Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2017-04-06, 19:29
Senior ma właśnie Clio 4 z tym silnikiem. Przy jeździe samemu albo z pasażerem silniczek daje radę tak jak napisał kolega wyżej - do 100 . Z kompletem w kabinie i bagażniku przy rozpędzaniu auta/wyprzedzaniu trzeba mieć cierpliwość kierowcy tira.
Model: Sandero
Silnik: 1.2
Wysłany: 2017-04-06, 19:50
Do Kaurisa, Czy w sandero 1.2 75 KM 16V skrzynka biegów zachowuje się tak samo jak w clio 4, tzn. przyspieszanie na trasie np. od 80-120 przy wyprzedzaniu tira?
Mam thalie II z tym silnikiem, szczerze powiedziawszy nie jest aż tak zle. Rzeczywiście 2+2 z pełnym bagażnikiem i kufrem na dachu zbiera się powoli spod świateł (latem wyłączam przy ruszaniu climatronic by mieć moc), jednak 155 na autobahnie szła bezproblemowo. Wg wskazania komputera trasę z taką obsadą udało mi się zrobić z 7,5 l/100 (faktycznie 8)... Jedyne z czym mam problem- przy dużej wilgoci są problemy z nierówną pracą silnika (wymaga wyłączenia i ponownego odpalenia) oraz jestem już po 3 wymianie wiązki przewodów wysokiego napięcia...
_________________ Dacia Duster 2011 1,6 105 KM Laureate
Dacia Duster 2015 1,6 105 KM Laureate
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 21 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 629 Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-04-06, 21:20
Z tego co widzę na jutubach to dokładnie to samo.
W myśl zasady, że i widelcem da się zupę zjeść, to da się wyprzedzać 1.2 16v
Ale jeśli masz żonę i ją kochasz, nie będziesz jej tego robił.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1926 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-04-07, 08:51
Uważam że bez problemu można wyprzedzić sandero II / Lioganem II z silnikiem 1.2 16v. Sam takowym jeżdżę i dla mnie nie ma z tym problemu. Redukuję bieg na IV lub III i do przodu. W swoim życiu miałem kilka aut, również wolniejszych i słabszych niż dacia 1.2 16v. Swego czasu jeździłem Cinquecento 700 i nawet takim autkiem bez problemu potrafiłem wyprzedzić 2-3 auta przy prędkości 100km/h. Oczywiście trzeba mieć wyczucie i doświadczenie prowadząc taki pojazd ale wyprzedzanie słabym pojazdem wcale nie jest jakieś problematyczne. W miniony weekend sandero 1.2 16v jechałem autostradą w 3 dorosłe osoby, dziecko 9 miesięczne, wózek w bagażniku + parę siatek i gdy trzeba było redukowało się bieg na IV i bez problemu wyprzedzało. Wyprzedzanie takim autem jest trudne i niebezpieczne dla osób które jeżdżą o wiele mocniejszymi pojazdami...
Ja zawsze tak robię, że jak mam wyprzedzać to redukuję bieg z wyższego na niższy, zwiększam obroty silnika i wiiiiooooo...... Olewam w tym momencie hałas silnika. Silniki są przystosowane do jazdy aż do odcinki paliwa (zabezpieczenie silnika przed niebezpieczeństwem nadmiernych wysokich obrotów, taką mamy elektronikę zabezpieczającą i bez obawy o szkodliwość silnika można jechać).
Dawniej jak były silniki zasilane gaźnikami, to się pilnowało by nie przekroczyć czerwonego pola obrotomierza, a teraz mamy obrotomierze bez kolorowych wskaźników, mają na zadanie tylko informowanie kierowcy o aktualnych obrotach silnika i tyle.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Jeszcze zapomnieliście dodać, że oprócz redukcji biegu trzeba wyłączyć klimatyzację :) Na płaskim albo lepiej z górki to jakoś wyprzedzisz, ale jak zajdzie potrzeba i chęć zrobić to na lekkim wzniesieniu terenu to będzie ciężko. Podobny stosunek masy i Nm mam w Golfie i wyprzedzanie w trasie najlepiej przeprowadzać z rozpędu albo sobie odpuścić
Marka: Kia
Model: Rio
Rocznik: 2017 Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Mar 2017 Posty: 131 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2017-04-07, 19:16
Jeździłem dziś Sandero 1.0 Sce i mam miłe przemyślenia. Na obwodnicy jechał 130, wyprzedzałem tiry dość raźnie i działo się to bez większych problemów, nie było też strasznie głośno.
Troszkę jak przy dyskusji o silnikach - zależy od potrzeb i od tego, do czego jest się przyzwyczajonym. Jakbym obecnie miał 1.6 turbo, to pewnie bym stwierdził, że to Sce jest kiepskie, ale chcąc kupić 1.2 - nie mam zastrzeżeń. Tylko skrzynia kiepska, może zastąpić siłownię :).
Model: Sandero
Wysłany: 2017-04-07, 19:22
Dziękuję wszystkim za reakcję.
Przejechałem się clio 4 z silnikiem 1.2 16V 75 KM w mieście, trasie - razem ponad 100 km, często przy prędkości 140 przy bardzo silnym wietrze i paskudnej pogodzie i z trzema dorosłymi osobami i dzieckiem 30 kg i zakupami w bagażniku.
Chcę porównać do sandero, bo z tym silnikiem nie jechałem, a teraz to już niemożliwe bo nie ma go jako do jazdy próbnej.
Oczywiście najbardziej interesuje mnie wyprzedzanie na trasie np. dwukierunkowej z redukcją do 4 biegu, tak od 80-120 km.
Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
jak zajdzie potrzeba i chęć zrobić to na lekkim wzniesieniu terenu to będzie ciężko.
Mnie uczyli i chyba większość na forum, że przez wzniesieniem się nie wyprzedza ponieważ może coś wyjechać z naprzeciwka. Nie ważne czym się jedzie. Nawet szybkim autem ponieważ z drugiej strony może się ktoś taki sam pojawić.
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2017-04-07, 21:29
Jak ktoś oczekuje ognia w autku z silnikiem od większej kosiarki, to wiadomo. Ale nie jest tragicznie jak piszą niektórzy. Trzeba mierzyć zamiary na siły i wtedy jest znośnie. pozdr
jak zajdzie potrzeba i chęć zrobić to na lekkim wzniesieniu terenu to będzie ciężko.
Mnie uczyli i chyba większość na forum, że przez wzniesieniem się nie wyprzedza ponieważ może coś wyjechać z naprzeciwka. Nie ważne czym się jedzie. Nawet szybkim autem ponieważ z drugiej strony może się ktoś taki sam pojawić.
Coś słabo uważałeś na zajęciach. Jeśli już, to nie wyprzedza się przed wierzchołkiem wzniesienia i tam zwykle jest namalowana "podwójna ciągła", a o wyprzedzaniu na wzniesieniu w PORD nigdzie nie ma słowa.
Ostatnio zmieniony przez luckyboy 2017-04-07, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1926 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-04-08, 20:40
Dzisiaj wybrałem się ze swoją rodzinką do rodziców na działkę Dacią. Na trasie parę razy wyprzedzałem i nie brakowało mi mocy pod maską. Jadąc około 80km/h widząc przed sobą tira i jedna osobówkę zredukowałem bieg z V na III dałem gaz w podłogę, za raz wpiąłem IV a po wyprzedzeniu dwóch pojazdów zjeżdżając na swój pas załączyłem V bieg i na liczniku miałem już około 130km/h. Więc dalej uważam że 1.2 16v wcale nie jest taki mułowaty. Faktycznie jeżdżąc delikatnie do 2500obr/min auto jest bardzo mułowate ale oszczędne, natomiast gdy pokręcimy silniczek do trochę wyższych obrotów dynamika potrafi zaskoczyć ale spalanie idzie drastycznie w górę.
...zredukowałem bieg z V na III dałem gaz w podłogę, za raz wpiąłem IV a po wyprzedzeniu dwóch pojazdów zjeżdżając na swój pas załączyłem V bieg...
Przez lata byłem opieprzany przez niejednego seniora (ojca, wujka, a nawet babcię), że podczas wyprzedzania samochodów trzymam kierownicę tylko jedną ręką.
O ile wynikało to u mnie głównie z leniwej, półleżącej i zbyt niskiej "cwaniackiej" pozycji za kierownicą, o tyle trudno się z nimi nie zgodzić, że podczas wyprzedzania wypada mieć obie ręce zaciśnięte na kierownicy.
Co za tym idzie (w mojej opinii i zapewne nie tylko mojej...), podczas wyprzedzania należy wybierać taki bieg, który da możliwość bezproblemowego manewru bez odrywania rąk od "kółka".
Tylko wtedy możemy mówić o bezpiecznym wyprzedzaniu.
Konieczność zredukowania aż o 2 biegi, żeby auto nabrało jakiegokolwiek wigoru, a potem zmiana biegu podczas wyprzedzania, oznacza, iż samochód jest faktycznie mułowaty.
Ostatnio zmieniony przez GRL 2017-04-08, 23:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum