Nawet jakbyś zapomniał to komputer pokładowy Ci o tym przypomni :)
Ja wymieniam olej co 15 tys. km, a komputer faktycznie przypomina co 20 - podobno nie da się tego zmienić. Musze wtedy jeździć z pomarańczowym światełkiem na konsoli lub jechać do serwisu, żeby mi zgasili...Dotychczas auto było na gwarancji i robili to gratis. Może Koledzy wiedzą, czy i jak to zrobić na trwałe - tj. żeby zapalało się co 15 tys. km, albo żeby można było to ustawiać przy każdej wymianie na 15 tys. km.
Po ostatniej wizycie na przeglądzie 40000 km fachowcy zapomnieli skasować licznik serwisowy. Zwróciłem uwagę pracownikowi przed wyjazdem z ASO więc wsiadł do samochodu wcisnął bodajże gaz (albo hamulec?), przekręcił kluczyk i przytrzymał dłużej przycisk na manetce. Serwis się skasował. Podobnie miałem w Oplu i sam to robiłem. Przepraszam ale nie zanotowałem wzrokowo dokładnie procedury, ale na 100% nie kasują tego żadnym komputerem przez złącze.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2016-10-20, 14:59, w całości zmieniany 1 raz
O ile dobrze pamiętam to robiło się to tak
1. Włącz zapłon na pozycję On - nie właczaj silnika
2. Wciśnij i trzyma wciśnięty pedał gazu
3. Trzykrotnie naciśnij pedał hamulca
4. Wyłącz zapłon kluczykiem na pozycję Off
Uwaga - musisz to zrobić wszystko w ciągu 10 sekund
Kolega jas_pik dobrze pisze. Tak samemu mozesz usunac komunikat. W ksiazeczce jest rowniez opisane jak to wykonac. Wiem bo sam na jej podstawie "gasilem lampke" :)
Witam
Mam pytanie, czy ktoś orientuje się co może być przyczyną świecenia pomarańczowej kontrolki wielofunkcyjnej (tej z zygzakiem)? Żadna inna się nie świeci, po podłączeniu do kompa żeby odczytać błędy nie ma żadnego. Ze świecącą kontrolką zrobiłem 1500 km i nic się z autem nie dzieje.
I przy okazji do którego serwisu w Krakowie najlepiej z tym podjechać, bo do Zięby w Katowicach trochę nieporęcznie.
Witam
Mam pytanie, czy ktoś orientuje się co może być przyczyną świecenia pomarańczowej kontrolki wielofunkcyjnej (tej z zygzakiem)? Żadna inna się nie świeci, po podłączeniu do kompa żeby odczytać błędy nie ma żadnego. Ze świecącą kontrolką zrobiłem 1500 km i nic się z autem nie dzieje.
I przy okazji do którego serwisu w Krakowie najlepiej z tym podjechać, bo do Zięby w Katowicach trochę nieporęcznie.
Dziś to samo zobaczyłem w MCV2 - zobaczymy co na to ASO.
Ja miałem taki objaw dawno dawno temu. Po włączeniu napędu 4x4 w tryb LOCK się pojawiła ta kontrolka, gdy zbyt gwałtownie ruszyłem. W ASO zrobili mi upgrade oprogramowania i (tfu, tfu) przez 5 lat się już nie pojawiła.
Co do ASO to ja polecam Autospektrum w Wieliczce. Od kulku lat "robię" tam dwa samochody co roku i nigdy nie było żadnych problemów..
"Zaprzyjaźniony" z Klubem jest Łyko, ale chyba bardziej się starają u Anndory. Może to dlatego, że nauczyli się na standardach Mazdy, a głównie tą marką handlują.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3834 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-11, 08:48
P_Floyd napisał/a:
Według instrukcji jest to kontrolka i nformująca o konieczności wymiany oleju. Zapala się na podstawie przebiegu lub czasu od ostatniej wymiany.
Owszem- pali się gdy przekroczono przebieg lub minął rok od wymiany oleju, ale jednocześnie z kontrolką powinien pojawiać się "serwis", czyli symbol klucza na wyświetlaczu komputera.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-07-11, 08:53, w całości zmieniany 2 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3834 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-11, 11:56
Pisałeś, że żadna inna kontrolka się nie świeci... Dotyczy to również kontrolek ekranu komputera. Jeśli jednak masz tam symbol klucza, to wystarczy zresetować przegląd.
Klucz świeci przez 3 sekundy po przekręceniu zapłonu, potem gaśnie i w trakcie jazdy nie świeci się już on. Mi od wczoraj się żółta zapaliła, a też inspekcji nie skasowali po wymianie oleju.
u mnie wczoraj ta sama lampka się zapaliła, w piątek mija rok odkąd mam Dustera i też na piątek jestem umówiony na przegląd roczny, dam później znać co powiedzieli o tej kontrolce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum