Parują mi boczne kierunkowskazy (te malutkie na błotnikach). Myślałem, że od dzwonu gdzieś się uszkodziły (przerysowałem oba boki), wymieniłem na nowe-oryginały (160 zł!) i jest to samo z tym, że teraz tylko po jednej stronie Uszczelki są. Co z tym zrobić? Można to olać?
Jechać reklamować ten jeden kierunek? Czy może nawiercić małą dziurkę, żeby woda miała jak odparować?
Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-10-02, 16:26
Auto na gwarancji, ale miałem dzwona i naprawiłem poza ASO. PZU stwierdziło szkodę całkowitą i nie zaakceptowało wyceny ASO za naprawę bezgotówkową. Pozostało wyklepać auto w nieautoryzowanym serwisie.
Auto nie było poważnie uszkodzone, poduszki nie wystrzeliły, komora silnika i konstrukcja auta cała, ale było porysowane/wgniecione po obu bokach (zderzak, błotniki, drzwi x4), co wg PZU = szkoda całkowita. Fotki niżej.
Wycisnąłem z PZU wszystko co się dało (żadna firma nie chce wziąć mojej szkody i walczyć dalej, więc chyba nieźle mi poszło), wyklepałem i jeżdżę dalej.
Mam tylko nadzieję, że gwarancji na silnik nie odmówią w razie czego (odpukać). Zarzekają się, że absolutnie i, że gwarancja działa na wszystko czego sam nie wymieniłem.
Jeśli masz papier na te kierunki z ASO to raczej muszą odpowiadać za nie z tytułu rękojmi. Dobrym sposobem na parujące klosze jest też dobre wysuszenie przed montażem, bo lekka wilgoć w środku wykrapla się po obniżeniu temperatury.
Marka: Dacia
Model: Sandero Open
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Paź 2016 Posty: 639 Skąd: Wro
Wysłany: 2017-10-03, 12:21
Tak, masz rację, tylko musiałbym zdemontować ten migacz i dołączyć do pisma. Zapewne kazaliby mi jeździć bez niego przez 14 dni, zanim nie rozpatrzą reklamacji. Nie wiem, czy gra jest warta tych 80 zł. Migacz paruje minimalnie - można olać.
Jeszcze pytanie - serwis ma dane o dzwonie, bo u nich chciałem naprawiać bezgotówkowo. Pytanie czy inne ASO mają to samo? Jak loguję się na Moja Dacia, to nic o tym dzwonie nie ma, natomiast przeglądy i inne zgłoszenia gwarancyjne się wyświetlają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum