Marka: Renault
Model: Fluence
Silnik: Limited
Rocznik: 2016
Wysłany: 2017-03-05, 08:55 Pabloo - Duster Black Shadow...
Witam
I ja chciałem, po 3 miesiącach oczekiwania, pochwalić się nowym nabytkiem - Duster Black Shadow 4x4 1,6 :)
Co do pozytywów - zabawa z jazdy przednia - po moim poprzednim Orlando, którym jeździło się jak czołgiem.
Rewelacyjny system trzymania hamulca na wzniesieniu :)
Co do negatywów - głośno - przy 120 km/h ponad 3 tys obr i "buczenie" silnika, poza tym zaobserwowałem stukanie z tyłu przy ruszaniu - nie zawsze ale czasami.
Wczoraj zamontowałem "firmowy" podłokietnik - w planach dorzucenie oświetlenia wewnętrznego led - i tu pytanie - czy zna ktoś może sklep z żarówkami led w5w w Warszawie - najchętniej Mokotów, Ursynów?
Pozdrawiam serdecznie
Pabloo
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-03-05, 11:46 Re: Pabloo - Duster Black Shadow...
Pabloo napisał/a:
zaobserwowałem stukanie z tyłu przy ruszaniu - nie zawsze ale czasami
jeżeli są to rytmiczne,szybko po sobie następujące i cichnące stopniowo stuknięcia w ilości 7-10, które pojawiają się tuż po ruszeniu na pierwszym biegu, przy spokojnym rozpędzaniu (wtedy najlepiej je słychać, a subiektywnie dobiegają gdzieś od strony komory silnikowej, jakby ktoś uderzał twardym przedmiotwm w płytę podłogową) po przekroczeniu mniej więcej 1,5 tys obrotów, to jest na tą okoliczność na forum stosowne wyjaśnienie problemu, który wałkowany jest niemal za każdym razem, gdy pojawi się nowy DD 4x4
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2017-03-05, 11:47, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Był Logan MCV II PH II / jest Jogger
Silnik: Było 0.9 TCe LPG / jest 1.0 TCe LPG
Rocznik: 07.12.2016 / 2022
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2017-03-05, 20:50 Re: Pabloo - Duster Black Shadow...
Pabloo napisał/a:
w planach dorzucenie oświetlenia wewnętrznego led - i tu pytanie - czy zna ktoś może sklep z żarówkami led w5w w Warszawie - najchętniej Mokotów, Ursynów?
Wysłany: 2017-03-05, 21:39
Bardzo dziękuję za namiary - czy ten panel moduł led mieści się w naszych lampkach (np lampka oświetlenia bagażnika? )
Co do Dustera ma ciekawe rozwiązania :):):) i przede wszystkim daje radość z jazdy :)
Ciekawostka - spalanie chwilowe przy 150km/h - 12.8 l/100km. :):):)
Już wiem, że muszę zakupić KUK - rzecz niezbędna :)
Pozdrawiam
Pabloo
Wysłany: 2017-03-06, 14:38
Witam
Dziś założyłem 3 żarówki led wnętrza i 2 moduły led do bagażnika - stała się jasność
Zdjęcia wkrótce :)
W planach podświetlenie drzwi od spodu
Pozdrawiam
Pabloo
@Maniak - sprawdź zapewne masz a o tym jeszcze nie wiesz
Przez ponad 1500km żyłem w niewiedzy... dzisiaj sprawdziłem na górce i faktycznie jak najpierw wbije jedynkę, a potem puszczę hamulec to auto stoi przeglądałem wyposażenie i musiało mi to umknąć... sprzedawca też nic o tym nie mówił, widać wiedział, że klient zdecydowany to po co strzępić język dzięki Pabloo że o tym wspomniałeś
Ostatnio zmieniony przez Maniak 2017-03-06, 17:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-03-06, 17:23
Nie ma sprawy - mówisz i masz :)
Jest też zapalanie światła wewnątrz po otwarciu zamka pilotem (samego - przed otwarciem drzwi) - też wspomnę bo widziałem recenzję, gdzie było powiedziane, że Duster takiego udogodnienia nie posiada
A jeszcze jedno wpadło mi dzisiaj - przy włączeniu wycieraczek przednich podczas cofania automatycznie włącza się wycieraczka tylna
Pozdrawiam
Pabloo
Ostatnio zmieniony przez Pabloo 2017-03-06, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
Taaaak, a potem Cię wkurzy ta "automatyczna" wycieraczka. Dlaczego?
Bo jak wyłączysz przednią wycieraczkę, a w międzyczasie masz włączony wsteczny to wycieraczka nadal działa, nawet jak już deszcz nie pada.... będzie szorowała na sucho.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie trzeba rwac przewodów, tw wszystkie "fiuczersy"wystarczy aktywować/dezaktywować CLIP-em ( a teraz już smartfonem).
Ale proszę uważać z programowaniem bo ja się tak zapędziłem że mi sie blokują wszystkie zamki po ruszeniu i nie można ich odblokować inaczej niż przyciskiem na konsoli lub pilotem.
Czyli zrobiłem coś co nie jest opisane w metodach i nawet ASO nie wie jak ten tryb wyłączyć bez wymiany całego UCH.
Co prawda kilka razy mi sie to przydało w życiu i nie chcę już tego wyłączać.
Wysłany: 2017-03-06, 23:38
Witam
A właśnie - ja aktywowałem tą funkcję zgodnie z instrukcją obsługi i mam podobny myk - tzn. po ruszeniu blokują się zamki ale po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka są dalej zamknięte - dopiero klamka drzwi je odblokowuje... Tak ma być?
Pozdrawiam
Pabloo
Standardowo po aktywowaniu tak, ale u mnie klamka niczego nie odryglowuje , wyłącznie otwiera drzwi kierowcy wszystkie pozostałe zamki są dalej zamknięte(zablokowane) z wyjątkiem kierowcy i pasażera z przodu ( pewnie to funkcja zarezerwowana dla służb/taxi), a taka procedura nie jest opisana w oficjalnych procedurach - tak mi powiedzieli w ASO.
ja się tak zapędziłem że mi sie blokują wszystkie zamki po ruszeniu i nie można ich odblokować inaczej niż przyciskiem na konsoli lub pilotem.
Czyli zrobiłem coś co nie jest opisane w metodach i nawet ASO nie wie jak ten tryb wyłączyć bez wymiany całego UCH.
Co Ty gadasz? Ja miałem fabrycznie ustawione ryglowanie w opisany przez Ciebie sposób i wyłączyłem to przez przytrzymanie przycisku od centralnego w kabinie przez parę sekund na wyłączonym zapłonie.
Wysłany: 2017-03-08, 11:20
Witam ponownie
cyt:"tw wszystkie "fiuczersy"wystarczy aktywować/dezaktywować CLIP-em ( a teraz już smartfonem)" - smartfonem - czy mogę prosić o jakowąś instrukcję?
Jako, że "bez zdjęć się nie liczy " wstawiam zdjęcia Lampeczek i KUK zanabytej za jedyne 32zł
Pozdrawiam
Pabloo
KUK.jpg
Plik ściągnięto 68 raz(y) 87,42 KB
lampa4.jpg
Plik ściągnięto 65 raz(y) 47,54 KB
lampa3.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 41,39 KB
lampa2.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 38,1 KB
lampa1.jpg
Plik ściągnięto 52 raz(y) 47,09 KB
Ostatnio zmieniony przez Pabloo 2017-03-08, 14:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-03-17, 18:57
Witam - jasność to nastanie jak dorzucę podświetlenie nóg i pod drzwiami :)
Wszem i wobec informuję - stukanie z tyłu wyeliminowane - to co wyglądało na stukanie w kole było..... stukaniem puchy sprayu silikonu do uszczelek włożonego w jedną z przegródek przy kole zapasowym...
Pozdrawiam
Pabloo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum