzywa sie rolka napinacza, zwieksz obroty i sluchaj czy sie nie nasila. Ja tak mialem w zeszlym roku w zime. Po odpaleniu na zimnym piszczala, po zagrzaniu cisza. W jakim stanie jest pasek akcesorii? Nie mozna rowniez zakladac, ze nowa pompa nie jest trafiona. Na zimnym krec kierownica prawo, lewo do oporu i sluchaj.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2016-11-24, 12:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum