Witam,
mam pytanie - w jaki sposób włączyć kontrolę świateł w Dacii?
Z tego co widziałem w katalogu mój model powinien ją mieć. W jaki sposób ona działa etc.
Jako że posiadam najwyższą wersję wyposażenia mam jeszcze pytanie co do ofert na allegro gdzie jest wpisana kontrola pasa bezpieczeństwa kierowcy.
Czy komuś coś wiadomo?
Do świateł nie trzeba nic włączać - po prostu znajdują się na tablicy wskaźników.
Natomiast ta od pasa bezpieczeństwa nie działa jak na razie w żadnej wersji, ponieważ fizycznie nie ma jej na tablicy oraz brakuje odpowiedniego kabelka i klamry pasa z czujnikiem. W instrukcji pojawiła się chyba tylko jako wspomnienie opcji dostępnej w przyszłości...
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-02-17, 19:00
Kontrola świateł ?
Zapewne chodzi ci o sygnał dźwiękowy, w przypadku kiedy otworzysz drzwi kierowcy
z zapalonymi światłami mijania przy wyłączonej stacyjce.
ok, sprawdzone - wydaje odgłosy przy włączonych światłach i otwartych drzwiach.
Spodziewałem się raczej informacji na wyświetlaczu np. o spalonej żarówce stopu etc.
nie przesadzajmy miałem taką kontrolkę w polonezie plusie... małą czerwoną o której istnieniu/działaniu nie wiedzieli nawet w serwisie...
a po zapaleniu rozpoczynało się poszukiwania, która to żarówka - najbardziej ukryta była jedna z dwóch oświetlających tylną tablicę...
a po zapaleniu rozpoczynało się poszukiwania, która to żarówka
No dobrze, ale po co w ogóle w takim razie coś takiego? Przecież prościej obejść co jakiś czas auto, żeby się naocznie przekonać, czy wszystko działa jak należy. Nie ma co tworzyć bytów ponad potrzebę - zwłaszcza kompletnie bezsensownych... (Sensowny to jest wskaźnik, co się spaliło - no ale to raczej właśnie nie w taniej daćce).
Osobiście wydaje mi się że powinny być takie amperomierze wbudowane przy bezpiecznikach. Jasne - łatwo obejść samochód i sprawdzić, gorzej ze światłami stopu i tym czy się chce (ostatnio w ciągu tygodnia spotkałem 5 osób które nie miały prawego stopu!)
Osobiście z nauki jazdy miło wspominam informację "brak światła pozycyjnego" bo nie świeciło się oświetlenie tablicy ;p
EDIT: A jednak jest coś... jak wyciągnąłem żarówkę mijania zgasiła mi się kontrolka, że światła są włączone!
Stop sprawdzasz w przednich szybach autobusów miejskich podjeżdzających za tobą lub witrynach sklepowych ..działa na 100 % Przez tzw obejście sprawdzam jedynie przednie pozycje i oświetlenie tablicy rej.
Ale właściwie w którym miejscu? Przyznaję - ja nie jestem zbyt pilnym kierowcą ale ten raz na tydzień czy dwa (zależy jak dużo jeżdżę) to zaglądam, czy wszystko świeci...
Cała elektronika w polonezie sprowadzała się do jednego scalaka, i trzeba przyznać że było w nim zaszytych sporo użytecznych funkcji. Mnie najbardziej pasował programator pracy wycieraczek i wspomniana kontrolka stanu oświetlenia. Układ kontroli działał w czasie rzeczywistym, jak dla mnie bajka.
--------------------------------------------------------------------------
Klient ma zawsze rację, w końcu to on płaci za swoje błędy.
No to prawie jak w daćce z tym jednym scalakiem - w niej też jest coś co się nazywa UCH i ma właśnie sporo ciekawych funkcji (aczkolwiek część - jeszcze? - niestety nieaktywnych). Piszę właśnie mały artykulik nt to będzie się można zapoznać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum