Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Wymiana kierownicy
Autor Wiadomość
Szymc 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-03-19, 09:41   Wymiana kierownicy

Czy jest możliwość przełożenia kierownicy z nowej wersji dustara (r2017) do starszego (2015) ? Może ktoś próbował i wie jaki jest koszt takiej wymiany?

2.jpg
Plik ściągnięto 54 raz(y) 125,72 KB

 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 45 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3063
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-03-19, 11:29   

Tylko sygnał dźwiękowy jest w przycisku przełącznika kierunkowskazu w starej wersji a nowej jest w już w kierownicy. Nie wiem czy jest to wart tej przekładki. Można to spytać w ASO czy będzie pasowała.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Dominus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Pomógł: 19 razy
Wiek: 26
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 1850
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-03-19, 12:40   

Pasować na pewno będzie. Gorzej może być z ceną. Na chwile obecną koszt nowej kiery + poduchy może być zaporowy.
 
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 54
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1128
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2017-03-19, 14:46   

Frez pasuje zwijacz taśmy już nie.
 
Szymc 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-03-20, 18:35   

W dwóch serwisach ASO w Poznaniu stwierdzono, że nie widzą w swoich systemach nowej kierownicy i że się nie da przełożyć. W ASO pod Gnieznem znaleźli bez problemu i podali cenę. Jutro mają poinformować czy będzie jeszcze w tym tygodniu, muszą zamawiać z głównego magazynu. Koszt ok 800 PLN. Poduszka podobno pasuje więc nie trzeba kupować. Napiszę więcej jak będą kolejne informacje. Dzięki za odpowiedzi.
 
Dominus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Pomógł: 19 razy
Wiek: 26
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 1850
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-03-20, 18:41   

Jak poduszka może pasować skoro jest jej całkiem inny kształt?
 
 
macko 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2017
Wersja: [Inna]
Dołączył: 27 Lut 2017
Posty: 7
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-03-20, 19:12   

Może zamówili nową/starą czyli wzór stary, ale w systemie mieli że z produkcji 2017 (a przecież na początku roku robili Dustera ze starym wzorem kierownicy jeszcze).

Pytanie czy doradca potwierdził że jest to 4-ramienna kierownica.
 
Szymc 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-03-20, 19:53   

Potwierdzil ze jest to kierownica czteroramienna czyli ta po zmianie. Sprawdzal po nr vin samochodu, który był w salonie juz ze zmienioną kierownica. Sprawiał pozytywne wrażenie, że zna sie na częściach ale okaże się jak już sprowadza kierownice. Wstępnie wymiana umowiona na sobotę.
 
Szymc 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-04-02, 11:23   

Pomimo zamowienia zgodnie z katalogiem dwa razy przyslali niewłaściwą kierownice. Póki co temat zmiany odpuszczony. Trochę szkoda.
 
eplus 
koneser ;)



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 2394
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2017-04-02, 12:00   

:lol: :lol: Możesz się pocieszyć, że uniknąłeś kosztów i problemów ze zbyteczną przekładką. :lol: :idea:
Ale jest gość, który do 4x2 Ph1 zakłada już trzecie czy czwarte reflektory - on się nie zniechęca tak łatwo... :lol:
_________________
Dyplomowany gdybolog, mniemanolog, wróż z fusów
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 386
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2017-04-09, 23:36   

Ja w Lodgy 2016 mam z Clio IV. Koszt kierownicy 100 zł, poduszka 300 zł, przełącznik zespolony 100 zł. Praca 20 minut. Efekt jakich mało, a i kierownica o niebo lepsza niż oryginalna Dacii. No i najważniejsze, to przeniesiony sygnał dźwiękowy na kierownicę a nie jakieś badziewie w kierunkowskazie. A poza tym aktywowane dodatkowe 4 stopniowa prędkość pracy wycieraczek.
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2017-04-09, 23:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 45 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3063
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-04-10, 08:37   

dacialoganmcv, to może podpowiedz nam, jak zrobiłeś 4 stopniową prędkość wycieraczek?
Wiem, ze poza wymianą przełącznika jeszcze coś zrobiłeś w kompie czy coś tam?
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 72 razy
Wiek: 43
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7381
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-04-10, 11:41   

route2000 napisał/a:
dacialoganmcv, to może podpowiedz nam, jak zrobiłeś 4 stopniową prędkość wycieraczek?
Wiem, ze poza wymianą przełącznika jeszcze coś zrobiłeś w kompie czy coś tam?


Taki numer to już JackTheNight robił w sandero.
 
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 45 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3063
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-04-10, 14:10   

Marek1603 napisał/a:
route2000 napisał/a:
dacialoganmcv, to może podpowiedz nam, jak zrobiłeś 4 stopniową prędkość wycieraczek?
Wiem, ze poza wymianą przełącznika jeszcze coś zrobiłeś w kompie czy coś tam?


Taki numer to już JackTheNight robił w sandero.

To też podejdzie w Lodgy? Czy jakiś tam link do tego, bo nie wiem gdzie i jak szukać? :oops:
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 72 razy
Wiek: 43
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7381
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-04-11, 06:37   

Można zacząć od poniższych.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6734
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6363
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=65041#65041
 
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 45 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3063
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-04-11, 08:25   

Marek1603, dzięki za podpowiedzi.
Tylko teraz musiałbym studiować wszelkie wypowiedzi, jak to jest zrobione.
Szkoda, że nie ma właściwego tutorialu do przeróbki.
Najmniejszym kosztem jest zrobienie interwałowego przerywacza wycieraczek tak jak miała np. Skoda Felicja. Polegała na tym, że zapamiętywała czas przerwy miedzy wahnięciami wycieraczki ustawionego przez kierowcę. Robiło się w ten sposób, że najpierw włączało pierwszy raz wycieraczkę na chwilę, by zrobiła jeden ruch na szybie, potem czekało na odpowiedni moment na drugie włączenie już na stałe w pozycji czasowego i mamy właśnie taki zapamiętany czas (włączyć 1 ruch i czekasz np. 3-4 sek i 2 raz włączasz już na stałe i masz ten czas przerwy). ;-)
Spróbuję to rozgryźć tę sprawę, chyba, że ktoś już ma zrobiony w ten sposób, tylko nie chce to pokazać tutaj.... :-> :-P
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Szymc 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-04-15, 16:22   

Tylko wkladac kierownice z innym logo to nie to o co mi chodzi. Ale pomysl zawsze jakis jest. Dacialoganmcv czy mozesz wrzucic zdjecie jak to wyglada?
 
shrek 
Shrek



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 19 razy
Wiek: 36
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 1465
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.

Wysłany: 2017-04-16, 09:23   

http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 45 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3063
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-04-16, 19:41   

eastcowboy napisał/a:
route2000 napisał/a:

To też podejdzie w Lodgy? Czy jakiś tam link do tego, bo nie wiem gdzie i jak szukać? :oops:


Not complicated
https://next.drive2.ru/l/466016459634508981/
https://next.drive2.ru/b/469987345878221022/
http://allegro.pl/wlaczni...6205818811.html


Thanks you ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
masterczerwi 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 37
Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 20
Skąd: LU
Wysłany: 2017-04-28, 08:07   

Odświeżę trochę temat.
A czy kierownica z Dustera będzie pasować do Lodgy?
I czy nowa kierownica z Lodgy bedzie pasować do starszej Lodgy?
_________________
Wszystko da się naprawić NO ŻESZ @#$*& @&(_@( !!!! .............. prawie wszystko.
Ostatnio zmieniony przez masterczerwi 2017-04-28, 08:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 386
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2017-04-28, 08:12   

masterczerwi napisał/a:
Odświeżę trochę temat.
A czy kierownica z Dustera będzie pasować do Lodgy?
I czy nowa kierownica z Lodgy bedzie pasować do starszej Lodgy?


Będzie. Różnica w przełącznikach zespolonych, a mianowicie w najnowszych przeniesiono sygnał dźwiękowy z kierunkowskazu na poduszkę powietrzną. Może nie aż tak wielka, bo raptem dwa przewody, ale zawsze. W starszych to nie ma żadnej różnicy.
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2017-04-28, 08:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
masterczerwi 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 37
Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 20
Skąd: LU
Wysłany: 2017-04-28, 13:18   

Uważam że kierownica to jeden z największych minusów auta. Wieniec za cienki, a klakson w manetce to kompletna porażka (kiedyś jeździłem Xsarą przez kilka lat i się nie przyzwyczaiłem). Także opcje mam następujące:
- obszyć;
- kupić używaną ze skórą;
- wymienić na poliftową i ewentualnie obszyć;
Opcja trzecia najbardziej do mnie przemawia ze względu na klakson. A przełożenie kabelka to nie problem. Ale chodzi mi o to czy z innych modeli Daci kierownica będzie pasować do Lodgy. Na oko wszystkie wyglądają tak samo.
_________________
Wszystko da się naprawić NO ŻESZ @#$*& @&(_@( !!!! .............. prawie wszystko.
 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 386
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2017-04-28, 16:03   

Bedzie. Ja u siebie mam od Clio IV. Niby tylko kierownica, a czujesz ze jedziesz zupelnie innym autem. Tak wiele pozytywnych odczuc jest tylko dzieki kierownicy.
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
 
Szymc 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 13
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-06-22, 19:43   

odświeżę temat, udało zakupić się kierownicę + poduszkę. W weekend może uda się wymienić (jak nic nie wyjdzie w trakcie) wtedy napiszę o postępach.

2.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 200,73 KB

 
dacialoganmcv 


Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 386
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2017-06-22, 20:13   

A o przelaczniku zespolonym pamietales?. Sygnal dzwiekowy jest przeniesiony z kierunkowskazu na poduszke powietrzna.
_________________
Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne