Wysłany: 2018-10-12, 16:02 Media NAV EVOLUTION - DAB - "Usługa niedostępna"
Po dłuższym czasie nie używania chciałem dzisiaj skorzystać z radia "cyfrowego". Niestety okazuje się iż po przełączeniu na DAB dostaje komunikat "usługa niedostępna", może z kilka tygodni temu z niej korzystałem...ale zawsze działa.
Fakt że auto było dwa razy w ASO na wymianie softu w komputerze wtrysku i zegarów ale to nie ma nic z tym wspólnego i nie sądzę by mi jakiś psikus zrobili.
Czy ktoś z Was miał taką sytuacje i udało mu się ją naprawić (soft 8.05 uwolniony) w załączeniu foto ustawień micom...może to coś pomoże...
IMG_0120.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 165,37 KB
IMG_0123.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 157,18 KB
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2018-10-12, 16:05, w całości zmieniany 1 raz
I pewnie chciałeś to sprawdzić w garażu podziemnym ?
W Polsce sygnał DAB jest jeszcze dość słaby .
Wyjedź na otwartą przestrzeń , uruchom przeszukiwanie stacji .
I pewnie chciałeś to sprawdzić w garażu podziemnym ?
W Polsce sygnał DAB jest jeszcze dość słaby .
Wyjedź na otwartą przestrzeń , uruchom przeszukiwanie stacji .
Nie, otwarta przestrzeń pod domem gdzie zawsze mi odbierał, skanowanie zawiesza się na pierwszej kresce i tak wisi przez 10 min bez reakcji.
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-10-13, 09:06 Re: Media NAV EVOLUTION - DAB - "Usługa niedostępna&am
lisek2 napisał/a:
Po dłuższym czasie nie używania chciałem dzisiaj skorzystać z radia "cyfrowego". Niestety okazuje się iż po przełączeniu na DAB dostaje komunikat "usługa niedostępna", może z kilka tygodni temu z niej korzystałem...ale zawsze działa.
Fakt że auto było dwa razy w ASO na wymianie softu w komputerze wtrysku i zegarów ale to nie ma nic z tym wspólnego i nie sądzę by mi jakiś psikus zrobili.
Czy ktoś z Was miał taką sytuacje i udało mu się ją naprawić (soft 8.05 uwolniony) w załączeniu foto ustawień micom...może to coś pomoże...
Po twoim wpisie włączyłem radio aby sprawdzić i u mnie jest to samo. Soft 9.1.3. Tak więc nie jest to wina radia tylko chyba globalna awaria nadawcy. Wcześniej wszystko działało poprawnie. Tak na marginesie - wszystkie programy radiowe w DAB czeskie działają.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-10-13, 09:09, w całości zmieniany 1 raz
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Dołączył: 11 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2018-10-14, 07:24
Ja mam. Ten komunikat pojawia się przy braku zasięgu albo jak radio się tobie zresetuje.
Tam na pierwszym obrazie naciśnij na dole OPCJE
A tam aktualizacja. Znajdzie tobie wszystkie dostępne radia w okolicy
Wysłany: 2018-10-14, 12:49
Po co chcesz coś zmieniać w micom jeżeli ci wcześniej radio grało? Może coś się zawiesiło. Zresetuj radio do ustawień fabrycznych. Może to coś pomoże, ewentualnie odłącz zasilanie i poczekaj z kilkanaście minut aż się całkowicie rozładuje. Potem podłącz. Ważne-będziesz potrzebował pin do radia.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-10-14, 12:50, w całości zmieniany 1 raz
Po co chcesz coś zmieniać w micom jeżeli ci wcześniej radio grało? Może coś się zawiesiło. Zresetuj radio do ustawień fabrycznych. Może to coś pomoże, ewentualnie odłącz zasilanie i poczekaj z kilkanaście minut aż się całkowicie rozładuje. Potem podłącz. Ważne-będziesz potrzebował pin do radia.
PIN do radia mam...nie jest fabryczne tylko dołożone. Probowałem z różnymi zakresami DAB...czwarta linia. Nie wiem jakie używa się w Polsce- wschodnia czy zachodnia europa ?
Czwarta linia (Kraj Radio DAB)
281157368R
Kod referencyjny Renault oznaczający wersję MediaNav Evolution
M0_WEU (+ DAB)
Medianav Dacia częstotliwości Europa Zachodnia
M0_EEU (+ DAB)
Medianav Dacia częstotliwości Europa Wschodnia
MI_WEU (+ DAB)
Medianav Renault częstotliwości Europa Zachodnia
MI_EEU (+ DAB)
Medianav Renault częstotliwości Europa Wschodnia
X87_WEU (+ DAB)
Renault Captur częstotliwości Europa Zachodnia
X87_EEU (+ DAB)
Renault Captur częstotliwości w Europie Wschodniej
M0_OTH (+ DAB)
Medianav Dacia częstotliwości w innych częściach świata
MI_OTH (+ DAB)
Medianav Renault częstotliwości z innych części świata
X87_OTH (+ DAB)
Częstotliwości Renault Captur z innych części świata
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2018-10-14, 13:01, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-10-14, 13:58
To nie ma znaczenia czy radio jest dołožone czy fabrycznie montowane. W opcjach radia jest reset do ustawień fabrycznych. W Polsce z pewnością wschodnia. Obecnie nie sprawdze jakie ja mam ustawienia.
Wysłany: 2018-10-15, 09:23 Re: Media NAV EVOLUTION - DAB - "Usługa niedostępna&am
gggg napisał/a:
Po twoim wpisie włączyłem radio aby sprawdzić i u mnie jest to samo. Soft 9.1.3. Tak więc nie jest to wina radia tylko chyba globalna awaria nadawcy. Wcześniej wszystko działało poprawnie. Tak na marginesie - wszystkie programy radiowe w DAB czeskie działają.
Dzisiaj "pseudo-magicznie" po odpaleniu auta wszystko zaczęło działać (może na weekend nadajniki wyłączają )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum