Wysłany: 2019-03-14, 08:43 Nowe zasady serwisowe - przeglądy/olej co 2 lata/30 tys. km
Wczoraj finalizowałem formalności związane z zakupem Dustera i u dilera dowiedziałem się, że koncern Renault zmienia zasady serwisowania i zaczyna od Dacii.
Na przykład pierwszy serwis z wymianą oleju będzie nie po roku, ale po dwóch latach. Decyzja weszła 12 lutego i dotyczy samochodów wyprodukowanych po tym okresie. Mój zjechał z taśmy 13
Czy coś o tym słyszeliście? Jeśli tak będzie to trudno mi sobie wyobrazić czekanie z wymianą oleju dwa lata... Czyżby sposób na wyciągnięcie dodatkowych pieniędzy? Chyba każdy rozsądny człowiek po pierwszym roku jazdy wymienia olej...
Jeśli temat był poruszany to przepraszam.
Marka: Dacia
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Wysłany: 2019-03-14, 08:49
Ja wielokrotnie deklarowalem i tego sie bede trzymal, ze olej zmieniam co 10 tys. Nikt nie zabroni Ci robic tego czesciej. W moim przypadku tez serwis byl zdziwiony, ze po pol roku przyjechalem olej zmienic, ale to tylko i wylacznie moja sprawa, ze mialem takie zyczenie.
Dacia skasowała mnie na 360zł.
Ford skasował mnie na 365zł (z voucherem na darmową robociznę) + wypucowali auto - wymieniłem olej po docieraniu, autko ciągle ma poniżej 10tyś.
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-03-14, 09:20
Armoth napisał/a:
Czy coś o tym słyszeliście?
A i owszem. To nie jest wyciąganie pieniędzy, ale pokazanie, że kupując Dacię drogi użytkowniku, będziesz miał rzadziej przeglądy, a więc mniejsze koszty. Przynajmniej pozorne w portfelu.
Osobiście nie wyobrażam sobie zmiany oleju co 20.000 km lub co dwa lata w 1.5 dCi.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.5 dCi
Wersja: Comfort
Wysłany: 2019-03-14, 09:27
Belphegor napisał/a:
Armoth napisał/a:
Czy coś o tym słyszeliście?
A i owszem. To nie jest wyciąganie pieniędzy, ale pokazanie, że kupując Dacię drogi użytkowniku, będziesz miał rzadziej przeglądy, a więc mniejsze koszty. Przynajmniej pozorne w portfelu.
Osobiście nie wyobrażam sobie zmiany oleju co 20.000 km lub co dwa lata w 1.5 dCi.
Kurna, że mnie to nie objęło. ;)
Ja olej wymieniam co 10 - 15 tysięcy. Po 3-4 tysiącach wymienię po dotarciu. A to że przeglądy co dwa lata? Super. Olej wymieniasz we własnym zakresie a co dwa lata na przegląd gwarancyjny. Mniej się na to kasy wywali.
Nikt przecież nie może Cię zmusić do wymiany oleju co 2 lata. Wymieniasz kiedy chcesz.
Kurna, że mnie to nie objęło. ;)
Ja olej wymieniam co 10 - 15 tysięcy. Po 3-4 tysiącach wymienię po dotarciu. A to że przeglądy co dwa lata? Super. Olej wymieniasz we własnym zakresie a co dwa lata na przegląd gwarancyjny. Mniej się na to kasy wywali.
Nikt przecież nie może Cię zmusić do wymiany oleju co 2 lata. Wymieniasz kiedy chcesz.
A czy wymiana oleju poza ASO nie powoduje utraty gwarancji?
czy wymiana oleju poza ASO nie powoduje utraty gwarancji?
Nie, tak samo jak wymiana opon, klocków czy nawet chłodnicy lub zderzaka - traci się wtedy oczywiście gwarancję na wymienioną część, natomiast nie ma to wpływu na całość auta.
Wykupiłem easy service więc wymieniać będę zawsze co roku obojętnie jaki przebieg ( średnio robiłem do tej pory 8 tys. rocznie).
Również zamierzam wymienić olej po dotarciu (po 3 tys. km) - ale we własnym zakresie.
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 927 Skąd: EL
Wysłany: 2019-03-14, 22:31
rafalm1978 napisał/a:
A jak będzie wyglądać sprawa przeglądów silników z gazem
Przegląd techniczny auta z gazem jest obligatoryjny co roku. Co do wymiany oleju po drugim roku - oznacza krótszą coroczną wizytę w ASO z przegladem gwarancyjnym i trochę tańszą. Przegląd techniczny dla nowych aut benzyniakow czy diesli - obowiązkowo po 3 latach a następnie po 2.
Pisząc pierwszy post miałem na myśli właśnie opłacalność Easy Service. Przy pięciu latach do tej pory wychodziło X przeglądów w cenie teraz będzie Y. Być może wykonywane będzie więcej rzeczy, ale nie ma jak tego sprawdzić póki nie dostanę planu serwisowego.
Ostatnio zmieniony przez Armoth 2019-03-15, 16:23, w całości zmieniany 1 raz
Model: Duster II
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2019
Wysłany: 2019-03-15, 19:57
Ale rozumiem ze jak odebrałem auto 31 stycznia i wykupiłem easy service na 5 lat to obejmuja mnie jeszcze stare zasady gdzie mam darmowa wymianę oleju co rok??
Ale rozumiem ze jak odebrałem auto 31 stycznia i wykupiłem easy service na 5 lat to obejmuja mnie jeszcze stare zasady gdzie mam darmowa wymianę oleju co rok??
Wg info od dilera nowe zasady miały wejść 12 lutego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum