W radiu funkcja istnieje, niepodłączony jest tylko sygnał prędkości.
A jak to podłączyć
Jeżeli we wtyczce brakuje odpowiedniego przewodu, to go po prostu przeciągnąć - np "z licznika - czarna wtyczka, pin nr 22" (logan/sandero I, duster ph1; w późniejszych modelach sygnału trzeba szukać aż w sterowniku silnika).
W radiu funkcja istnieje, niepodłączony jest tylko sygnał prędkości.
No to znów się okazuje, że mam jakieś nietypowe auto… W czasie jazdy poza miastem zauważyłem, że im szybciej jadę, tym głośniej gra radio. Niedawno na forum znalazłem informację, jak wejść do dodatkowego menu (poprzez dłuższe przytrzymanie przycisku o tej nazwie) i tam w opcjach Diagnostics/Monitor znalazłem informację o prędkości samochodu:
To zdjęcie zrobiłem w czasie postoju, w drodze podawana jest tam aktualna prędkość w km/h. Wcześniej w normalnym menu znalazłem taką opcję:
Domyślałem się, że jest to regulacja stopnia działania speed volume, teraz się w tym utwierdziłem.
Wersja oprogramowania w moim radiu:
Auto to tegoroczny Logan w wersji Laureate.
Słowem – to działa.
_________________ Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Ostatnio zmieniony przez bakulik 2017-09-12, 08:10, w całości zmieniany 1 raz
To z pierwszego zdjęcia, to długie przytrzymanie Menu -> Diagnostics -> Monitor. A SPD VOL jest w zwykłym Menu -> Settings. Podejrzewam, że służy to do wyboru stopnia podgłaśniania wraz ze wzrostem prędkości. W instrukcji do radia nie ma ani słowa na ten temat…
Ile czasu trzymałeś ten przycisk i kiedy to się uruchamia tzn. w momencie włączania radia czy w dowolnej chwili?
Bo tak zrobiłem, że włączyłem radio, wcisnąłem i trzymałem MENU dość długo i nic się nie pojawiało żadne dalsze menu.
Jak powinno się robić po kolei?
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Włączyłem radio i trzymałem przycisk tak długo, aż pojawiło się dodatkowe menu. Nie pamiętam, ile to było, ale myślę, że ponad 5 sekund, może nawet bliżej 10. Sprawdzę raz jeszcze i dam znać.
U mnie skrót AST + 5 (INFO) nie działa, ale za to RADIO + 5 (INFO) wyświetla takie informacje:
A poniżej zamieściłem filmik z przeglądania menu diagnostycznego i nie tylko. Można sobie policzyć, jak długo należy wciskać przycisk MENU, mi wyszło ok. 7 s.
_________________ Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Ostatnio zmieniony przez bakulik 2017-09-14, 22:03, w całości zmieniany 3 razy
bakulik, już wszystko jasne. Dobra robota!
Mam zapewne jeszcze "stare" radio mimo identycznego wyglądu (pewnie inny nowy model).
Jestem tylko ciekawy czy dałoby wgrać taki soft jaki masz obecnie do mego "starego" radia....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Dacia
Model: Duster/ Logan II
Silnik: 1.5 dCi/ 1.2
Rocznik: 2013/ 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2017-11-15, 15:47
Szybko dodam od siebie, że w fabrycznym radiu (takim jak na zdjęciu) po zmianie softu na ten V0057 (chyba taki był numer) pojawiła się funkcja zmiany głośności w zależności od prędkości. Nie wiem na ile to sprawa softu, a na ile podłączenia przewodu z sygnałem prędkości (robiłem to w jednym czasie), ale nie miałem wcześniej tej funkcji widocznej w menu w ogóle (dodam, że skala zmiany głośności jest w przedziale od 1 do 5).
Teraz uwaga. W Loganie II z tym samym radiem (w obudowie 2 DIN) aktualizacja softu się nie udała- tzn. przyjął ją tak jak Duster, aktualizacja wgrała się normalnie, ukazało się "Complete 100%", po czym radio już nie wstało (da się je włączyć, ale nic poza tym- cegła)- dzięki temu Logan ma teraz odblokowaną Media Nav (zakupioną za rozsądne pieniądze).
Nie wiem na ile winy w tym było mojej- na pewno w przypadku jednego z aut zamieniałem magiczną liczbę z przodu... z 2->1 lub odwrotnie (wg. niektórych to te same radio z inną obudową, a sam soft jest taki sam). Coś jednak poszło nie do końca po mojej myśli
radiodacia.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 73,39 KB
Ostatnio zmieniony przez ex_perimental 2017-11-15, 17:48, w całości zmieniany 2 razy
Witam.
Mam taki problem.
Podczas jazdy radio się ścisza i podgłaśnia tak jak by gubiło zasięg. Przy odtwarzaniu muzyki mp3 - problem taki nie występuje.
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Jest to tradycyjne radio fabryczne bez kamery cofania dla Daci.
Pozdrawiam
Mariusz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum