Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana map w MN przez Laika
Autor Wiadomość
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-11, 10:12   Zmiana map w MN przez Laika

Po półtorarocznym korzystaniu z Medianav z mapami z 2015 roku (bo na lepszą darmową aktualizację nie załapałem się) chciałbym to zmienić. Należę do tych użytkowników, którym nie zależy na „wodotryskach w NAVI” a tylko na dostępie do w miarę aktualnych map. Zaporowe ceny za aktualizacje zmusiły mnie do przejrzenia setek różnojęzycznych stron dotyczących tego tematu. I nie chodziło mi o potwierdzenie, bądź zaprzeczenie tezy „Cudze chwalicie, swego nie znacie”.

Posiadam zaktualizowaną do v. 8.0.5 Medianav i na tym forum znalazłem sposób na jej uwolnienie. Wiąże się to z wgraniem 3 plików a potem samodzielnej podmianie map w urządzeniu. Jako laikowi w tym temacie nie bardzo uśmiecha się samodzielna podmiana każdego pliku z osobna wykorzystując do tego jakieś tam narzędzia WinCE. Dlatego też bardzo zaciekawił mnie sposób podany na jednej ze stron rosyjskich.
Otóż autor tego forum w jednym z tematów zaprezentował prosty sposób na aktualizację map ale nie wiem czy jest on bezpieczny, Według autora tak i zostawia on małe ślady ingerencji w pliki (podobno drobne różnice sum kontrolnych plików – ale i tak nie wiem o co chodzi).
Po przetłumaczeniu i analizie tekstu, aktualizacja map według autora tego postu (Roman-RV78) przebiega w trzech krokach:

Krok 1. Pobieramy plik z Yandex (https://yadi.sk/d/LDc1S-FM3NBCVz) . Rozpakowujemy go do katalogu głównego świeżo sformatowanej (FAT32) pamięci Flash (PENDRIVE) i podłączamy ja do USB navii (Samochód wcześniej włączony, radio gra i dopiero podłączamy pamięć Flash do USB). Po chwili pojawi się okno z informacją "nie znaleziono plików multimedialnych", klikamy OK i czekamy (trochę to trwa) na pojawienie się pytanie o zezwoleniem na kopiowanie plików z navii na dysk flash USB (dwa prostokąty z opisem po rosyjsku). Należy wybrać lewy (zgoda na kopiowanie) i cierpliwie czekać na koniec kopiowania (trwa to ok 20-30 min). W tym czasie po rosyjsku są informacje co jest lub zostało skopiowane i pojawiają się kreski określające stan kopiowania (ekran co jakiś czas miga). W przypadku kopiowania map kreski wychodzą poza skale obrazu navii ale nie przejmujemy się tym i czekamy cierpliwie. Na koniec jest informacja o zakończeniu kopiowania i na dole pojawia się okienko do potwierdzenia końca. Naciskamy je i navii wraca do ekranu głównego. (niżej w moim kolejnym poście 2 zdjęcia z tego etapu) Wyłączamy samochód, wyjmujemy pamięć flash i wszystkie foldery z plikami, które zostały w ten sposób tworzone na dysku flash, należy przenieść i przechować gdzieś na komputerze lub dysku, w odosobnionym miejscu, dzięki czemu można będzie w razie potrzeby przywrócić wszystko z powrotem.

Krok 2. Pobieramy w zależności od swojej wersji oprogramowania: 6.0.3 - 6.0.4 , 7.0.5 , 8.0.5 , 9.1.1 , plik uwalniający i instalujemy go jak regularną aktualizację. Tę procedurę należy wykonać tylko raz oraz po zmianie oprogramowania układowego. Dla mojej wersji 8.0.5 plik jest na Yandex (https://yadi.sk/d/ikFVLs0B3NBCVt). Z nazwy, wielkości pliku i daty modyfikacji domyślam się, że jest to dokładnie ten sam plik co na forum w temacie Medi@pik 805 czyli uwolnienie MNEvolution soft 8.0.5 podaje Jas_pik. UWAGA: Dla innych wersji niż 8.0.5 są inne pliki. Proces przebiega dwuetapowo. Samochód włączony, radio gra i wkładamy pamięć flash. Podobnie jak w kroku 1 komunikat o braku plików mm a potem informacja o dostępnej aktualizacji. Wyrażamy zgodę. Navii aktualizuje się obrazując postęp kolejnymi prostokątami. Nie pamiętam czy dobiegły one do końca ale w pewnym momencie jest restart navii i ponownie krótko coś się aktualizuje (są znowu kreski). Po zakończenie pojawi się ekran główny i znowu informacja o dostępnej aktualizacji. Tym razem wybieramy NIE. Gasimy samochód i idziemy formatować pamięć Flash do 3 kroku.

Krok 3. . Pobieramy kolejny plik z Yandex (https://yadi.sk/d/D6EbIRqp3NBBYT). Rozpakowujemy go do katalogu głównego świeżo sformatowanej (FAT32) pamięci Flash (PENDRIVE) i uzupełniamy istniejące tam folderów własnymi plikami map, poi itp (pomoc niżej). Następnie podłączamy do USB navii przygotowaną pamięć flash (Samochód wcześniej uruchomiamy, navii załadowana i ustawiona np. na Radio). Po chwili pojawi się okno o braku plików mm (jak w kroku 1 i 2) oraz okno z pytaniem o zgodę na kopiowanie plików z napędu flash USB do navii. Potwierdzamy i cierpliwie czekamy na koniec. Po przekopiowaniu plików pojawi się okno z napisem "чтобы изменениа вступили в силу требуется перезагрузка" co w tłumaczeniu znaczy "Aby zmiany zaczęły obowiązywać, wymagane jest ponowne uruchomienie". Potwierdzamy restart. Po ponownym uruchomieniu navii ponownie pojawia się ponownie okno o zgodę na kopiowane. Tym razem anulujemy to. Wyłączamy samochód, wyciągamy pamięć Flash, odczekujemy ok. 20 s i włączamy. Zmiany powinny być już zrobione. Jeśli wszystko jest OK CIESZYMY SIĘ lub jeśli coś nie działa RWIEMY WŁOSY...
Ważne jest, to że wszystkie stare mapy i zawartość niektórych folderów jest usuwana z navii podczas kopiowania, więc należy zawsze umieścić niezbędne pliki map (obowiązkowo plik Basemap.fbl), licencji, itp oraz wypełnić zawartość niektórych folderów na dysku Flash przed aktualizacją. Folder pusty zostania skopiowany jako pusty. Licencje wziąłem te z 1 kroku.

Autor dla ułatwienia przygotowania plików aktualizujących wyjaśnia że po rozpakowaniu pobranego pliku na pendrive będą foldery, a w nich pliki. Pobrany przykładowy pakiet (jest on co jakiś czas aktualizowany ale pod innym adresem). W tym przypadku ściągnięty plik obejmuje tylko Rosję 2017Q2, jednak możemy ją usunąć (lub zostawić) i dodać swoje treści i mapy.
jas_pik napisał/a:
Pytasz sie o wielkość miejsca na mapy zapewne .
Nie polecam ładować w StoraGeCard4 więcej niż 1,8 GB map ( wliczając w to mapy i POI)
Przekroczenie tego zakresu powoduje zmniejszanie prędkości przetwarzania danych prze program nawigacyjny .
Max co można wrzucić to około 2,3 GB ale wtedy znacząco wydłuża czas wyznaczania długich tras - nie polecam

Ponadto autor dla ułatwienia podaje, że:
Folder Building --- tutaj umieszczamy pliki obiektów 3D i widoków, rozszerzenia plików 3dc i 3dl.
Folder License --- tutaj dodajemy licencje na kolejne mapy, rozszerzenia plików lyc.
Folder Map --- rzeczywista mapa, rozszerzenia plików fbl, fda, fjv, fjw, fpa, fsp, ftr w tym dla ciężarówek.
Folder Phoneme --- poprawna wymowy głosu, rozszerzenie plików ph, niekonieczne.
Folder Poi --- ciekawe miejsca, rozszerzenie plików poi.
Folder Speedcam --- kamery radarowe itp., Rozszerzenia txt, spc.
Folder Tmc --- raporty drogowe, plik z rozszerzeniem tmc, nie był aktualizowany przez długi czas, wszędzie jest taki sam.
Ponadto, jeśli chcemy, możemy utworzyć folder Dem, pliki krajobrazu (nie w pakiecie), opcjonalnie rozszerzenia plików dem.

Jeśli foldery na dysku flash są puste, to Navi wyczyści foldery o tej samej nazwie, więc powinno się je wypełnić zawartością lub usunąć z aktualizacji pamięci Flash. Niekoniecznie wszystkie wymienione foldery są potrzebne. Jakie podstawowe pliki przenosimy - patrz niżej post Jas_pik

Dzięki takiemu sposobowi aktualizacji można łatwo zaktualizować kolejne wydania kart, zastępując tylko pliki w folderach na napędzie flash USB nowymi lub powrócić do starych map, które gdzieś zapisaliśmy. Przy kolejnej aktualizacji wykonujemy tylko krok 3 i aktualizacja robi się sama. O taki sposób jako laikowi mi właśnie chodziło.

"Część nieaktualna - odpowiedzi w późniejszych postach
Inne pytania tak na szybko to: 1. Czy wszystkie mapy z tymi rozszerzeniami są potrzebne? 2. Przed resetem okna radia, potwierdzamy restart – tej czynności nie czaje, więc Jas_pik proszę o komentarz. 3. Krok 2 robimy na włączonym silniku czy wyłączonym? 4. Ci co mają zainstalowany dboot czy mogą z tej metody korzystać czy nie?"

PODSUMOWANIE
Ponieważ byłem jedynie testerem rozwiązania dziękuje autorowi Roman-RV78 i Jas_pik za udzieloną pomoc. Jeśli opis jest za szczegółowy to przepraszam ale tak ma być, bo sam zanim zacząłem tą przygodę z navii to wiedziałem tylko gdzie w samochodzie ona jest i jestem pewien, że niektórzy mają podobną wiedzę.

Tak sobie pomyślałem, że skoro krok 1. w żaden sposób nie ingeruje w oprogramowanie a tylko zgrywa zawartość folderów to można poszukać kolegę z nowszym oprogramowaniem i przenieś je do siebie. Nie trzeba wtedy szukać plików w internecie. Ponadto w moim teście wykorzystałem plik uwolnienia od Jas-pik (plik pdf z tematu o uwolnieniu 8.5.0). W tym pdf jest gdzie go pobrać i mała sugestia, do której się przychyliłem. Jeśli komuś przeszkadzają rosyjskie opisy to jestem pewny, że Jas-pik mógłby je zmienić na polskie, lecz to wymaga zarówno czasu jak i chęci. Kto potrzebuje niech GO zachęca.
Pamięć Flash była formatowana przed każdym krokiem (tym dłuższym formatowaniem).

Na koniec mała uwaga. Ponieważ nie wiadomo do końca czy to bezpieczna metoda zmiany map (mnie się akurat może udało więc nie zachęcam ani nie odradzam stosowania jej przez inne osoby) więc decydując się na nią ROBISZ TO NA WŁASNE RYZYKO.
Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2018-02-17, 14:05, w całości zmieniany 11 razy  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 175
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-11, 11:27   

To jakiś automat. Ale kto to sprawdził?
Kiedyś już było o plikach i jaś_pik podawał, wystarczą podstawowe pliki map, im więcej tym bardziej zamula. Już to przetrenowałem. Włączony silnik zabezpiecza przed auto-wyłączeniem się MN w trakcie np. kopiowania plików. Wtedy na pewno - mogiła :evil: .
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-11, 12:04   

paul7 napisał/a:
To jakiś automat. Ale kto to sprawdził?

Dlatego prośba do Jaś_pik aby zerknął na to swoim okiem (doświadczeniem).
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2801
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-11, 12:48   Re: Zmiana map w MN przez Laika

Z opisu fajnie wygląda ale nie znam tego , sam kiedyś o czymś takim myslałem ale nie zabrałem się za to .
Jozek957 napisał/a:

Folder Building --- tutaj umieszczamy pliki obiektów 3D i widoków, rozszerzenia plików 3dc i 3dl.
Folder License --- tutaj dodajemy licencje na kolejne mapy, rozszerzenia plików lyc.
Folder Map --- rzeczywista mapa, rozszerzenia plików fbl, fda, fjv, fjw, fpa, fsp, ftr w tym dla ciężarówek.
Folder Phoneme --- poprawna wymowy głosu, rozszerzenie plików ph, niekonieczne.
Folder Poi --- ciekawe miejsca, rozszerzenie plików poi.
Folder Speedcam --- kamery radarowe itp., Rozszerzenia txt, spc.
Folder Tmc --- raporty drogowe, plik z rozszerzeniem tmc, nie był aktualizowany przez długi czas, wszędzie jest taki sam.
Ponadto, jeśli chcemy, możemy utworzyć folder Dem, pliki krajobrazu (nie w pakiecie), opcjonalnie rozszerzenia plików dem.
Jeśli foldery na dysku flash są puste, to Navi wyczyści foldery o tej samej nazwie, więc powinno się je wypełnić zawartością lub usunąć z aktualizacji pamięci flash. Niekoniecznie wszystkie wymienione foldery są pożądane.

Dzięki takiemu sposobowi aktualizacji można łatwo zaktualizować kolejne wydania kart, zastępując tylko pliki w folderach na napędzie flash USB nowymi lub powrócić do starych map, które gdzieś zapisaliśmy. Przy kolejnej aktualizacji wykonujemy tylko krok 3 i aktualizacja robi się sama.

Wg mnie warto wymienicać tylko mapy FBL, POI i speedcam . Pozostałe zajmują miejsce i ram czyli zwalniają działanie nawi a to są tylko wodotryski które nie są użyrteczne bo soft nie rozpoznaje nośności samachodu , jego serokości i wysokości dlatego pliki dla cięzarówek sa niepotrzebne
Jozek957 napisał/a:
O taki sposób mi właśnie chodzi ale nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem i czy to bezpieczna procedura. Stąd moja prośba do Jas_pik o opinię tej metody.

Jak napisałem nie znam i nie mam czasu aby to sprawdzać

Jozek957 napisał/a:
1. Czy wszystkie mapy z tymi rozszerzeniami są potrzebne?

jw

Jozek957 napisał/a:
2. Przed resetem okna radia, potwierdzamy restart – tej czynności nie czaje, więc Jas_pik proszę o komentarz.

Nie wiem
Jozek957 napisał/a:
3. Krok 2 robimy na włączonym silniku czy wyłączonym? 4. Ci co mają zainstalowany dboot czy mogą z tej metody korzystać czy nie?

nie wiem , jesli opracja będzie dłuższa niż 10 minut to UCE może wyłączyć zasilanie MN a wtedy może się wszystko zdarzyć. Dboot jest w celu recznego uruchomienia Windowsa aby program naivi nie działał bo inaczej się nie da podmienić map
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-11, 14:00   

Jaś_pik - Dzięki za odpowiedź. Sam osobiście może spróbuje tej metody za kilka miesięcy gdy będę na urlopie. Forum, z którego to pobrałem wydaje się być solidne a i w dyskusjach o temacie też nie ma jakiś niespodzianek. Gdyby ktoś to jednak testował to proszę dać znać o efektach. Tak przy okazji:
jas_pik napisał/a:
Dboot jest w celu recznego uruchomienia Windowsa aby program naivi nie działał bo inaczej się nie da podmienić map
rozumiem, że wejście do WinCE kodem i próba podmiany z tej pozycji map nie uda się?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2801
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-11, 14:23   

Wejście kodem - wchodzimy do Windows przy działającym programie nngnavi.exe.
A jego działanie nie pozwala nam na podmianę map. Jest pewna metoda obejścia - posiadanie na pendrive programu TakManager , można go uruchomić i zabić task( program nngnavi.exe) wtedy będzie możliwe podmienianie map. Ale czasami ten TaskMnager nie widzi nngnavi.exe jako programu możliwego do zatrzymania ( nie wiem dlaczego) i nie ma możliwości podmiany map.
Dlatego właśnie zrobiłem to tak :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-12, 12:43   

Korzystając z chwili wolnego czasu wykonałem Krok 1 z pierwszego postu. Byłem ciekawy co mam w danych folderach. Nieścisłości w opisie tej czynności poprawiłem w pierwszym poście. Głównie chodzi o to aby do USB pamięć Flash podłączyć po włączeniem samochodu i uruchomieniu się radia w navii. Ale najpierw jest informacja "nie znaleziono plików multimedialnych", naciskamy OK i czekamy cierpliwie na komunikat o wyrażenie zgody na kopiowanie. Całość przebiegła dość długo i trzeba było być cierpliwym. W trakcie kopiowania są informacje co jest kopiowane a przybywające kreski określają stan ilościowy przekopiowanych danych z danego folderu. W rezultacie otrzymujemy wykaz zainstalowanych map, poi, radarów oraz licencji. W moim przypadku kilka folderów jest pustych (np. bulding). Dane przekopiowałem do PC może się kiedyś przydadzą. Nie wiem czy te zgrane licencje i plik Basemap.fbl w mapach będą ważne dla nowych map i licencji, czy trzeba będzie szukać nowych. Pliki map fbl zawierają tylko nazwę państwa a nowe znalezione w necie często w nazwie mają datę i kwartał. Więc nie wiem też czy wpisując nowe mapy muszę zmienić ich nazwę czy nie (sądzę, że ważne jest tylko rozszerzenie pliku i pierwszy człon nazwy przed znacznikiem _ ale pewności nie mam).
Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2018-02-14, 13:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 175
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-12, 14:15   

Podaj przykłady, zdjęcie lub listing. Łatwiej będzie sobie wyobrazić. Każdy plik ma jakąś datę utworzenia i jest ona do odczytania, w nazwie może być różnie , w praktyce podawany jest kwartał i rok wydania.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2801
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-12, 15:34   

Jozek957 napisał/a:
Nie wiem czy te zgrane licencje i plik Basemap.fbl w mapach będą ważne dla nowych map i licencji, czy trzeba będzie szukać nowych.

Jesli korzystasz z wersji uwonionej licencje nie sa potrzebne.
Mapa basemap jest od 6 lat ta sama - przeciez kontynenty się nie rozjechały :)

Jozek957 napisał/a:
Pliki map fbl zawierają tylko nazwę państwa a nowe znalezione w necie często w nazwie mają datę i kwartał. Więc nie wiem też czy wpisując nowe mapy muszę zmienić ich nazwę czy nie (sądzę, że ważne jest tylko rozszerzenie pliku i pierwszy człon nazwy przed znacznikiem _ ale pewności nie mam).

W uwolnionej wersji nie ma znaczenia

paul7 napisał/a:
w nazwie może być różnie , w praktyce podawany jest kwartał i rok wydania.

Mapy od Here sa oznaczane jako rok i kwartał
Mapy od Tomtom jako rok i miesiąc
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-12, 15:47   

jas_pik napisał/a:
Jesli korzystasz z wersji uwonionej licencje nie sa potrzebne.

Czy Krok 2 pierwszego postu i wgranie Patch 8.0.5 (pliku upgrade.lgu lub Twojego, o którym piszesz w linku uwolnienie 805.pdf - http://www.daciaklub.pl/f...ic.php?t=15263) jest takim uwolnieniem? Po wielkości, nazwie i dacie utworzenia myślę, że jest to ten sam plik.

Dodatkowo zamieszczam moje pytania skierowane do autora metody:
1. Czy mogę dodać mapę Polski lub innych krajów Europy. Jaki będzie język mapy i menu?
2. Czy mogę używać Patch 8.5.0 dla tego języka?
3. Czy jest to uniwersalna metoda dla każdego kraju?

Odpowiedź:
Roman-RV78
1. Tak, możesz. Możesz usunąć mapy z archiwum z folderów i dodać własne. Język będzie tym, który masz w systemie, nie zmienia się.
2. Poprawka 8.5.0 nie zależy od języka, można ją umieścić w dowolnym języku.
3. Metoda jest odpowiednia dla każdego kraju.

Zdjęcia Kroku 1:

2.jpg
Krok 1 - początek
Plik ściągnięto 4 raz(y) 243,76 KB

1.jpg
Krok 1 - koniec
Plik ściągnięto 5 raz(y) 255,65 KB

Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2018-02-12, 20:55, w całości zmieniany 9 razy  
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-14, 13:12   

No to po bólu. Wszystko przeszło bez problemów. NAVI DZIAŁA DOBRZE. Ponieważ nie jestem autorem tego rozwiązania a tylko testerem, kończąc moją przygodę z navi, pragnę podziękować autorowi tego rozwiązania ze wschodniej granicy Roman-RV78 oraz nieocenionemu na tym forum Jas_pik (like wykonany, piwo w drodze).
Uwagi dotyczące 2 i 3 części testu oraz podsumowanie dopisałem do pierwszego postu.
 
Dymek 
Aspirant



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 402
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-14, 15:40   

Jozek957 napisał/a:
No to po bólu. Wszystko przeszło bez problemów. NAVI DZIAŁA DOBRZE.

No to super. Chyba też pójdę tą drogą. Chociaż ja mam obecnie mapy 2017Q2- rozumiem, że podczas 3 etapu da się wgrać dostępne już mapy 2017Q3... Jakie mapy sobie wgrałeś?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-02-14, 15:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2801
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-14, 15:40   Re: Zmiana map w MN przez Laika

Jozek957 napisał/a:
lub jeśli coś nie działa - piszemy do Jas_pik (ratuj mnie).

No nie wrabiaj mnie teraz :evil:
Na to się nie zgadzam -jesli cos komuś nie wyjdzie to mają się zgłaszać do Ciebie nie do mnie.
Ewentualnie w takim przypadku jak coś komuś padnie i nie ma już gwarancji mogę naprawić ale tylko odpłatnie
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-14, 15:54   Re: Zmiana map w MN przez Laika

jas_pik napisał/a:
Ewentualnie w takim przypadku jak coś komuś padnie i nie ma już gwarancji mogę naprawić ale tylko odpłatnie

Nie jesteśmy dziećmi i jak pisałem w pierwszym poście "Na koniec mała uwaga. Ponieważ nie wiadomo do końca czy to bezpieczna metoda zmiany map (mnie się udało) decydując się na nią ROBISZ TO NA WŁASNE RYZYKO."
Podając Twój Nick (już usunąłem ten wpis) chodziło mi, że dobrze że jest na forum ktoś kto mógłby pomóc w razie czego, a że odpłatnie to chyba dla wszystkich jasne. Jeśli ktoś do tej pory nie wiedział o tym to ten post wyjaśnia niedopowiedzenia. Kiedyś napisałeś, że to tylko Windows i zawsze coś może się zdarzyć ... i to jest prawda. Ja w każdym bądź razie dziękuje Ci za pomoc i wyjaśnienie kilku spraw, które mnie nurtowały.

Dymek napisał/a:
Jakie mapy sobie wgrałeś?

2017Q3
Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2018-02-14, 16:09, w całości zmieniany 3 razy  
 
Dymek 
Aspirant



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 402
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-15, 10:31   Re: Zmiana map w MN przez Laika

Jozek957 napisał/a:
Dymek napisał/a:
Jakie mapy sobie wgrałeś?

2017Q3

Działa ci teraz TMC?
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-15, 12:57   Re: Zmiana map w MN przez Laika

Dymek napisał/a:
Jozek957 napisał/a:
Dymek napisał/a:
Jakie mapy sobie wgrałeś?

2017Q3

Działa ci teraz TMC?

Dotąd nie miałem i teraz też nie wgrałem nic do folderu TMC.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2801
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-15, 14:53   

@Jozek957
To wgraj licencje które udostępniłem - w ten sposób tracisz najważniejszą wartość dodaną MNE - bo TMC + nowe mapy to najlepsza nawigacja - nie ustępująca nawigacji google :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-15, 17:05   

Jedno się udało, ale w drugim temacie Laik ze mnie dalej :-( , Przeczytałem i przeszukałem wiele stron tego forum i wcale nie jestem mądrzejszy. Może nie umiem szukać... Oryginalnie miałem soft v.7, który za sugestią i pomocą strony Renault zaktualizowałem do 8.0.5. Po zgraniu Folderu TMC (w/g 1 postu) okazało się że tam nic nie było. I teraz pytanie: czy wystarczy wrzucić do tego folderu tylko pliki *.tmc czy jeszcze plik *.lyc? (który zresztą nie wiem gdzie znaleźć). Czy trzeba jeszcze coś włączyć, jeśli tak to gdzie? Skąd będę wiedział, że TMC działa (mało jeżdżę i mieszkam w niedużym mieście).
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2801
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-15, 18:03   

Do katalogu TMC wrzucasz wyłącznie licencje TMC żadne inne.
Być może trzeba będzie jeszcze coś zrobić ale to Ty nam powiesz czy Ci zadziała samo wrzucenie licencji.
Bardzo łatwo zobaczysz - jeśli klikniesz na symbol wieży Eifla - stacji nadawczej i zobaczysz że dane zostały ściągnięte - wypadki/ograniczenia/korki to znaczy że działa .
A przekonasz się o tym ja fizycznie działa jak wyznaczysz jakąś dłuższa trasę przez większe zazwyczaj zakorkowane miasto - chociaż to tez będzie zależało od tego czy ustawisz aby zmieniał trasy bez potwierdzenia z Twojej strony i określisz minimalny czas do zaoszczędzenia
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-15, 18:16   

Ok. Postaram się je wrzucić w najbliższym czasie.
Chociaż czytając to:
robson330 napisał/a:
Bawiłem się troszkę MNE i znalazłem odpowiedź na brak TMC.
Jeśli MNE było z wersją 528, 603, 604 to po podniesieniu do 805 TMC działa.
Jak radio wyszło z 805 to z reguły TMC nie działa.
Plik licencji z 805 bez TMC ma nazwę:
LGe_Renault_ULC2_15CY_Primo_PO_14Q4_HM_POI_KML_SPC_JV_iPOHM@14Q4RenaultULC.lyc
Rozwiązaniem jest podmiana pliku licencji z MNE o niższym sofcie z TMC:
LGe_Renault_ULC2_15CY_Primo_WEU_14Q4_HM_POI_KML_SPC_JV_TMC_iWEUHM@14Q4RenaultULC.lyc
W nazwie mamy zapis TMC. Po podmianie pliku na sofcie 805 TMC działa.

U mnie jest : LGe_Renault_ULC2_15CY_Primo_PO_14Q4_HM_POI_KML_SPC_JV_iPOHM@14Q4RenaultULC.lyc więc nie sądzę, żeby zadziałało. Tego drugiego pliku niestety nie mam a dla testu wolałbym wrzucić właśnie go.
Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2018-02-16, 12:05, w całości zmieniany 5 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2801
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-15, 19:52   

No to wiesz jaką licencję potrzebujesz :)
Bo na Twojej nie zadziała
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
 
Jozek957 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5dCi
Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 19
Skąd: Polska

Wysłany: 2018-02-16, 12:05   

Potworzyłem procedurę. Zmieniłem mapę bo na tej, którą miałem nie było rond, dróg i ulic oddanych do użytku ponad rok temu. Niestety mimo wysłanych na PW próśb nikt nie podzielił się plikiem do TMC (jedni nie mieli, drudzy odmówili). Ostatecznie wrzuciłem pliki tmc od Jaś_pik oraz dodatkowy plik*.lyc, który znacznie różnił się w opisie od poszukiwanego ale miał w nazwie TMC (jeden z wielu występujących na rosyjskim forum). Wrzuciłem go tak sobie, nie wiedząc czy czasem nie wyrządzi jakiejś szkody. No i ... TMC działa tak jak opisał Jas_pik. Na tym moje próby odkłam do wydania następnej aktualizacji.

iPhone_Primo_ISR@1101_(NNG,_DEM,_3D,_PST,_CAR,_JV,_Google,_TMC)_(v2.1)_.zip
Ten plik z rosyjskiego forum wrzuciłem dodatkowo ale czy to on pomógł?
Pobierz Plik ściągnięto 9 raz(y) 1,76 KB

Ostatnio zmieniony przez Jozek957 2018-02-17, 12:51, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 2801
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-16, 12:32   

Skoro znalazłeś działającą licencję to ją spakuj do zip-a i załącz do swojego postu. Inni użytkownicy wersji 8.0.5 będą Ci wdzięczni :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Polub mnie na FB
www.facebook.com/mediapik/
 
Robson68 
Zielony listek


Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1,6
Rocznik: 2017
Wiek: 50
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 2
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2018-02-17, 12:24   

Witam !
Przymierzam się do modyfikacji MediaNav 8.0.5 , więc przyłączam się do prośby o licencje tmc . Z góry dziękuję .
Koledze Jas_pik dziękuję za wiedzę , która sie tu dzieli
 
Robson68 
Zielony listek


Marka: DACIA
Model: DUSTER
Silnik: 1,6
Rocznik: 2017
Wiek: 50
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 2
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2018-02-17, 13:03   

Dziękuje ;-) jak zainstaluję i będzie działać to potwierdzę na forum
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne