Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dodatkowe porty USB w MN3
Autor Wiadomość
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 110
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-27, 17:08   Dodatkowe porty USB w MN3

Czy w MN3 (android auto) są na płycie głównej wyprowadzone jakies dodatkowe porty usb ?
Jeżeli tak to po podłączeniu do niego jakiegoś urządzenia np. telefonu jak się on zachowa jak podłączę drugi telefon, lub pendrive do portu podstawowego z przodu MN.
Czy są one "zhubowne" ?

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje to będę wdzięczny. (schematy, rozpiski pinów, wszystko mile widziane)
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2020-01-27, 17:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-27, 17:24   

Tak jest miejsce na wlutowanie gniazda miniUSB .
Mimo że działa jako hub to niestety nie da się z tego gniazda obsłuzyć AA i CP
Miejsce na wlutowanie oznaczone jest jako CN13000
Niestety żadna dokumentacja tego sprzętu jeszcze nigdzie nie wypłynęła



Schemat podłączenia jest identyczny jak w MN1/MN2 , czyli musi to być pionowe gniazdo do druku powierzchniowego

miniusb_MN.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 22,38 KB

mb_usbmn3.jpg
Plik ściągnięto 65 raz(y) 178,61 KB

_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 110
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-28, 17:55   

Dziękuję
Rozumiem że do tego pola po lewej można wlutować gniazdo i ten "pin" zaznaczony z lewej górnej strony odwróconym trójkątem to na schemacie pin numer 1 ?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-28, 19:16   

Tak.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 36
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2020-01-30, 12:43   

Tylko po co obok miejsca na USB jest miejsce na miniaturowy przełącznik SW3000?

Ostatnio zmieniony przez polon18 2020-01-30, 12:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-30, 13:07   

Przełącznik który może zmienić bootowanie , albo z eNAND albo z USB
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 36
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 140
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2020-01-30, 14:37   

Czyli coś na zasadzie jak robiło się z dekoderami od cyfry+ /nc+
Tam też było na linuksie.
W sumie fajnie bo jak pamięć nand padnie lub będzie miała błędy to zawsze można z USB je uruchamiać

Czyli taki port USB


I do tego mini USB OTG
Ostatnio zmieniony przez polon18 2020-01-30, 14:49, w całości zmieniany 3 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-30, 17:37   

Tak to wygląda .
A bootowanie z usb chyba będzie w taki sposób
https://github.com/boundarydevices/imx_usb_loader/blob/master/README.md
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 4 razy
Wiek: 101
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 391
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-01-30, 17:44   

Czyli można by zrobić jak w HD2 kiedyś, dwusystemowy sprzęt.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2020-01-30, 17:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-30, 19:07   

Pewnie się da ale napisanie całego systemu z obsługą .
Co do instalacji gniazda usb proponowałbym jednak podłączyć się ( przylutować ) od strony płyty głównej.

tylUSB_styki.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 58,76 KB

_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 110
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-01-30, 19:25   

Gdzie na tym zdjęciu powyżej jest to miejsce do montażu bo coś mi oczy poszło i za cholerę nie mogę tego wyszukać ?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-30, 20:24   

Na tym zdjęciu nie ma punktów montażowych tylko punkty lutownicze CN3002:
- GND
-D+
-D-
-(+)5V

A to dlatego że dolutowane gniazdo na płycie głównej nie obsługuje ani myszki ani AA i CP.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 110
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-02-01, 07:17   

Czyli mam się lutować do punktów - GND,-D+,-D-,-(+)5V na zdjęciu 3 posty wyżej ?
Czy do tego miejsca z drugiego postu ?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-01, 15:02   

To zalezy czy chcesz mieć możliwość łaczenia się AA/CP . Wtedy do punktów lutowniczych z tyłu portu USB na płytce pionowej ( tam gdzie jest port USB)
Jesli wtsawisz gniazdo USB na płycie głownej o nie będzie funkcjonalności AA/CP .
Aczkolwiek tam można by było pomyśleć o włożeniu np modemu GSM.
Tylko pytanie jak go wykorzystać ?
Albo włożyć tam np mały router WiFi na USB i zrobić AA/CP przez WiFi - ale to tylko taki pomysł ( ja nie podejmuję sie zrobienia do tego sterowników .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 110
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-02-01, 15:56   

Dziękuję za wyjaśnienie.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne