Vehicle Car Blind Spot Detection System BSD Microwave Radar Sensor Chang Lane LED Light Warning Buzzer Alarm Safe Driving
http://s.aliexpress.com/v6fyayUN
Kiedyś był cały połączony system, łączne z czujnikami parkowania cena zależna od ilości czujników. Kończyła się na 500$ za system 12 czujnikowy. 6 z tyłu 4 z przodu i 2 po bokach.
shrek, tak te montujesz z tyłu na bokach zderzaka.Józef, każde auto ma jakieś martwe pole. Kręcenie szyją nic nie da. Przejedź się blaszanym dostawcamiem starszej generacji. Bo te nowsze mają duże i dzielone lusterka.
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 283 Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2017-01-03, 08:46
Fajny bajer... Tylko moim zdaniem ciut niebezpieczny.
W normalnych sytuacjach na drodze TAKIE ostrzezenie moze byc ostatnim w zyciu kierowcy.
Bo niby gdzie tak sie samochod ostrzeze i kiedy?
Gdy pedzisz na autostradzie i chcesz zmienic pas przy wyprzedzaniu? OK, ty jedziesz 140kmh i wyprzedzasz, nie ogladajac sie w lewo. A po lewym sunie czlowiek jezdzacy "sportowo-dynamicznie" z predkoscia 160kmh. Czy ostrzezenie cie na 0.5 sekundy przed zderzeniem cie uratuje?
Prosciej jest odwrocic glowe i pamietac o tym przez cale zycie.
OK, przy wyjezdzaniu z parkingu tylem moj czujnik cofania ostrzegl mnie raz przed zderzeniem. I to bylo moje zaniedbanie spowodowane stresem. Zamiast miec oczy z tylu glowy uwierzylem ze za mna nic nie ma...
Ostatnio zmieniony przez swissman 2017-01-03, 08:46, w całości zmieniany 1 raz
Ja na parkingach jeśli nie ma widoczności, to po prostu cofam powoli na ślepo. Przy V dążącej do zera jeśli mnie ktoś uderzy, to znaczy, że uderzył w nieruchomą przeszkodę. I też można to wytłumaczyć, że ja nie mam oczu z tyłu głowy, a drugi powinien je mieć przynajmniej z przodu.
A na poważnie to przy wyjeżdżaniu z parkowania skosem kamerka na tylnej szybie bardzo pomaga - jest widok wzdłuż ulicy, gdy tylko wychyli się o 10 cm z szeregu zaparkowanych aut.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2017-01-03, 10:11
Dokładnie, to system który zwiększa bezpieczeństwo. W idealnej sytuacji lampka ostrzegawcze powinna być umieszczone pod zwierciadłem lusterka zewnętrznego. Przed wykonaniem manewru każdy, miejmy nadzieję. patrzy w lusterko i jeśli jest w martwym polu pojazd powinno być widać lampkę przezierającą spod zwierciadła.
Model: Sandero II Stepway / Duster II
Silnik: 1,5 dCi / 1,3 Tce 150
Rocznik: 2012 / 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2013 Posty: 104 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-01-03, 17:52
Nie mam tego systemu - wiadomo. Ale znam takich, co go mają i każdy bez wyjątku wyłączył to, podobnie jak aktywny tempomat oraz system "dohamowywania" przy nagłym hamowaniu. Wg użytkowników przydatne są: asystent jazdy w korku (można spkojnie zajac się np. czytaniem), asystent pasa ruchu oraz kamera cofania.
MM,
a czy Twoi znajomi wiedzą dlaczego wprowadzono "asystenta hamowania" (brake assistant)? W 1999 roku dowiedziałem się po kiego grzyba to zaczęto wprowadzać. Okazało się, że kierowcy nie potrafią ocenić czy dobrze dozują siłę hamowania (mowa o nagłym hamowaniu) i orientowali się, że za słabo "wdepnęli" hamulec jak było za późno co skutkowało kolizją. Dlatego w przypadku nagłego wciśnięcia hamulca system rozpoznaje to i zwiększa siłę hamowania. Nie wiem w czym to przeszkadza? Nie jeździłem jako kierowca takiego samochodu ale ze trzy lata jako pasażer (rotacyjne dojazdy do pracy) i chyba ze dwa razy ten system zadziałał ale nie odczuwałem z tego powodu jakiegoś dyskomfortu. I chętnie powitałbym ten system w mojej ciapie.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2017-01-03, 21:13
MM napisał/a:
Ale znam takich, co go mają i każdy bez wyjątku wyłączył to
Cmentarze są wypełnione tego typu ludźmi oraz ich ofiarami. Ile jeszcze musi zginąć, zanim janusze ogarną, że nigdy nie będą szybsi i precyzyjniejsi niż automaty do tego stworzone.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2017-01-03, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-01-03, 23:11
corrado, wydaje mi sie, zestaw ktory jest w pierwszym poscie wykorzystuje czujniki takie jak cofania, wiec nie wiem czy cena 300 pln nie jest wygorowana. To co przedstawil kali 300 baksow traszke lepsze, bo nie widac czujnikow ale za to cena bije po oczach.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Cena tego co pokazałem nie jest wygórowana. Zobacz jakiej dopłaty te systemy wymagają fabrycznie. Oczywiście jeżeli są dostępne. I jak najbardziej są potrzebne to nie żadne ogłupiacze. Zresztą coraz więcej samochodów je ma. Jak ktoś jeździ to niech się rozglądać w lusterka mijanych samochodów. Widać stróża martwego pola z daleka. Jak jest ;) .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum