Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Wersja: Logan
Wysłany: 2017-12-29, 00:18 Przegląd LPG w 1.6 MPi
Koledzy, czy ktoś może mi powiedzieć co ile czasu powinno robić się przegląd instalacji fabrycznej LPG? Kiedyś byłem w nieautoryzowanym serwisie i powiedzieli, że nie zrobią bo nie mają odpowiedniego programu i że tylko w ASO mają. A tam krzyknęli mi ok. 500 zł za coś co w tym nieautoryzowanym miało kosztować max. 150 zł... Jeżdżę już tym samochodem 2,5 roku, zrobiłem tylko 35000 km, ale jeszcze ani razu nie robiłem żadnych napraw ani przeglądu LPG (poza wymaganym corocznym badaniem technicznym) i zastanawiam się też co się może stać jeśli dalej nie będę robił?
Mój samochód to Dacia Logan VAN 1.6 benzyna + LPG, rocznik 2012. Obecnie przejechane 178 000 km.
baro, fabryczny sterownik lpg jest zablokowany nawet dla ASO jedynie da się "zresetować" ustawienia (autoadaptacja - nic na stałe) lub zaaktualizować oprogramowanie (nie było żadnej aktualizacji chyba od daaaaaawna). Jedyne co da się zrobić to wymienić filtry i jeździć oraz cieszyć się, że gazownicy nie popsuli Ci nastawów :) Jak coś będzie nie tak z gazem, to mechanicznie np. wtryski, filtry lub silnik (zawory).
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2017-12-29, 08:07, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Wersja: Logan
Wysłany: 2017-12-29, 10:10
Dzięki tosiek!
Czyli można wymienić filtry i nie trzeba po wymianie robić żadnej regulacji do której będzie potrzebne oprogramowanie? Czy jak to jest? I co warto by było wymienić w tej sytuacji?
Wymień filtry, 35kkm (te 35kkm to tylko przy wątpliwym założeniu że były wymienione zaraz przed tym jak zacząłeś jeździć tym autem) to już sporo na jednych filtrach, a jak puszczą brud na wtryski, to ich wymiana na zablokowanym sterowniku będzie droga. Filtry powinien Ci wymienić kazdy "gazownik" lub zrób to sam. Sama wymiana filtrów nie wymaga żadnej regulacji w instalacji LPG
_________________ Duster 4x4 1.6 średnia z już ponad 180000 km ;)
Focus 1.6 TDCI średnia z ponad 125kkm
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1973 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-12-29, 23:32
nie wiem jaką masz instalacje gazową w swoim Loganie ale komplet filtrów czyli fazy ciekłej i lotnej to koszt maks 30zł ( ja płaciłem zazwyczaj 20zł - wybierałem droższy filtr fazy ciekłej polimerowy). Wymiana banalnie prosta zazwyczaj wystarcza komplet ampuli ( nie pamiętam jaki rozmiar potrzebny chyba 5) oraz śrubokręt gwiazdkowy lub grzechotka z nasadką 7 ( do odkręcenia i zakręcenia cybantów trzymających filtr fazy lotnej)
Te interwały zabijają wtryski , wymieniaj co 10 tyś fazy lotnej do tego na jakiś dobry z waty szklanej. Od kiedy takiej stosuje szybciej się przełączą oraz mniej szarpie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum