Po tym jak w serwisie naprawili mi zegary (kontrolka oleju żarzyła się słabo nawet po zgaszeniu auta) zauważyłem, że czasami podczas jazdy (głównie początek, po wyjeździe z garażu, przy wolnej prędkości) cyka jakiś przekaźnik pod kierownicą. Nic na desce się nie pojawia, żadna inna kontrolka się nie zapala.
Miał ktoś podobną sytuację?
Wychodzi na to, że muszę poobserwować, a w zasadzie poczekać na ocieplenie :)
Ale tak czuję, że jest tak jak mówicie, a mianowicie chodzi o dogrzewanie czegoś, bo jak auto się rozgrzeje, to przekaźnik nie cyka - tak przynajmniej mi się kojarzy. (nie chodzi o to, że cyka jak szalony, mam na myśli pojedyncze zadziałanie, góra dwa w odstępie paru minut)
Dziękuję
Ostatnio zmieniony przez tqlis 2016-11-21, 15:28, w całości zmieniany 1 raz
kiedy mieliśmy latem +4 i mniej w naszym klimacie?
W sierpniu (lato, jakby nie było), nocą, w terenach (pod)górskich pewnie się kiedyś zdarzyło - ale to nie ma żadnego znaczenia, bo włączenie się tych grzałek właśnie w ogóle _nie_ zależy od (nie)używania ogrzewania. Auto nawet nie wie, kiedy jest włączone.
Nic nie "pojechałem", bo tak po prostu jest. Komp silnika, który steruje przekaźnikami grzałek w układzie wentylacji, nie ma _żadnego_ czujnika pozycji pokrętła ogrzewania czy temperatury powietrza nawiewu.
(Teoretycznie mógłby coś próbować wyliczać ze zmian temperatury cieczy, ale ani to dokładne, ani potrzebne).
Może chodzi o to, że ciepło, które ogrzałoby silnik, wędruje do kabiny, jak pokrętło od ogrzewania ustawimy na maxa. Może też ma to wpływ (pewnie znikomy) na załączanie się grzałek.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-11-23, 11:24
Te grzalki jak juz pisalem zalaczaja sie od temperatyry x do 50 temperatury silnika. Z moich obserwacji wynika, ze jezeli silnik ma wiecej niz okolo y temperatury ( y=wydaje mi sie 20 stopni) to grzalki sie juz nie wlaczaja. Sprawdze to jeszcze.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2016-11-23, 11:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum