Moje auto ma 38 tyś przebiegu .
Ostatnio coś zaczęło hałasować w wydechu .
Przelotu dostał tłumik środkowy
jakie koszty ?
na alllegro coś takiego znlazłem
http://allegro.pl/tlumik-...5537355954.html
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-07-29, 17:38, w całości zmieniany 2 razy
jak to wypalony ?
mieli na mysli potluczony i przytkany , czy po prostu nie spelnia roli katalizujacej i oczyszczajacej przez platyne w srodku ? Mierzyli temperature termometrem na podczerwien chociaz przed i za katem ?
60pln z przesyłką przelotowy ( podajesz wymiar rury wejściowej/ wyjściowej ) mi dał jeszcze możliwość wymiary puszki wyciszającej z 3 dostępnych - mogę podać kolesia który za tyle sprzedaje, ale sam też znajdziesz na allegro :)
tak , w srodkowym , wymiary rury tył/przód te same, u mnie bylo inaczej bo chcialem tak samo jak w oryginale zeby wygladalo .
Tu sa aukcje tego pana
http://allegro.pl/listing...?us_id=28276712
jak widac to te tlumiki za 45pln/ szt
Rozmawiałem z moim mechanikiem
polecił mi wywiercić mały otwór w tłumiku aby woda moga swobodnie wylatywać .
Stwierdził że przy gazie to normalne że kondensuje się woda która prowadzi do korozji tłumika .
Jak się zrobi mały otwór to woda wylatuje i wszystko jest ok
produktem spalania weglowodorow m.in.propanu i butanu jest dwutlenek lub przy niecalkowitym spalaniu tlenek wegla ( czad tzw.) i woda ( zawsze )
nie pamiętacie ?
czas ruszyc głową
panie expercie lepiej powiedź jak ten tłumik się spisuje bo za 50 to trochę licho wygląda .
Gadałem z typem co zawodowo takie rzeczy i mi powiedział że szkoda zachodu bo będę co kilka miesięcy wymieniał
coś takiego mi polecił
http://allegro.pl/sportow...5534614943.html
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-07-29, 20:47, w całości zmieniany 2 razy
myślę, że cena 60pln z przesyłką nie jest odstraszająca , choć faktycznie to nie nierdzewka- jak na fotce, tylko stal aluminiowana
ale jak widać i nierdzewka rdzewieje na spawach , bo zmienia strukture metalu a w środku i tak nie masz nierdzewki tylko stal -perforowaną , przynajmniej tak mi się wydaje - tak jak w moim
ale zrobisz jak uwazasz, ja bym wolal kupic taniej teraz a jak sie zepsuje to sobie wymienic bo i tak nie masz gwarancji czy ten nie zacznie , chociaz moze i wymienia bez "nikakich"
no ale ten stary - orginalny - srodkowy tez masz przelotowy , czy nie?
bo tak wogole to nie bedziesz miec roznicy w halasie: czy tym tanim czy tym z nierdzewki - no i generalnie im wieksza pucha - tym lepiej spelnia zadanie wygluszajace
a poza tym masz nadal orginalny tlumik koncowy, ktory robi najwieksza robote
Trochę dziwne bo mnie żadne tłumiki się nie rozleciały a auta były zdecydowanie starsze od Twojego. Czyżby Dacia wkładała taki badziew?
Nie dziwne. Jak robisz krótkie przebiegi to nie zdąży się nagrzać i odparować.
Przejeżdżałeś dłuższe odcinki od odpalenia do zgaszenia to i nie doświadczyłeś tego zjawiska.
A właśnie, że dziwne bo miałem i mam kilka aut, które jeżdżą po przysłowiowe "bułki" do sklepu i w żadnym się tłumiki nie rozsypały po min. 8 latach.
Wniosek taki, że koncern oszczędza na jakości materiałów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum