Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
osłona fotela czy jest??
Autor Wiadomość
kubalonek 

Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-06-08, 13:50   osłona fotela czy jest??

Witam , mam pytanie.
Po opadnieciu eufori po zakupie mcv ZAUWAŻYŁEM , że fotel pasażera od stony tunelu ( wewnętrznej ) nie ma osłony plastikowej prowadnicy fotela. Nie zwróciłbym na to uwagi , ale fotel kierowcy ma i pasażera po stronie drzwi także . Obejrzałem sobie foty i na nich widać tak jakby...była. Zwróciłem się z reklamacją do Renault Karasiewicz i otrzymałem informację ,że takowej osłony NIE MA w notach katalogowych . Ponieważ z gostkiem miałem spiecie , a na zdjeciach osłona jest więc zastanawiam się czy faktycznie w ostatnich MCV jej nie ma , czy mnie wkręcają , tymbardziej mnie to wkurza ,że osłona może kosztować grosze.

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wysłany: 2010-06-08, 13:53   

U mnie w Sandero też nie ma tej osłony i widziałem w innych Daciach w salonie, że również tej osłony nie mają.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-06-08, 13:55   

W katalogu części rzeczywiście jej nie ma.

Może daj linka do tej fotki, gdzie ją widziałeś?

marchewa 

Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-06-08, 14:16   

U mnie też nie ma tej osłony. I na pewno nie było, chociaż zrobiłem o to prawie awanturę dzwoniąc do serwisu po montażu podłokietnika z pytaniem gdzie zgubili brakującą osłonę :-D Ale miły Pan po konsultacji z mechanikiem (nie było tam k... żadnej osłony! :mrgreen: ) i po obejrzeniu nowego egzemplarza w salonie potwierdził że nie ma.

Poza tym osłona skrzypi przy ocieraniu się o tapicerkę na dole fotela, więc brak tej przy fotelu pasażera to zawsze o jednego świerszcza mniej...

kubalonek 

Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-06-08, 17:49   dzieki , kamień z serca

Dzięki , ale z drugiej strony co za oszczędność , powiem ,że z osłoną lepiej by to wyglądało . A zdjęcie- to te zdjęcie z katalogu reklamowego , gdzie widać wersję arktica ( szare plastiki ) , widać jak wól szarą listwę z dołu fotela .. chyba ....że tylko wersje full wypas dla faszszystów takie robią. A w ogóle to chciałbym postawić tezę czy są różnice w jakości wykonania na poszczególne rynki , czy też nie , bo widziałem foty wersji francuskiej z super tapicerką . Bo moja MCV niby na zamówienie , ale....

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-06-08, 19:45   

U mnie osłony tez nie ma. :cry:

Jarosław P 

Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-06-08, 19:52   

U mnie też nie ma , pytałem w aso o tę sprawę , sprawdzili w kompie i okazało się że ma nie być. Trochę dziwne fotel kierowcy ma a pasażera nie - pewno oszczednosci tak jak z brakiem gumowej uszczelki na dolnej krawedzi szyby od 08-2009 :-)

A może tylko w fotelach z regulacją wysokosci jest ten plastik po stronie tunelu ?
Ostatnio zmieniony przez Jarosław P 2010-06-08, 19:56, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wysłany: 2010-06-08, 20:32   

Wałkowaliśmy to już nie raz i nie dwa...

Oczywiście, że jednostkowa oszczędność jest niewielka - jako część zamienna, czyli z narzutem pewnie ze 200-400% względem montażu fabrycznego, osłona kierowcy kosztuje 35 zł brutto.

Tyle że Ty, kubalonek, chciałbyś tę osłonę, ale inni chcieliby akurat jakieś inne bajery - i summa summarum, podliczone wszystkie razem, bajery z Twoją osłoną składają się w pewnej części na różnicę cenową, jaka dzieli MCV-kę od np Zafiry...

O różnicach wyposażenia w różnych krajach też już dyskutowaliśmy - właściwie ich nie ma, te same elementy są takie same na wszystkich rynkach. Aczkolwiek w niektórych krajach są dostępne pewne opcje - lub nawet całe wersje Daciek - których u nas nie ma. Z bliżej nieznanych powodów...

tomi 

Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-06-08, 21:04   

U mnie też niema. I tak musi być bo niema nawet przy prowadnicy metalowego mocowania do osłony jak to jest w fotelu kierowcy.
Ostatnio zmieniony przez tomi 2010-06-08, 21:04, w całości zmieniany 1 raz  

Seal 

Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wysłany: 2010-06-08, 21:35   Re: dzieki , kamień z serca

kubalonek napisał/a:
bo widziałem foty wersji francuskiej z super tapicerką . Bo moja MCV niby na zamówienie , ale....

Prawdopodobnie widziałeś wersję Prestige.
U nas najmocniejsza jest tylko Laureate.
Ostatnio zmieniony przez wox 2010-06-09, 08:37, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu