DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
1.3 TCe dźwięki spod maski
Autor Wiadomość
damiroz 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCe
Rocznik: 2022
Wersja: Prestige
Wysłany: 2022-03-05, 20:12   1.3 TCe dźwięki spod maski

Zauważyłem (a w zasadzie usłyszałem) w swoim pojeździe dziwny dźwięk chrobotania / tarcia jakby łańcucha o blachę podczas jazdy. Dźwięk najlepiej jest słyszalny podczas jazdy już od 1500 obrotów na 4 i 5 biegu, choć na niższych również ten dźwięk występuje. Słychać go w kabinie prowadząc normalnie auto, zarówno przy stałej prędkości trzymając nogę na pedale gazu, ale jeszcze bardziej uwydatnia się on podczas delikatnego dodawania gazu. Kierując sprzęt rejestrujący dźwięk bliżej sprzęgła/hamulca/gazu zdecydowanie bardziej uwydatnia ten hałas i problem jaki występuje. Dodatkowo czasem przy zmianie biegów po wciśnięciu sprzęgła słychać dziwne chrobotanie z przodu auta, ale także przy odpuszczeniu gazu. Co śmieszne wspomniane dźwięki nie zawsze są słyszalne - czasem praktycznie wcale, czasem lżej, a czasem mocniej.

Dodatkowo w kabinie na biegu jałowym przy delikatnym dodawaniu gazu (obroty od 1100 - 2000) słychać również dziwny dźwięk, jakby jakiś rezonans czegoś - trudno to złapać na nagraniu, bo nie zawsze występuje. Po wciśnięciu sprzęgła ten dźwięk też jest i jest słyszalny w kabinie, ale nie słychać go przy podniesionej masce od strony silnika na zewnątrz.

Tutaj nagrania dźwiękowe z opisu odnośnie dźwięku podczas jazdy.https://drive.google.com/drive/folders/1xO-b6bDs_4F90veQHdMO1_6fppwGll1t?usp=sharing

Przebieg auta - 1 100 km.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2022-03-05, 21:37   

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=19529 ???

tomkasz 

Model: Jogger
Silnik: Hybrid 140
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2022-03-05, 22:44   

damiroz napisał/a:
Dodatkowo w kabinie na biegu jałowym przy delikatnym dodawaniu gazu (obroty od 1100 - 2000) słychać również dziwny dźwięk, jakby jakiś rezonans czegoś - trudno to złapać na nagraniu, bo nie zawsze występuje. Po wciśnięciu sprzęgła ten dźwięk też jest i jest słyszalny w kabinie, ale nie słychać go przy podniesionej masce od strony silnika na zewnątrz.

Raczej TTTM. Zajrzyj na forum Dustera, tam w kilka osób omówiliśmy to zachowanie http://www.dusterklub.pl/viewtopic.php?t=2691 .
Bo twój samochód jest za..bisty!

damiroz 
Zielony listek

Wysłany: 2022-03-06, 09:45   

@tomkasz

Skoro przez pierwsze 600 - 700 km tego nie miał i nagle ma, to nie zakładam by było to TTTM. Umówiłem się do ASO na wizytę - czas oczekiwania ponad 2 tyg :roll:

tomkasz 

Model: Jogger
Silnik: Hybrid 140
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2022-03-06, 10:50   

@damiroz

Zależy to od warunków pogodowych - najprawdopodobniej temperatury lub jej nagłych zmian. Natomiast jeżeli chodzi o serwis, to jeżeli nie posiadają zweryfikowanego problemu i gotowego rozwiązania to w zasadzie nie ma szans na naprawę - bo wszystko w układzie wydechowym jest sprawne. Niemniej próbować zawsze warto. [odnoszę się tylko do przegazowywania na postoju]
Bo twój samochód jest za..bisty!

Krystian67 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2022-03-06, 11:14   

Dużo zachowań w dacii polega TTTM . Wcale tak byc nie musi . Mozesz poprosic o technika znawce , niekoniecznie w tym aso. Tym bardziej ze jak rozumię masz gwarancje. Mozesz też jeżdzic az się rozleci . Moze sie okazac ze to materiał eksplaatacyjny.i koszty czesci przejdą na Ciebie. Robocizan spada na aso. Po załaczonych plikach jest dosć cięzko coś stwierdzic , ale mechanik /dobry/ który nie opiera sie tyko o nowoczesne metody kontroli bez problemu to wychwyci. Ja meczyłem temat sprzegła w aso 4 lata. Na moje nieszczęscie trochę sie na tym znam. Ale durnota panów w serwisie nakazała mi odpuścić . Dzięki temu jestem dzis psychicznie zdrowy. Czym mniej sie grzebie tym lepiej dla wszystkich.

damiroz 
Zielony listek

Wysłany: 2022-03-06, 12:45   

Do opisanych powyżej dźwięków dziś doszły nowe. Otóż przy zmianie biegów, wciśnięte sprzęgło i zmiana pozycji lewarka słychać furgotanie jakby kulek metalowych. Ahh jak cudownie być właścicielem nowego auta z przebiegiem 1 200 km i milionem różnych dźwięków :evil: Żaden z moich wcześniejszych samochodów nie miał takich przygód. Coś mi się wydaje, że moja przygoda z tym gruzem zwanym Duster (a może raczej disaster) będzie bardzo krótka.

Michał B24 

Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2022-03-07, 06:26   

To musisz unikać jeszcze Mercedesa, Renault, Nissana, bo ten silnik w tych wszystkich markach popularny obecnie jest.
Ostatnio zmieniony przez Michał B24 2022-03-07, 06:27, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu