Czy ktoś z szanownych forumowiczów potrafi wyregulować przednie drzwi w swoim Loganie?
W moim egzemplarzu po 3 miesiącach użytkowania (+ 4 miesiące jeżdżenia jako samochód demo w salonie) drzwi kierowcy lekko odstają i na większych nierównościach słychać jak lekko "klapią". Szkoda zamka a z takim błahym problemem nie chcę się od razu jechać do serwisu.
_________________ ************************
DACIA LOGAN 1.4 75 LAUREATE
pierwsza rejestracja 09.2007
właściciel autka od 01.2008
Czy ktoś z szanownych forumowiczów potrafi wyregulować przednie drzwi w swoim Loganie?
W moim egzemplarzu po 3 miesiącach użytkowania (+ 4 miesiące jeżdżenia jako samochód demo w salonie) drzwi kierowcy lekko odstają i na większych nierównościach słychać jak lekko "klapią". Szkoda zamka a z takim błahym problemem nie chcę się od razu jechać do serwisu.
Kurde nie myślałem że ktoś może mieć dziwniejszą rzecz niż moja klekocząca skrzynia biegów. Ale się pomyliłem. Dzwine to, w jaki sposób drzwi mogły się poluzować i odstawać, nie słyszałem nigdy o czymś takim. Ja bym walił z tym do serwisu.
Regulacja drzwi: Góra, dół - na zawiasach w słupkach,poluzowac nakrętki, zawiasy przesuną się o ok 5mm, to lepiej zlecicc fachowcowi, domknięcie drzwi wykonasz sam, mocnym kluczem gwiazdkowym odkręcić bolec na słupku drzwi, przesunąc w odpowiednim kierunku, praktycznie tak: poluzuj lekko bolec, zamknij drzwi ustawiając je w pożądanym położeniu i trzymając drzwi podnieś klamkę i wtedy otwórz, chodzi o to aby bolec nie zmienił położenia, mocno dokręć bolec.
odświeżam temat. Na przeglądzie zgłosiłem ciężko zamykające sie drzwi pasażera, oczywiście powiedzieli, że wyregulowali. następnego dnia sprawdziłem, regulowali, ale jest jeszcze gorzej postanowiłem sam to zrobić,
klucz Torks T-40 to poluzowania rygla w loganie ph2. jest lepiej, ale musze jeszcze sie tym zająć
Wysłany: 2011-10-23, 17:47 stukające drzwi w Sandero
Witam,
Po około dwóch miesiącach użytkowania mojego Stepwaya pojawił się pewien denerwujący problem: otóz przednie prawe drzwi przy jeździe po wybojach stukają tak jakby były niedomknięte - słychać czasem też takie piszczenie jakby uszczelka obcierała o uszczelkę...
Zgłaszałem ten problem w ASO podczas wymiany pękniętej szyby - mechanik podokręcał wszystkie śruby przy zawiasach. Problem zniknął na około miesiąc i sprawa wróciła do normy. Pojadę oczywiście jeszcze raz do ASO ale mam pytanie czy ktoś miał podobny problem albo może wie co jest jego powodem ?
Wysłany: 2011-10-23, 19:50 Re: stukające drzwi w Sandero
derkin napisał/a:
Witam,
Po około dwóch miesiącach użytkowania mojego Stepwaya pojawił się pewien denerwujący problem: otóz przednie prawe drzwi przy jeździe po wybojach stukają tak jakby były niedomknięte - słychać czasem też takie piszczenie jakby uszczelka obcierała o uszczelkę...
Zgłaszałem ten problem w ASO podczas wymiany pękniętej szyby - mechanik podokręcał wszystkie śruby przy zawiasach. Problem zniknął na około miesiąc i sprawa wróciła do normy. Pojadę oczywiście jeszcze raz do ASO ale mam pytanie czy ktoś miał podobny problem albo może wie co jest jego powodem ?
Pozdrawiam
Prawdopodobnie musisz sobie dobrze ustawić zaczep na słupku drzwiowym na którym wiszą drzwi.Samo dokręcenie wszelkich śrub nic tu nie da. Prosta sprawa i sam to sobie zrobisz.
Wysłany: 2011-10-23, 21:56 Re: stukające drzwi w Sandero
zyga03 napisał/a:
Prawdopodobnie musisz sobie dobrze ustawić zaczep na słupku drzwiowym na którym wiszą drzwi.Samo dokręcenie wszelkich śrub nic tu nie da. Prosta sprawa i sam to sobie zrobisz.
Okej sprawdze to , moze akurat sie uda. Nie wiem tylko co mam dokładnie zrobic ale porownam prawe i lewe drzwi to moze dojde co jest nie tak...
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-10-23, 22:17, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-10-24, 07:21 Re: stukające drzwi w Sandero
derkin napisał/a:
zyga03 napisał/a:
Okej sprawdze to , moze akurat sie uda. Nie wiem tylko co mam dokładnie zrobic ale porownam prawe i lewe drzwi to moze dojde co jest nie tak...
Pozdrawiam
Drzwi wiszą z jednej strony na zawiasach a na drugiej podtrzymywane są na zaczepie , który jest ruchomy. Musisz go poluzować , zamknąć drzwi , równo ustawić ale tak aby były podtrzymywane na zaczepie i dobrze się zatrzaskiwać. Wtedy dociśnij wszystkie śruby. Koniec.
Zyga03 pomóż proszę.
Dziś próbowałem się zabrać za te drzwi wg twojego przepisu.
Wokół zamka są trzy śrubki ale ich poluzowanie w żaden sposób nie daje mi możliwości regulowania położenia tego zatrzasku. Które więc śrubki powinienem poluzować?
Zyga03 pomóż proszę.
Wokół zamka są trzy śrubki ale ich poluzowanie w żaden sposób nie daje mi możliwości regulowania położenia tego zatrzasku. Które więc śrubki powinienem poluzować?
Obejrzę jutro drzwi i dam Ci opis naprawy. Zona ma Stepwaya. Skoro na słupku nie ma regulacji to na drzwiach jest bolec ustawiający.
Zyga03 pomóż proszę.
Obejrzę jutro drzwi i dam Ci opis naprawy. Zona ma Stepwaya. Skoro na słupku nie ma regulacji to na drzwiach jest bolec ustawiający.
Poluzuj kluczem torks śrubę stabilizującą bolec w drzwiach tak aby mógł się on delikatnie przesuwać. Zamknij drzwi. Wykorzystując linijkę lub coś podobnego dociśnij drzwi w taki sposób aby były w płaszczyźnie boku samochodu( szpary równe u dołu-poziome oraz pionowe). Linijka służy do sprawdzenia równej płaszczyzny i ewentualnie podważenia od spodu. Delikatnie otwórz drzwi , dokręć śrubę bolca i sprawdz całość. W razie czego powtórz.
Sprawdź także płaszczyznę od strony zawiasów. Pamiętaj , że drzwi muszą WISIEĆ na zawiasach i i bolcu.
Witam,
Niestety, ale nie moge znaleźc podobnego tematu.
Potrzbeuję pomocy w sprawie regulacji drzwi przednich DD.
MIałem niestety bliskie spotkanie z rowerzystką która uderzyła w otwierasjące sie drzwi.
Na skutek tego zdarzenia drzwi lekko poszły do góry i do przodu.
W sumie to nic się nie stało, ale wg mnie trzeba rozebrać tapicerkę drzwi aby dostać się do elementów regulacyjnych.
Moje pytanie jak to zrobić, jak najmniej inwazyjnie
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-04, 18:55
loganik napisał/a:
Regulacja drzwi: ...... domknięcie drzwi wykonasz sam, mocnym kluczem gwiazdkowym odkręcić bolec na słupku drzwi, przesunąc w odpowiednim kierunku, praktycznie tak: poluzuj lekko bolec, zamknij drzwi ustawiając je w pożądanym położeniu i trzymając drzwi podnieś klamkę i wtedy otwórz, chodzi o to aby bolec nie zmienił położenia, mocno dokręć bolec.
Pozdr. Loganik
Fajnie ale w Sandero bolec przednich drzwi od str kierowcy jest nie przesuwalny. Po odkreceniu widac jedynie umocowana w blasze drzwi nakretke. Ona jest na stałe. Po odkreceniu zas srubek od strony zamka jakakolwiek mozliwosc regulacji przez przesuwanie zamka jako calosci tez była niemozliwa ;-(
Ja mam podobnie od kilku lat tylne drzwi u pasażera chroboczą. Słychać taki trzask jakby blacha o blachę ocierała. W byłym salonie renault i dacia (bo tam była kupiona) stwierdzili, że to ogranicznik do drzwi. Do tego piątku muszę się zdecydować bo mają sprowadzić. Tylko to g... kosztuje 135 zł plus robocizna. Podobnie jest z drugimi drzwiami, od strony kierowcy. Tylko tu chrobocze cicho i od czasu do czasu. Tu też ogranicznik siada czy wystarczy wyregulować zawiasy lub popryskać? Gdzieś na forum czytałem, że można podłożyć gąbkę pod ogranicznik i na jakiś czas to wystarczy. Chciałem tak zrobić z drzwiami przy kierowcy. Bo w tych tylnych to jak nie będę miał innych wydatków to wymienię ogranicznik.
Cześć. Orientujecie się, czy po odkręceniu trzech widocznych z zewnątrz śrub mocujących zamek drzwi (prawy przód) jest możliwa jakakolwiek minimalna regulacja zamka góra/dół? Wczoraj próbowałem i ani drgnie, a zamek swoją dolną częścią uderza/zawadza lekko o bolec po dokręceniu tego drugiego do słupka B.
Prawe przednie drzwi lekko odstawały, co było spowodowane niedokręconym bolcem. Po dokręceniu powstał taki właśnie efekt.
Ostatnio zmieniony przez Sandy 2015-04-21, 13:40, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-04-21, 17:33
Sandy napisał/a:
Cześć. Orientujecie się, czy po odkręceniu trzech widocznych z zewnątrz śrub mocujących zamek drzwi (prawy przód) jest możliwa jakakolwiek minimalna regulacja zamka góra/dół?
Normalnie nie ma ale mozesz sprobowac mi pomoglo .W mojej Lodgy mialem ten sam problem z delikatnie opadnietymi dzwiami.Poluzowalem te trzy sruby i bedziesz mial okolo 2 mm luzu gora/dol przesun w wybrana pozycje, skrec i sprawdz.Jezeli to nie pomoze to musisz wyregulowac na zawiasach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum