Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Instalacja GPS Tracker-a w Dacia
Autor Wiadomość
norton1 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 21 Kwi 2017
Posty: 105
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-25, 15:49   Instalacja GPS Tracker-a w Dacia

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma doświadczenie z instalacją GPS Trackera w nowych samochodach Dacia tak aby nie tracić gwarancji producenta na samochód. Z tego co się dowiedziałem, serwisy Dacia nie świadczą takich usług, i dodatkowo dostałem potwierdzenie że ingerencja w instalację elektryczą wiązać się będzie z utratą gwarancji. Czy żeczywiście nie da się go zainstalować bez utraty gwarancji?
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2551
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-25, 16:02   

Stracisz gwarancję na te elementy które zmodyfikujesz. Reszta pozostaje nadal pod ochroną.Notabene niewiele trzeba modyfikować - zasilanie możesz wziąć z wolnego pinu do zasilania wiązki do przyczepy w lewym środkowym słupku a masę z punktu przy tylnych lampach. Sam moduł można ukryć pod tapicerką w okolicach tylnej klapy.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2017-07-25, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
norton1 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 21 Kwi 2017
Posty: 105
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-25, 16:10   

DrOzda napisał/a:
Stracisz gwarancję na te elementy które zmodyfikujesz. Reszta pozostaje nadal pod ochroną.


No właśnie, ekspertem nie jestem ale zakladając podpięcie GPS Trackera z funkcją zdalnego odcięcia dopływu paliwa ingeruje się w bardzo wrażliwe wiązki elektryczne, więc przy ewentualnych problemach z instalacją elektryczną/komputerem producent mam wrażenie że może bardzo łatwo skożystać z okazji i wymigać sie z naprawy gwarancyjnej?
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 41 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2633
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-07-25, 18:06   

DrOzda napisał/a:
Stracisz gwarancję na te elementy które zmodyfikujesz. Reszta pozostaje nadal pod ochroną.Notabene niewiele trzeba modyfikować - zasilanie możesz wziąć z wolnego pinu do zasilania wiązki do przyczepy w lewym środkowym słupku a masę z punktu przy tylnych lampach. Sam moduł można ukryć pod tapicerką w okolicach tylnej klapy.


...Odciecie pompy we wiazce i po klopocie. Nikt nic nie wie.
Nie chwal sie w serwisie, ze zaloztles i tyle ukryj dobrze, bo przeciez nikt tapicerki nie bedzie demontowac jak przyjedziesz na wymiane oleju.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-07-25, 18:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
MrVlad 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance 5 os.
Dołączył: 14 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-07-26, 08:01   

Polecam miejsce obok lampek w podsufitówce nad lusterkiem, jest tam pełno miejsca i łatwo można się podpiąć do pinów od żarówki, minus tego taki, że gps nie działa na postoju.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 41 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2633
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-07-26, 08:10   

A nie ma tak ze, po jakims czasie po zamknieciu auta nie bedziesz mial zasilania. Przynajmniej tak mam w Lodgy w tym samym roczniku. Oswitetlenie kabiny leci przez UCH.
 
MrVlad 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance 5 os.
Dołączył: 14 Gru 2016
Posty: 15
Skąd: Toruń
Wysłany: 2017-07-26, 08:14   

Dokładnie tak jest. Dlatego napisałem, że nie będzie działał na postoju.

Jak ktoś chce po taniości mieć podstawowego GPS trackera to:
- GT02A około 60 zł z ali
- karta sim Orange Free na kartę (ważność konta można przedłużać bez końca na rok) za 10 zł doładować, starczy do końca życia
- darmowy serwis na 1 auto https://svcs.gps-trace.com/
Ostatnio zmieniony przez MrVlad 2017-07-26, 08:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3285
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-26, 08:32   

Przecież bardzo dobrym miejscem jest pustaka za radiem.
Mamy tam cały czas dostępne stałe napięcie .
Co do ewentualnych problemów z instalacją elektryczną - wystarczy zastosować przejściówki , bez przecinania przewodów instalacji i nie ma żadnego ryzyka związanego z gwarancją.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 41 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2633
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-07-26, 08:58   

MrVlad napisał/a:
...nie będzie działał na postoju.



No to jak dla mnie bezsensu. Ktos dzwignie Ci auto np. porzuci w lesie to i tak go nie znajdziesz.
 
norton1 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway
Dołączył: 21 Kwi 2017
Posty: 105
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-26, 09:40   

Można jeszcze zastosować tracker z bateria np. 6000mah. Wtedy się ma w miarę pewność ze nawet jak zdejmą klemy z akumulatora to przez jakiś czas tracker bedzie dzialał.
 
zwirz 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Dołączył: 15 Mar 2017
Posty: 118
Skąd: Łódź
Wysłany: 2017-07-26, 11:59   

norton1 napisał/a:
Można jeszcze zastosować tracker z bateria np. 6000mah. Wtedy się ma w miarę pewność ze nawet jak zdejmą klemy z akumulatora to przez jakiś czas tracker bedzie dzialał.


Polecam z Aliexpress TKSTAR TK905 500mah lub tk915 z 10000mah
Ten pierwszy działa do dwóch tygodni w trybie ciągłym a do 90 dni w czuwania (wywoływana pozycja SMSem. Używam w innym aucie i jest ok. Chyba że to problem wyjąć go z ukrycia raz na miesiąc-dwa i podładować dla kogoś, ale dzięki temu jest niezależny od tego czy akumulator jest podłączony czy nie...
 
mistakos 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Dołączył: 03 Sty 2019
Posty: 101
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-03-05, 20:05   

Zastanawiam się czy można jakoś ogarnąć stary telefon do tego zadania? Wala mi się po domu już kilka, karta sim to żaden problem, więc może jest jakiś prosty sposób? Ktoś coś podpowie?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3285
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-05, 20:19   

Najprostszy sposób to jak dobrze pamiętam zwykły telefon podpięty do zasilania na stae i dobrze ukryty ( wyciszony i bez wibracji). Oraz darmowa usługa w każdej chyba sieci pod ogólnym hasłem "gdzie jest dziecko" .W tym systemie namierzana jest karta SIM a nie telefon .
Co Ci więcej trzeba ?
Sprawdź przykłądowo albo nawet przetestuj za darmo ta usługę
w Tmobile
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
mistakos 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Dołączył: 03 Sty 2019
Posty: 101
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-03-05, 20:26   

Nic więcej właśnie, tylko nie wiedziałem, że takie usługi są, dzięki, a skoro telefonów mam pod dostatkiem, to właśnie chciałem tak jeden wykorzystać. Mam wszystkie usługi w innej sieci, ale myślę, że to nie problem.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3285
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-05, 20:38   

Napisałem że chyba każda sieć ma taką usługę ( oczywiście nazwy się różnią )
W PLusie
W PLAY
Innych nie sprawdzałem :mrgreen:
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne