Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Co zamiast MediaNav?
Autor Wiadomość
SWilk 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: TBD
Rocznik: ---
Dołączył: 21 Sie 2017
Posty: 30
Skąd: Lublin

Wysłany: 2017-09-12, 11:10   Co zamiast MediaNav?

Hej,


Przymierzam się do zakupu Dacii i zastanawiam nad dopłatą do MNE lub pozostaniem przy "zwykłym" radiu i wymianą go na coś innego wielkości 2DIN.

Czy macie coś godnego polecenia?
Jakie ma "bajery" i jakość dźwięku.
Ile trzeba za takie radio wyłożyć i gdzie kupowaliście?

Pozdrawiam,
SWilk
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 47 razy
Wiek: 52
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3277
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-09-12, 11:16   

Mając MNE możesz je "uwolnić" wg instrukcji jasia_pika i masz prawie kombajn multimedialny.
Ja mam zwykłe radio fabryczne i mi wystarcza (to zależy dla kogo.. ;-) )
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
shrek 
Shrek



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 25 razy
Wiek: 36
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 1846
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-09-12, 11:20   

To zalezy ile kasy chcesz na to przeznaczyc, bo stacje multimedialne dochodza nawet do 4000 pln.
Napisz czego oczekujesz to cos dobierzemy.
Ja zmienilem MN1 na MNE i jestem zadowolony ciagnie car audio u mnie i daje sobie rade.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-09-12, 11:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2325
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-12, 11:32   

Pełnego 2 DIN nie wstawisz bo w Dacii jest 1 DIN na dole z ekranem 2DIN.
Można kombinować z blendą:
http://www.ebay.com/itm/C...o-/301953994168
i np. czymś takim:
https://www.gearbest.com/...t8aAiKgEALw_wcB

i masz w efekcie:
https://www.youtube.com/watch?v=fVqnbCcXtEs
Tylko czy warto płacić prawie 500 PLN z przejściówkami skoro za połowę tej kwoty kupisz używane MediaNav które po prostu wkręcisz ?
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 280 razy
Wiek: 41
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15879
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-09-12, 12:06   

DrOzda napisał/a:
Pełnego 2 DIN nie wstawisz bo w Dacii jest 1 DIN

Dokładniej: nie wstawisz bez cięcia deski, ale osobniki zdeterminowany sobie poradzi - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8103
 
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2611
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-12, 12:51   Re: Co zamiast MediaNav?

SWilk napisał/a:

Przymierzam się do zakupu Dacii i zastanawiam nad dopłatą do MNE lub pozostaniem przy "zwykłym" radiu i wymianą go na coś innego wielkości 2DIN.

Weź ze zwykłym radiem ( za nie nic nie płacisz ;) A jak dobrze sprzedasz to pokryje Ci większość kosztów nabycia MNE :)
Kup u naszego kolegi klubowego robson330 MNE ( już uwolnione) za 1/3 ceny dopłaty do MNE w salonie). Dokupisz na portalu aukcyjnym antenę GPS za 20 -30 zł ( będzie lepsza od fabrycznej) i masz super sprzęt z działającym TMC - bo w tym z salonu nie działa TMC ( ktoś zapomniał zakupić dla Dacii licencje na PL)


SWilk napisał/a:
Czy macie coś godnego polecenia?
Jakie ma "bajery" i jakość dźwięku. Ile trzeba za takie radio wyłożyć i gdzie kupowaliście?

MNE ma najwięcej bajerów , zakupione u robsona nie ma wersji softu 8.05 ( którego całkowicie się nie udało rozgryźć) tzn już mogę każdemu to zrobić ale odpłatnie i potrzebuje fizycznego dostępu do do tego MNE ale nie ma jeszcze pełnej funkcjonalności - ( brak odtwarzacza filmów oraz poprawek sofu nawigacyjnego)

A jak się uda to może w końcu dojdziemy do tego aby był internet w naszych MNE
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
CzarnY 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 24 Kwi 2017
Posty: 98
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-09-12, 16:18   

To by było fantasstycznie. Wtedy z miejsca moje mne 8.05 ląduje u ciebie na stole :)
_________________
Darmowe przejazdy z myTaxi? Wpisz kod promocyjny 1992MW i odbierz 50zł na pierwszy kurs :)
 
SWilk 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: TBD
Rocznik: ---
Dołączył: 21 Sie 2017
Posty: 30
Skąd: Lublin

Wysłany: 2017-09-13, 15:46   

Hej, przepraszam, że odpisuję tak późno.

jas_pik, pytasz o wymagania... Właściwie, to podstawowe wymagania spełnia nawet dacia plug&radio, ponieważ najważniejszym wymaganiem jest obsługa bluetooth. Telefon będzie raczej głównym źródłem multimediów i map.

Tak mi się przynajmniej wydawało do ostatnich wakacji, gdy telefon z odpalonym yanosikiem przegrzał mi się dwa razy i wyłączył, w tym raz w takim momencie, że przez brak informacji o skręcie nadłożylem ponad 10km wyjeżdżając przypadkiem z trójmiasta na obwodnicę...

Dlatego myślałem o tym, żeby mieć androida wbudowanego w samochód.
Z nawigacją jeżdżę rzadko, a jeżeli już, to z googlem albo właśnie yanosikiem. Jak wiem, że gdzieś nie będzie zasięgu, używam OsmAnd+, czyli map z OpenStreetMap.
Radia nie słucham, zamiast niego raczej audiobooki - głównie Storytel i Audioteka, ale mam też Smart Audiobook Player, którym słucham książek z innych źródeł.

Dlatego zastanawiałem się, czy nie ma jakichś sprawdzonych przez forumowiczów "chińczyków" na androidzie do samochodu, albo w miarę niedrogich sprzętów choć odrobinę markowych.


Nad MediaNav właściwie poważnie się zastanawiam, bo jako odbiornik do telefonu sprawdzi się równie dobrze jak każde inne, a mapy będzie miało wbudowane. Ale trochę o te mapy właśnie chodzi. Ceny aktualizacji są zaporowe, a nie do końca uśmiecha mi się szukanie map po podziemiach internetu, bo dziś są, jutro pewnie jeszcze będą, ale za rok może się okazać, że komuś będzie wystarczająco zależeć na zniszczeniu alternatyw.

Jeżeli zdecyduję się na MNE to raczej będzie to nowe radio, bo skłaniam się ku wersji Outdoor. Pewnie więc przyjedzie już z softem 8.0.5. Czy udało się już na tyle rozgryźć tę wersję, żeby wrzucić alternatywne mapy?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2611
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-13, 19:54   

SWilk napisał/a:
Telefon będzie raczej głównym źródłem multimediów i map.
Tak mi się przynajmniej wydawało do ostatnich wakacji, gdy telefon z odpalonym yanosikiem przegrzał mi się dwa razy i wyłączył, w tym raz w takim momencie, że przez brak informacji o skręcie nadłożylem ponad 10km wyjeżdżając przypadkiem z trójmiasta na obwodnicę...

Tez tak kiedyś myślałem , i właśnie po podanięciu telefonu w warunkach południowej Europy nauczył mnie że lepiej miec nawet gorszą ale wbudowana zamiast standardowego radia.


SWilk napisał/a:
Dlatego myślałem o tym, żeby mieć androida wbudowanego w samochód.
Z nawigacją jeżdżę rzadko, a jeżeli już, to z googlem albo właśnie yanosikiem. Jak wiem, że gdzieś nie będzie zasięgu, używam OsmAnd+, czyli map z OpenStreetMap.
Radia nie słucham, zamiast niego raczej audiobooki - głównie Storytel i Audioteka, ale mam też Smart Audiobook Player, którym słucham książek z innych źródeł.

. Ja zawsze używam drugiej nawigacji i w Polsce właśnie Yanosika bo warto. Ale poza Polską brak alternatyw do Yanosika .
MN to igo i mapy sa dostepne zawsze nawet bezpłatne oparte na mapach OSM jesli zabraknie aktualzacji robionych przez HERE czy TomTom


SWilk napisał/a:
Dlatego zastanawiałem się, czy nie ma jakichś sprawdzonych przez forumowiczów "chińczyków" na androidzie do samochodu, albo w miarę niedrogich sprzętów choć odrobinę markowych.

Nie znam taniego i dobrego radia na Androidzie , a nie wiem czy istnieją tańsze niż MNE od robsona :)
Aczkowiek jesli znajdziesz któryś z takich modeli na androidzie w dobre cenie to też kupię .
Chodzi o następujące modele ( innych nie kupuj) bo te zostały rozgryzione:
1 Hui Fei
2 Crane
3 OUKU
4 Tonghai Create AN-21U
5 Roadnav S100/S150
6 Cusptech
7 Luyuan WD8801
8 TCC8925
9 NU3001

SWilk napisał/a:
Nad MediaNav właściwie poważnie się zastanawiam, bo jako odbiornik do telefonu sprawdzi się równie dobrze jak każde inne, a mapy będzie miało wbudowane. Ale trochę o te mapy właśnie chodzi. Ceny aktualizacji są zaporowe, a nie do końca uśmiecha mi się szukanie map po podziemiach internetu, bo dziś są, jutro pewnie jeszcze będą, ale za rok może się okazać, że komuś będzie wystarczająco zależeć na zniszczeniu alternatyw.

jak wyżej opisałem

SWilk napisał/a:
Jeżeli zdecyduję się na MNE to raczej będzie to nowe radio, bo skłaniam się ku wersji Outdoor. Pewnie więc przyjedzie już z softem 8.0.5. Czy udało się już na tyle rozgryźć tę wersję, żeby wrzucić alternatywne mapy?

Tak mapy konkurencyjne (TomTom ) już działają , ale do uwolnienia muszę mieć fizyczny dostęp do wersji 8.0.5 i na razie wodotryski nie działają ( filmy)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
SWilk 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: TBD
Rocznik: ---
Dołączył: 21 Sie 2017
Posty: 30
Skąd: Lublin

Wysłany: 2017-09-13, 21:50   

Dzięki jas_pik, uspokoiłeś mnie dostępnością map na bazie OpenStreetMap. Chyba faktycznie zdecyduję się na MNE w takim razie.

A legalne mapy od Tomtoma lub Here da się gdzieś za rozsądne pieniądze kupić? Czy raczej trzeba szukać u gryzoni? Próbowałem poklikać po ich stronie, ale każą zacząć od wyboru marki samochodu...
Ostatnio zmieniony przez SWilk 2017-09-13, 21:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2611
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-13, 22:15   

Tylko od Here opóźnione o prawie rok zakupisz legalnie w tym linku ale po pierwszym skorzystaniu ( masz na to 3 miesiące od zakupu samochodu) chyba sobie odpuścisz i znajdziesz inne źródła ( nie ściągaj z chomików bo często są to mapy czasami odpowiednio spreparowane które mogą uceglić nawigację ) .
Po uwolnieniu będziesz mógł korzystać z map od Here oraz Teleatlasa ( a że firmy przesunęły swoje półroczne okresy wydawnicze o kilka miesięcy ) to będziesz miał 4 aktualizacje co roku.
Nie jestem fachowcem od OSM ale ktoś kiedyś wyjaśniał jak się to robi - za pomocą odpowiedniego softu i nawet przykładowo przekonwertował mapę PL z OSM na FBL ( format używany w nawigacjach iGo czyli także w naszych MN)
Jeśli jesteś obeznany z tematem map OSM to sam będziesz mógł to robić - a może podzielisz się z pozostałymi klubowiczami :)

link do pobrania bezpłatnej mapy PL do MN z grudnia 2010 roku
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne