Poszukuje różnić w standardowym silniku K4M oraz wersji RS.
Oczywiście ta druga ma KZFR ale takie wersje miały również 110km więc to nie tylko to.
wszystko pochodzi z cat cara :
twingo / duster
Bloki i wał sa podobne :
twingo
duster
tłoki co prawda mają inne numery ale to może być różnica lat produkcji (pierścienie te same)
Różnice sa oczywiście w głowicy:
twingo
duster
rozrząd z KZFR
twingo :
duster bez
kolektor dolotowy
twingo:
duster
Teraz pobawmy się teoretyzowanie , przekładam kolektor przepustnicę i robię dolot. Do tego wydech. Zostaje kwestia KZFR czy mogę to dorzuć czy wałki musza być robione pod to.
Czy ta modyfikacja ma być samodzielną sztuką dla sztuki, zabawy lub nauki? Bo jeśli nie, to biorąc pod uwagę koszty robocizny, prawdopodobnie taniej, a na pewno pewniej wyjdzie wymiana całego silnika na pożądaną wersję... chyba włącznie do F4Rt 2.0 (;
robocizna nie wchodzi w grę , w pracy będę to robił
koledzy wydech by uspawali kolektor 200 zł uszczelki pewnie ze 100 , przepustnica droga ale może starą by się użyło.
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2020-06-24, 04:26, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2020-06-24, 07:02
Patrzyłeś wałki rozrządu i zawory czy są takie same najczęściej w mocniejszych wersjach są inne i dodatkowo kolektor dolotowy i zmienne fazy. A zwory nie są chłodzone sodem drążone w tej wersji 1.6 133KM?
Zrobiłem szczelny dolot z przed maski i na prawdę jest wyczuwalna większa moc silnika powyżej 3700 obr. Efekt taki jak by małe turbo się odpaliło.
Co oznacza że do ugrania jest ilość powietrza czyt kolektor
znalazłem dawce
moja głowa zakrząta jednak pytanie czy jr5 316 da rade przeszepic na miejsce jr5 176
a jeżeli nie czy pół ośki wejdą dusterowe do jr5 176
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum