Marka: ..
Model: ....
Silnik: ...... Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2016 Posty: 197 Skąd: ziemia łódzka
Wysłany: 2016-07-27, 09:41
Witam,
Wczoraj zaobserwowałem, że przy włączonej klimatyzacji, na przedniej szybie, nad kratką nawiewu, paruje szyba na niewielkim obszarze, od zewnątrz. Zjawisko nasila się podczas postoju samochodu na czerwonych światłach/w korku, natomiast zanika podczas jazdy.
Ustawienia: Siła nawiewu: 1-2, Temperatura: druga-trzecia niebieska kropka, Obieg: otwarty, Kierunek nawiewu: twarz (i tak delikatnie dmucha na szybę).
Jako, że jestem laikiem jeśli chodzi o klimatyzację samochodową i przyznaję się do tego, postanowiłem poradzić się fachowców z T&M Klima Łódź, ul. Starorudzka (jeden z lepszych serwisów klimatyzacji samochodowej, który znam).
Pan: Ile lat ma samochód? Kiedy był wymieniany osuszacz? Filtr Kabinowy?
Ja: Samochód ma miesiąc
Pan: Czyli podzespoły są nowe... Jest to zjawisko normalne, w tym miejscu paruje, ponieważ występuje różnica temperatur między wnętrzem, nad nawiewanym zimnym powietrzem, a warunkami na zewnątrz pojazdu. Proszę się tym nie martwić.
--
Czy zaobserwowaliście podobne zjawisko w swoich samochodach?
Zamieszczam fotografie.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-07-27, 09:50
Wojciech-EL napisał/a:
Wczoraj zaobserwowałem, że przy włączonej klimatyzacji, na przedniej szybie, nad kratką nawiewu, paruje szyba na niewielkim obszarze, od zewnątrz. Zjawisko nasila się podczas postoju samochodu na czerwonych światłach/w korku, natomiast zanika podczas jazdy.
Jeżeli zaparowanie jest na zewnątrz to czysta fizyka: kondensacja pary wodnej przy zetknięciu z zimną powierzchnią. (to samo zjawisko możesz zaobserwować gdy wyjmiesz z lodówki schłodzoną butelkę z wodą czy mlekiem - po chwili butelka jest mokra). W czasie jazdy pęd powietrza podnosi temperaturę szyby i skroplona woda odparowuje. Musiało być wczoraj bardzo wilgotno, w suchy dzień raczej tego nie uświadczysz.
Całkowicie normalne zjawisko. U mnie także występuje w parne i gorące dni. Być może występowanie tego zjawiska zależy od stopnia izolacyjności szyby. Nie znam się ale szyba w Daciach jest raczej standardowa i nie ma żadnych powłok lub dodatków, które mogą zabezpieczać ciepło/zimno przed przedostawaniem się na dowolną stronę szkła.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-19, 13:49
Ja z kolei w ostatnich dniach, kiedy jest gorąco, lecz jednocześnie wilgotno, lub po deszczu, zauważyłem irytującą rzecz. Okazuje się, że niezależnie od położenia pokręteł wentylacji, jakaś malutka część powietrza zawsze trafia na przednią szybę. W związku z tym, gdy używam klimatyzacji dłuższy czas a jest gorąco i jednocześnie wilgotno, zaparowuje część szyby przedniej nad nawiewami od zewnątrz i trzeba użyć wycieraczek. Szyba jest chłodzona i wilgoć skrapla się od cieplejszej strony. Zjawisko jest normalne, bo tak samo miałem w innych samochodach, ale tylko przy ustawieniu nawiewu na szybę- inne ustawienia całkowicie odcinały nawiewy na przednią szybę. Tutaj niestety się nie da. Pytałem nawet w ASO- tak ma być, bo tak układ zaprojektowano żeby szyba nigdy nie parowała... od wewnątrz. W ten sposób wylano dzidziusia z kąpielą
... Tutaj niestety się nie da. Pytałem nawet w ASO- tak ma być, bo tak układ zaprojektowano żeby szyba nigdy nie parowała... od wewnątrz. ...
Oj, jakbym chciał, żeby się okazało, że w nowym Dusterze jest tak samo.
Nie ma nic gorszego zimą niż pasażerowie kanapy krzyczący, że zimno im w nogi, a przełączenie nawiewu na inne ustawienie niż wprost na szybę, powoduje zaparowywanie już po 2-3 minutach.
Okazuje się, że niezależnie od położenia pokręteł wentylacji, jakaś malutka część powietrza zawsze trafia na przednią szybę.
Oj, mimo wszystkich problemów z klimą, tego efektu nie zauważyłem. Owszem, paruje od zewnątrz ale tylko jak mam nawiew na szybę (lub jedną z kombinacji uwzgl. ten nawiew).
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2018-07-19, 17:17, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum