Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Medi@pik 805 czyli uwolnienie MNEvolution soft 8.0.5
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-11, 14:21   Medi@pik 805 czyli uwolnienie MNEvolution soft 8.0.5

Po długim czasie pracy i pomocy od klubowiczów którzy udostępnili mi MNEvolution z wersją softu 8.0.5 powoli docieram do szczęśliwego finału mającego na celu uwolnienie tej wersji softu.
Na razie jest to jeszcze etap testowy ( wczesna beta) ale już działa .
Opracowanie oparte jest na o opracowaniach moich oraz kolegów z Francji oraz Rosji.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze i uda się zmusić do pracy sterowniki Microsoftu to zadziała również oprogramowanie HobDrive ( na razie nie chce się łączyć przez BT z Medianav ) bo połączenie kablowe wg mnie nie ma sensu.
prace nad internetem przez BT też się powoli posuwają.
Niestety ze względu na konieczność zainwestowania własnych pieniędzy w niezbędne licencję do pracy nad softem ( o poświęconym czasie nie wspominając) nie będę udostępnię tego publicznie za darmo .
Myślę o wprowadzeniu drobnej odpłatności ( w celu pokrycia poniesionych kosztów) - sądze że 50 zł to nie będzie zbyt duży koszt dla klubowiczów :)
A co w zamian otrzymamy ?
- uwolnioną nawigację
- możliwość korzystania z map TomTom i Here
- odtwarzacz filmów
- przeglądarkę zdjęć
- oraz jak dobrze pójdzie internet ale chyba tylko z telefonów Androidalnych
a wtedy także:
- Hobdrive
- przeglądarkę internetową ( opera) - chociaż raczej nie obsłuży GoogleMaps
- i jak dobrze pójdzie klienta FB :)
Pierwsze próby wersji beta na krótkim filmiku


_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
CzarnY 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Kwi 2017
Posty: 114
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-10-11, 14:37   

Jak wygląda możliwość z dołożeniem slotu na kartę sim, aby net działał automatycznie z mne? Da się coś takiego ogarnąć?
_________________
Darmowe przejazdy z myTaxi? Wpisz kod promocyjny 1992MW i odbierz 50zł na pierwszy kurs :)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-11, 14:58   

Zapewne wszystko jest możliwe ale trzeba by było trochę we wnętrzu lutować aby wstawić tam jakiś modem .
I napisać spory kawał softu który by to automatycznie odpalał .
Trochę by to było kosztowne i automatyczna utrata gwarancji .
Na razie wciąż rozgryzam protokół BT Microsoftu żeby się połączyć ze smartfonem w celu transmisji danych oraz z ELM-em żeby zadziałał Hobdrive.
Mój soft tak robię że ASo nie ma możliwości zobaczenia żadnych zmian w sofcie .
Soft cały czas jest fabryczny - co widać na filmiku.
Dopiero odpowiednie kliknięcie na datę/czas daje nam dodatkowe możliwości.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 180
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2017-10-12, 14:38   

A gdyby pod usb podłączyć huba i tam dodać klawiaturę, modem - zadziała?
Rozumiem, że uwolnienie równa się utrata gwarancji na radio?

A co z radiem DAB jeśli mamy moduł?
_________________
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-12, 15:43   

Jeśli potrafisz to zrobić - wszyscy się ucieszą :)
Moduł DAB w niczym nie przeszkadza soft działa normalnie
Dlaczego masz stracić gwarancję ?
Za pendrive z mp3 przecież się gwarancji nie traci.
Nie dokonujesz żadnych zmian fizycznych w sprzęcie.
A tu jest tak samo (prawie)
Moje nakładki sa zawsze tak zrobione że nie widać żadnej ingerencji w oprogramowanie.
I zawsze możesz wrócić do wersji fabrycznej jeśli Ci nie pasuje.
To nie Menavrus który wprowadza duże zmiany w systemie .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
Joustriel 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 27 Lis 2016
Posty: 35
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-10-17, 14:07   

Daj znać kiedy kase przelewać na nowy wypiek :)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-17, 14:34   

Samo uwolnienie juz jest dla wersji 8.0.5 ( bardzo proste) , chciałem zaś zrobić internet a z tym jest problem - niestety.
Uwolnienie ( sam program) w pliku lgu

uwolnienie 805.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 105 raz(y) 77,34 KB

_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 180
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2017-10-18, 07:13   

No się zastanawiam, nad tą gwarancją. Teraz mi się resetuje urządzenie, ostatnio znowu i przywrócił mi domyślne ustawienia, radia jedynie pamiętał, a reszta poszła. Więc czy po wrzuceniu tego i jeśli problemy będą się powtarzać, czy mam dalej gwarancję?

A druga sprawa, to zastanawiam się nad moralnym podejściem do tego problemu, czy uwolnienie nie jest przypadkiem ingerencją w aplikacje, czyli jej crakowanie, co jest nie dopuszczalne.
_________________
Ostatnio zmieniony przez michele 2017-10-18, 07:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 136
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-18, 07:45   

michele napisał/a:
A druga sprawa, to zastanawiam się nad moralnym podejściem do tego problemu, czy uwolnienie nie jest przypadkiem ingerencją w aplikacje, czyli jej crakowanie, co jest nie dopuszczalne.

Przeczytaj dokładnie swoją umowę gwarancyjną, którą dostałeś z samochodem.
Co ci nakazują robić czego nie. I będziesz wiedział. Wcześniej gdzieś jas_pik o tym pisał.
Jak odejdzie ci ochota do starych map oferowanych oficjalnie to zrozumiesz. :roll:
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 33
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2017-10-18, 20:14   

@jas_pik
1. Czy po zastosowaniu Twojego patcha do 8.0.5 z tego wątku czy jest jakiś sposób na powrót do oryginału ?
2. W którymś Twoim poście (ponownie nie mogę tego znaleźć) pisałeś coś o pliku ratunkowym do 8.0.5 Czy masz już coś rozpracowane w tym temacie czy dopiero rozgryzasz temat ?

PS. Dotacja leci do Ciebie jutro. Dzięki za trud i pracę na rzecz społeczności Dacia/Renault.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-18, 20:42   

Plik do przywrócenia 8.0.5 "uwolnionego " do stanu fabrycznego
do pobrania z mojego MEGA
Plik jest tak przerobiony że pokazuje dla systemu wersję wyższą aby wgrać na istniejące 8.0.5 .
Plik ratunkowy ( dla wersji w których nie było nawigacji lub nawigacja przestała działać poprzez wyszarzenie przycisku ekranowego zgadzam sie jest już gotowa ale wgranie trochę potrwa bo jestem na GSM-ie a plik ma 1,7 GB
Przewraca on niestety mapy z roku 2015 .
link do Mega
Dlatego ważne jest przed jakimikolwiek zabawami z softem zgrać obraz wszystkich kart pamięci ( na wszelki wypadek)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-18, 23:56   

DBoot 8.0.5
Składa sie z dwóch etapów .
Wyłącznie do wersji 8.0.5
Na mega
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2017-11-01, 20:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
yendrus 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Wiek: 52
Dołączył: 15 Lis 2016
Posty: 1
Skąd: Ełk
Wysłany: 2017-10-30, 18:21   

Witam.
Czy "uwolnienie" do wersji 8.0.5 przebiega podobnie jak do wersji 6.0.4?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-30, 19:52   

Nie .
Procedura jest inna .
1. Instalujemy dBoot.
2. Instalujemy "uwolniony" plik zgodnie z postem powyżej
3. Wyłączamy MN , odczekujemy 15 sekund
4. Uruchamiamy MN jak zobaczymy w dolnym lewym rogu ekranu małe literki przesuwamy palcem po ekranie z lewej do prawej , klikamy dwukrotnie ze zgadzamy się - nastąpi uruchomienie MN w Windowsie
5. WAŻNE - robimy kopie wszystkich plików ( najlepiej całej zawartości StorageCard,StorageCard2 oraz StorageCard4
6. Zachowujemy e pliki na wszellki wypadek w bezpiecznym miejscu
7. Możemy już wrzucić nowe mapy a stare usunąć
8. Wychodzimy z Windowsa poprzez włączenie i wyłączenie zapłonu i odczekanie około 15 sekund
9. I już mamy uwolnione

W razie problemów - wchodzimy do windows - i przywracamy pliki z kopi zapasowej
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
Fluoresceina 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 Tce
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Dołączył: 19 Sie 2017
Posty: 5
Skąd: Sopot
Wysłany: 2017-11-01, 18:19   

Dla większości forumowiczów pewnie oczywiste ale dopytam.

Jako instalacja rozumiem wrzucenie pliku na pustego pendrive'a ?

Jeśli tak to w paczce dboot są dwa foldery opisane "krzaczkami" w środku po jednym pliku upgrade. Który powinien być instalowany jako pierwszy ?

Jako wykonanie obrazu skopiowanie wszystkich plików ze wskazanych folderów storage ?

Czy map do uwolnionej wersji szukamy do windowsa CE ? Jak wyglada ich podmiana za oryginalne.

Pliki obecne udostępnione to jeszcze wersja beta czy już gotowa ?

Jak będzie chwila to wszystko sprawdzę u siebie i będę "dziękować" :)
Ostatnio zmieniony przez Fluoresceina 2017-11-01, 18:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-01, 18:53   

Fluoresceina napisał/a:
Jako instalacja rozumiem wrzucenie pliku na pustego pendrive'a ?
Tak sformatowanego FAT32, najlepiej przygotować sobie kilka pendrive :)

Fluoresceina napisał/a:
Jeśli tak to w paczce dboot są dwa foldery opisane "krzaczkami" w środku po jednym pliku upgrade. Który powinien być instalowany jako pierwszy ?

Jakie krzaczki? Etap1 i Stap2 , ściągnij jeszcze raz jeśli zle się ściągnęło
Fluoresceina napisał/a:
Jako wykonanie obrazu skopiowanie wszystkich plików ze wskazanych folderów storage ?
Tak SC, SC2 i SC4 ( SC3 jest plikiem wymiany i nic na nim nie ma )

Fluoresceina napisał/a:
Czy map do uwolnionej wersji szukamy do windowsa CE ? Jak wyglada ich podmiana za oryginalne.

Nie, to są zwykłe mapy do programu iGo w formacie FBL, POI w formacie POI

Fluoresceina napisał/a:
Pliki obecne udostępnione to jeszcze wersja beta czy już gotowa ?
Wersja finalna zwykłego uwolnienia - na razie wodotrysków ( filmów itp jeszcze nie ma )
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
Fluoresceina 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 Tce
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Dołączył: 19 Sie 2017
Posty: 5
Skąd: Sopot
Wysłany: 2017-11-01, 20:35   

Dzięki za szybką odpowiedź.

Pobrałem paczkę już 3 raz i niestety krzaczki są dalej. W załączniku wycinek jak to wygląda.

W dotychczasowej nawigacji oryginalnej mam opcje gdzie powinny być pokazane zdarzenia (ich liczba) na trasie. Niestety od 2015 roku pomimo aktualizacji nic nigdy się tam nie wyświetliło. Czy w raz z uwolnieniem ta funkcja ma szanse ruszyć czy też jest to funkcja widmo, która nie działa w Polsce ?

Wodotryski ? Internet po bt to byłaby sztos opcja gdyby kiedyś udało Ci się to osiągnąć.

krzaczki.PNG
Plik ściągnięto 1241 raz(y) 2,45 KB

Ostatnio zmieniony przez Fluoresceina 2017-11-01, 20:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-01, 21:02   

Coś się skopało na mega - juz link został poprawiony.
Co do połączenia z netem przez BT -to zobacz mój filmik ( już nawet są gotowe ikony do uruchomienia internetu ) ale okazało się że jest inny problem brak przeglądarki.
Nie udało mi sie ani znaleźć gotowej przeglądarki internetowej która by działała na naszych MN.
Wcześniejsza moja wersja przeglądarki która działała na MN1 niestety nie odpala się na MNEvolution.
Jeśli znacie jakieś przeglądarki które działałby na tym Windowsie i na tym procesorze to byłby już internet .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
stachu777 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Dokker STEPWAY
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 27 Paź 2017
Posty: 1
Skąd: Tychy
Wysłany: 2017-11-02, 15:06   

ZetaKey Web Browser.
Z opisu wynika, że działa na MIPS.
 
Joustriel 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 27 Lis 2016
Posty: 35
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-07, 07:54   

ZetaKey nie działa
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-07, 10:20   

Też nie znalazłem wersji na MIPS - wszystkie są na ARM
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
Joustriel 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 27 Lis 2016
Posty: 35
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-08, 11:29   

hymm netfront 3 tak jakby odpalił
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-08, 11:56   

No to się podziel -daj linka , może się uda zrobić internet
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
Joustriel 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 27 Lis 2016
Posty: 35
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-11-08, 11:57   

jak odpalić klawiaturę ekranową? gdzieś kiedyś był jakiś wątek o tym ale nie mogę znaleźć. muszę wpisać kod rejestracyjny do przęglądarki... a klawiszy brak
paczkę dla MIPS mam z http://www.hpcmonex.net/izemize.htm
Ostatnio zmieniony przez Joustriel 2017-11-08, 12:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 34 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-08, 12:08   

W MN1 było to bardzo proste - wystarczyło kliknąć w piórko w prawym dolnym rogu , w MN2 wymagało to prawie napisania softu od nowa
Jest zainstalowane w Mediapiku ale do wersji 8.0.5 trzeba było napisać jeszcze nowszą
Zobacz czy ta zadziała https://goo.gl/37GKWM
A która to ma być wersja?
NF33_v106.zip ?
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
Sprzedam:
P106Electric 1996 3d zielony metalik 4os
P106Electric 1998 3d biały 4os
SaxoElectric 2002 5d biały 4os
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne