Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Termometr, Eko, kompas, przechyłomierz - w MediaNav
Autor Wiadomość
PrzemoPT 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9
Rocznik: 2013
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 14
Skąd: piła
Wysłany: 2019-12-08, 15:42   

gggg napisał/a:
Może jest brak łączności pomiędzy bic-szyną-a czujnikiem temperatury.

a może to skrypt jest niewłaściwy, radio medianav z 2013r . może muszę poszukać jaki moduł bic z mojego rocznika
w obu skrypty wyglądają tak
Ostatnio zmieniony przez PrzemoPT 2019-12-08, 15:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 37
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 141
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2019-12-08, 18:52   

Powiedz mi kolego co ty robisz?????????
Z tego co widzę to sam wybrałeś sobie z zakładki Clio IV i ręcznie znalazłeś i wybrałeś bica
Wszędzie masz prawie NO DATA , Bad ELM response - wrong response! !!!!!!!!!!

Może najpierw daj wyszukiwanie modułów automatycznie bo jak wybierzesz ręcznie to możesz wybierać wartość skryptu 14 a naprawdę zmieniasz inne wartości. W ten sposób sobie bica rozprogramujesz i nie dojdziesz do ładu
Ostatnio zmieniony przez polon18 2019-12-08, 19:01, w całości zmieniany 3 razy  
 
PrzemoPT 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9
Rocznik: 2013
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 14
Skąd: piła
Wysłany: 2019-12-08, 20:36   

polon18 napisał/a:
Powiedz mi kolego co ty robisz?????????
Z tego co widzę to sam wybrałeś sobie z zakładki Clio IV i ręcznie znalazłeś i wybrałeś bica
Wszędzie masz prawie NO DATA , Bad ELM response - wrong response! !!!!!!!!!!

Może najpierw daj wyszukiwanie modułów automatycznie bo jak wybierzesz ręcznie to możesz wybierać wartość skryptu 14 a naprawdę zmieniasz inne wartości. W ten sposób sobie bica rozprogramujesz i nie dojdziesz do ładu

tam gdzie wyskakiwało NO DATA to tak było od razu nie było żadnych wartości nawet nic tam nie kombinowałem , w górnej części zmieniałem ale nic to nie pomogło
error wyskakuje jak próbuje zmienić 2 ostatnie wartości President /PTT

robilem tez zeby wyszukało mi z automatu to tylko ten jeden znalazł w tej bazie, też próbowałem inna baze i 4 wersie modułu pokazało ale i tak dalej to samo-eko jazda działa a temp nie .
bic kupilem za 60zł i 80zł walnie to walnie gorzej jak radio :)
 
PrzemoPT 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9
Rocznik: 2013
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 14
Skąd: piła
Wysłany: 2019-12-10, 01:33   

Problem rozwiązany nie było tematu :-) sorry za posty
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 381
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-10, 10:57   

To oświeć wszystkich jaka była przyczyną, że nie wyświetlał ci temperatury. Może innym się przyda ta informacja.
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 7 razy
Wiek: 102
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 585
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-10, 14:38   

Może dlatego że chyba są dwa termometry? Zauważyłem kilka razy że temperatura na MNE i na komputerze różni się czasem o 1°C.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2601
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-10, 14:50   

Black Dusty napisał/a:
Może dlatego że chyba są dwa termometry? Zauważyłem kilka razy że temperatura na MNE i na komputerze różni się czasem o 1°C.

Te niezgodności wynikają jedynie z różnicy opóźnień w odczycie danych pomiędzy komputerkiem a MNE, gdy temperatura się zmienia i trwają zwykle tylko chwilę. Czujnik dla obu odczytów jest jeden..
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-12-10, 14:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1084
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-12-10, 17:34   

@Dymek a to nie będzie tak że jeden komputerek od drugiego różni się tylko "umiejętnością" odczytywania różnic temperatury dla jednego 0,5 stopnia a drugi tylko o cały 1 stopień?
Czyli jeden z racji że jest np.: 2,3*C odczytuje jeszcze 2*C a drugi już 3*C?
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 7 razy
Wiek: 102
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 585
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-10, 18:44   

d3mol3k napisał/a:
@Dymek a to nie będzie tak że jeden komputerek od drugiego różni się tylko "umiejętnością" odczytywania różnic temperatury dla jednego 0,5 stopnia a drugi tylko o cały 1 stopień?
Czyli jeden z racji że jest np.: 2,3*C odczytuje jeszcze 2*C a drugi już 3*C?

To jest bardziej prawdopodobne bo trwa to raczej dłużej niż czas odczytu, choć dalej mam wątpliwość czy nie istnieją dwa czujniki.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2019-12-10, 18:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
PrzemoPT 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9
Rocznik: 2013
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 14
Skąd: piła
Wysłany: 2019-12-10, 19:48   

trzeba było aktywować temp przez micom org. ,a nie przez wince/dmicom_beta_1 jak ja to zrobiłem
wpadłem na to jak zauważyłem u innych ze się wyświetla ,,-- *C ,, a umnie tylko ,,--,,

ogólnie nie chciałem wchodzic w micom żeby tam nic nie uwalić dmicom_beta bardziej mi się wydawał bezpieczny. tam aktywowałem eko jazde, kamere cofania,wyświetlanie komunikatów klimatyzacji
 
effesse72 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway
Silnik: 1.5 dCi Blue 95
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 49
Dołączył: 30 Gru 2019
Posty: 35
Skąd: Italy
Wysłany: 2019-12-30, 23:14   

Dymek napisał/a:
Black Dusty napisał/a:
Może dlatego że chyba są dwa termometry? Zauważyłem kilka razy że temperatura na MNE i na komputerze różni się czasem o 1°C.

Te niezgodności wynikają jedynie z różnicy opóźnień w odczycie danych pomiędzy komputerkiem a MNE, gdy temperatura się zmienia i trwają zwykle tylko chwilę. Czujnik dla obu odczytów jest jeden..


Good morning guys,
I readed many messages here using Google Translator, so, If I would like to install a second hand BIC in my new Dacia Sandero II 1.5 dCi Blue 95 Techroad to see Temp , Driving Eco2 and Compass/Inclination data on the MN3, what do you think is the best serial number I have to looking for? I have also a modified OBD2 splitter cable for both CAN lines (HS/MM) and one USB ELM327 interface with FTDI Chipset and also one cheapy Bluetooth ELM327. Thank you very much in advance for all your replies, best regards, enjoy the end of the 2019 year and also happy new year 2020 too.
Ostatnio zmieniony przez effesse72 2019-12-30, 23:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
effesse72 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway
Silnik: 1.5 dCi Blue 95
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 49
Dołączył: 30 Gru 2019
Posty: 35
Skąd: Italy
  Wysłany: 2020-01-05, 19:14   283464084R and Sandero Stepway Techroad 1.5 Blue dCi of 2019

Good morning dear all and Happy New Year 2020 to all of you! Just to tell to the Foum that I hope I did deals with the purchase of a used BIC 283464084R from eBay. Now I'm checking cables and wirings to the connector with 24 pin and the ODB2 port. The BIC wasn't still delivered to me so I hope that it will be good until of the end of the long trip. Best regards and HAPPY NEW YEAR again !!!

283464084R.jpg
Plik ściągnięto 3601 raz(y) 12,92 KB

Ostatnio zmieniony przez effesse72 2020-01-05, 19:20, w całości zmieniany 3 razy  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2601
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-07, 15:50   Re: 283464084R and Sandero Stepway Techroad 1.5 Blue dCi of

effesse72 napisał/a:
Just to tell to the Foum that I hope I did deals with the purchase of a used BIC 283464084R from eBay...

I have the same BIC module in my Sandero. Works without any modifications.
 
matysz 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 MPI
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lip 2012
Posty: 136
Skąd: okolice Wawy
Wysłany: 2020-01-07, 15:53   

gdzie taki moduł można znaleźć?
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 114km
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Pomógł: 43 razy
Wiek: 34
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1510
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-01-07, 18:16   

Szybkie pytanie i mam nadzieje otrzymam szybką odpowiedź. Czy ten BIC jak w poniższym linku będzie działał w MCVII tz. będzie pokazywał temperaturę i inne rzeczy na MNE ?

https://allegro.pl/oferta/renault-clio-iv-modul-komputer-nawigacji-radia-8815316650
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2601
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-08, 10:30   

dudu$ napisał/a:
Czy ten BIC jak w poniższym linku będzie działał w MCVII tz. będzie pokazywał temperaturę i inne rzeczy na MNE ?

Otrzymałem kiedyś analogiczny BIC o tym numerze (283467680R) z softem V09.00- niestety bezpośrednio nie działał w Dacii, ale bez problemu zmieniłem mu skrypt na 14 i hulał jak złoto: KLIK
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-08, 10:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 603
Skąd: -:-
Wysłany: 2020-01-11, 12:33   

Miałby ktoś może na zbyciu BIC z "wiązką" zakończoną wtyczką OBD tak jak ktoś tam wyżej oferował?
 
effesse72 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway
Silnik: 1.5 dCi Blue 95
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 49
Dołączył: 30 Gru 2019
Posty: 35
Skąd: Italy
  Wysłany: 2020-01-11, 17:29   Re: 283464084R and Sandero Stepway Techroad 1.5 Blue dCi of

Dymek napisał/a:
effesse72 napisał/a:
Just to tell to the Foum that I hope I did deals with the purchase of a used BIC 283464084R from eBay...

I have the same BIC module in my Sandero. Works without any modifications.


Thank you very much Dymek for this confirmation, I'm working on wiring the 24 pin
connector with the OBD2 port in the glove box (actually with wires exit on the rear)
because my Stepway is from Dec, 2019 so I don't want to see lost the 5 years of warranty.
Kind regards, Steafano.

IMG_20200109_161956653_.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 223,61 KB

Ostatnio zmieniony przez effesse72 2020-01-11, 17:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2601
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-13, 11:14   

effesse72 napisał/a:
...my Stepway is from Dec, 2019 so I don't want to see lost the 5 years of warranty.

You can solder the wires away from the OBD socket and isolate the wiring harness as it was originally. Then hide the cable and BIC module high under the dashboard. Nobody will find it. We also have cars under warranty and we make various modifications.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-13, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2601
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-13, 12:28   

Podłączenie do wiązki OBD można zrobić bardzo wysoko nad schowkiem- dostęp do wiązki po wypięciu jej z zaczepów pod deską, jest bardzo dobry. Przynajmniej w Sandero. A sama wiązka BIC może być na tyle długa, aby umieścić moduł BIC w dowolnym, dogodnym miejscu.

Wiazka_BIC_2.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 67,94 KB

OBD socket.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 100,58 KB

OBD wiring harness1.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 75,56 KB

OBD wiring harness2.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 61,16 KB

OBD wiring harness3.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 70,96 KB

OBD wiring harness4.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 66,38 KB

 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 603
Skąd: -:-
Wysłany: 2020-01-13, 18:11   

Czyli podsumowując, kupujemy BIC o odpowiednim numerze i z odpowiednim softem, robimy wiązkę wg. schematu, jeśli nie zagada to zmieniamy skrypt przy użyciu ddt4all i następnie micom zmieniamy wyświetlanie temperatury i Eco.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2601
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-14, 10:14   

buladag napisał/a:
... jeśli nie zagada to zmieniamy skrypt przy użyciu ddt4all i następnie micom zmieniamy wyświetlanie temperatury i Eco.

Akurat funkcje temperatury i Eco włączamy wcześniej, bo bez tego nie będziemy wiedzieć czy BIC "zagada". ;-)
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 603
Skąd: -:-
Wysłany: 2020-01-14, 10:59   

A gdy skrypt jest nieprawidłowy to coś trzeba przerabiać czy po prostu na tej wiązce przeprogramowujemy go przez ddt4all?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 71 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2601
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-14, 11:17   

buladag napisał/a:
A gdy skrypt jest nieprawidłowy to coś trzeba przerabiać czy po prostu na tej wiązce przeprogramowujemy go przez ddt4all?

Jeśli wiązka jest zrobiona i BIC podłączony, wtedy podłączamy się pod gniazdo OBD w schowku.
Są jednak 2 warunki:
-BIC do przeprogramowania musi mieć dodatkowo podane +12V na PIN nr 2 (najprościej zewrzeć piny 2 i 3 wewnątrz BIC-a);
-interfejs, który podłączamy do gniazda OBD musi mieć wtyk podłączony do magistrali "Multimedia", czyli tak samo jak do programowania MediaNav (inne piny niż do normalnej diagnostyki OBD).
To wszystko było już też opisywane-- przejrzyj wątek .
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-14, 11:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
effesse72 



Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway
Silnik: 1.5 dCi Blue 95
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 49
Dołączył: 30 Gru 2019
Posty: 35
Skąd: Italy
Wysłany: 2020-01-16, 19:38   

Dymek napisał/a:
buladag napisał/a:
A gdy skrypt jest nieprawidłowy to coś trzeba przerabiać czy po prostu na tej wiązce przeprogramowujemy go przez ddt4all?

Jeśli wiązka jest zrobiona i BIC podłączony, wtedy podłączamy się pod gniazdo OBD w schowku.
Są jednak 2 warunki:
-BIC do przeprogramowania musi mieć dodatkowo podane +12V na PIN nr 2 (najprościej zewrzeć piny 2 i 3 wewnątrz BIC-a);
-interfejs, który podłączamy do gniazda OBD musi mieć wtyk podłączony do magistrali "Multimedia", czyli tak samo jak do programowania MediaNav (inne piny niż do normalnej diagnostyki OBD).
To wszystko było już też opisywane-- przejrzyj wątek .


Good morning dear Dymek,
I would like to thank you very, very much for sharing of your knowledge about this topics.
Have many productive days, best regards, Stefano.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne