Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
sprawy komputerowe
Autor Wiadomość
maciek 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: TCE140
Rocznik: 2019
Wiek: 28
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3488
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-04-04, 09:22   sprawy komputerowe

mam laptopa Acer Aspire 5738PZG
i mam 4 GB Ramu, normalnie starcza go, ale jak sobie włączę sobie jakąś nowszą grę to gra się ścina, czy rozszerzenie Ramu do 8 GB poradzi w czymś czy to strata pieniędzy ?? Wczoraj postawiłem Lapka na nowo bez bajerów Acera i fajnie lapek chodzi.
 
jaru 


Marka: Renault
Model: Megane
Silnik: 1.6 16V K4M
Rocznik: 2003
Wiek: 40
Dołączył: 11 Lis 2011
Posty: 61
Skąd: śląskie
Wysłany: 2012-04-04, 09:35   

Jeśli masz system operacyjny 32-bitowy, to dołożenie pamięci nic nie da, bo system jej po prostu nie "zobaczy".
Jeśli masz system 64-bitowy, to dołożenie pamięci też raczej wiele nie pomoże, bo ten sprzęt raczej nie jest przeznaczony do gier - nowsze produkcje mają dość wysokie wymagania sprzętowe.
 
maciek 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: TCE140
Rocznik: 2019
Wiek: 28
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3488
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-04-04, 09:40   

mam 64 bitową 7 Profesional
_________________
Zapraszam na www.testauto.pl
Znajdziesz na nim testy m.in.: Dacii Lodgy, Dustera, Renault Kadjar, Skody Octavi, praktycznie całej gamy Toyoty czy Forda
 
jaru 


Marka: Renault
Model: Megane
Silnik: 1.6 16V K4M
Rocznik: 2003
Wiek: 40
Dołączył: 11 Lis 2011
Posty: 61
Skąd: śląskie
Wysłany: 2012-04-04, 09:49   

Jaka w nim jest karta graficzna? Chyba coś z ATI (obecnie AMD), ale nawet jeśli to nie jest najprostsza karta zintegrowana, to i tak parametry nie są zbyt wysokie.
 
maciek 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: TCE140
Rocznik: 2019
Wiek: 28
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3488
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-04-04, 09:56   

ATI HD 4570 ma niby 512 pamięci i jest dopisek ze
Up to 2301 MB Hyper Memory o co tu biega?
Procek to słaby intel pentium t4500
_________________
Zapraszam na www.testauto.pl
Znajdziesz na nim testy m.in.: Dacii Lodgy, Dustera, Renault Kadjar, Skody Octavi, praktycznie całej gamy Toyoty czy Forda
 
jaru 


Marka: Renault
Model: Megane
Silnik: 1.6 16V K4M
Rocznik: 2003
Wiek: 40
Dołączył: 11 Lis 2011
Posty: 61
Skąd: śląskie
Wysłany: 2012-04-04, 10:54   

maciek napisał/a:
Up to 2301 MB Hyper Memory


To znaczy, że dla karty graficznej przydzielane są zasoby pamięci RAM komputera, ale samą wielkością pamięci dużo się nie zwiększy szybkości.

Zresztą najlepiej oszacować możliwości sprzętu, sprawdzając wymagania minimalne i rekomendowane dla danej gry, np. TUTAJ
 
maciek 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: TCE140
Rocznik: 2019
Wiek: 28
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3488
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-04-04, 11:19   

jakie kodeki zainstalować do 7??
_________________
Zapraszam na www.testauto.pl
Znajdziesz na nim testy m.in.: Dacii Lodgy, Dustera, Renault Kadjar, Skody Octavi, praktycznie całej gamy Toyoty czy Forda
 
jaru 


Marka: Renault
Model: Megane
Silnik: 1.6 16V K4M
Rocznik: 2003
Wiek: 40
Dołączył: 11 Lis 2011
Posty: 61
Skąd: śląskie
Wysłany: 2012-04-04, 11:33   

U mnie działa zestaw: K-Lite Codec Pack Full + Real Alternative + Quick Time Alternative.
Dodatkowo, dla "dziwnych" plików, czyli z egzotycznymi rozszerzeniami lub popularnych formatów zakodowanych w niestandardowy sposób mam zainstalowany VLC Media Player - on odtwarza niemal wszystko.
 
bebe 
Junior Admin
Major Major Major Major



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 42
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 2381
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-04, 15:45   

Zależy od gry. :) Na cześć World of Warcraft w starym komputerze dołożyłem do 8 GB RAMu i dysk SSD i Dalaran po prostu pojawiał się. ;)

Ale generalnie RAM do grania zazwyczaj się nie przydaje. W Twoim przypadku może miałoby to o tyle sens, że karta graficzna dzieli pamięć z systemem, więc byłoby więcej do podziału (więcej/lepsze tekstury, itp.). Za samą jakość animacji odpowiada karta graficzna, a te w laptopach są zazwyczaj wydajnościowo nędzne (ale za to oszczędniejsze energetycznie ;) i wiele tu się zdziałać nie da. Laptopy nie służą do grania. :] (A przynajmniej laptopy Acer, bo zawsze możesz kupić sobie Aliena za pierdyliard złotych luidorów, który ma tak naprawdę normalną kartę graficzną, ale na baterii działa 3,5 minuty. ;)
_________________

 
maciek 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: TCE140
Rocznik: 2019
Wiek: 28
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3488
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-04-04, 18:57   

jaru, bebe ja wiem że laptopy takie jak mam nie służą graniu, po prostu muszę się czasem jakoś odprężyć np. zagrać w Saint Row 3 :mrgreen: , 15 minut tej gry psychicznie mnie uspokaja i wprowadza w dobry humor na resztę dnia.
Kolega ma Dela z seri XPS z 2 karatami graficznymi i gra sobie na full detalach. Fajna sprawa, tylko koszty inne jego 1,5tys funtów mój 1,5tys zł :-D
_________________
Zapraszam na www.testauto.pl
Znajdziesz na nim testy m.in.: Dacii Lodgy, Dustera, Renault Kadjar, Skody Octavi, praktycznie całej gamy Toyoty czy Forda
 
maciek 


Marka: Renault
Model: Kadjar
Silnik: TCE140
Rocznik: 2019
Wiek: 28
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3488
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-04-27, 21:58   

hejo, czym nagrać(najlepiej legalnym) Windowsa XP na CD/DVD? chciałem przez pendrive ale Bios nie pozwala. Mam orginalnego Windowsa z licencją studencką. Najlepiej przydała by się instrukcja.

pozdrawiam i dzięki

obrazu pliku ISO
_________________
Zapraszam na www.testauto.pl
Znajdziesz na nim testy m.in.: Dacii Lodgy, Dustera, Renault Kadjar, Skody Octavi, praktycznie całej gamy Toyoty czy Forda
Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-04-27, 22:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
kapelusznik 



Marka: Skoda
Model: Fabia
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2013.X
Wersja: [Inna]
Wiek: 35
Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 783
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-04-28, 09:25   

chodzi ci o program do wypalania iso na cd? ją używam CDBurnerXP
 
koniu 


Marka: Lancia
Model: Ypsilon
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 523
Skąd: Wrocław / Rybnik
Wysłany: 2012-05-01, 16:22   

nLite
http://www.dobreprogramy....dows,12352.html
 
GRL 


Marka: Dacia => VW
Model: Duster II => Golf
Silnik: 1.6sce => 1.0tsi 115
Rocznik: 2018 => 2019
Wersja: Comfort
Dołączył: 20 Lip 2016
Posty: 1107
Skąd: ZS
Wysłany: 2019-01-16, 02:02   

Odkopuję temat, żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowego.

W jednym z dużych sklepów internetowych są aktualnie CHYBA fajne promocje na dyski SSD.
A tak się składa, że od kilku miesięcy zastanawiałem się czy nie reanimować mojego laptopa.
Jest sprawny, ale potrzebny mu "format", więc połączyłbym z wymianą HDD na SSD.

Kiedyś, ze 2 lata temu czytałem, że z jakością tych nowych dysków jest różnie-różniście i nie warto się pchać w te, a lepiej zainwestować w tamte...
Pamiętam np., że była przestroga przed którąś tam serią Samsunga, bo o podobno w (krótkim) czasie gubił dane.

A które są warte polecenia obecnie?
Aktualnie partycja systemowa zapchana na 65GB, a moje dokumenty zajmują 12GB, z czego 2/3 już dawno powinienem gdzieś zarchiwizować i o nich zapomnieć.
Także nawet 120GB wystarczy, byleby solidne.
Czyli które?
Bo aktualne ceny promocyjne zaczynają się od 79zł... :roll:
 
tAboon 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 477
Skąd: Gdynia / Kielce
Wysłany: 2019-01-16, 07:13   

Co kupisz będzie działać. Zwróć tylko uwagę na parametry.

Raz lepsze są samsungi, raz kingstony. Wszystko zależy też od modeli.

http://www.benchmark.pl/t...d-polecane.html

Osobiście ufałbym GoodRAM'owi :)
_________________
Pozdrawiam
LwG
Bună salutări :)
Ostatnio zmieniony przez tAboon 2019-01-16, 07:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lajkonik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Ambiance
Wiek: 46
Dołączył: 13 Cze 2012
Posty: 1048
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-01-16, 07:33   

tAboon napisał/a:
Osobiście ufałbym GoodRAM'owi :)

Polska firma. Mam 120GB od ponad roku jako pierwszy dysk (z systemem operacyjnym) i nie narzekam.
_________________

 
Nikita_Bennet 


Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018
Wersja: [Inna]
Dołączył: 28 Wrz 2010
Posty: 601
Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2019-01-16, 09:20   

ostatnio tak pomagałem siostrze - czyszczenie 3-4 letniego kompa, kupiłem cruciala chyba za 160 zł (120GB) i nowa instalka systemu i wszystko śmiga - u siebie w stacjonarce też mam ssd ocz vertex4 już chyba z 4 czy 5 lat i śmiga.
 
Prezes 



Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2017(m2018)
Wersja: Prestige
Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 1305
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-16, 12:02   

Ja bym uważał na 120 GB. Do siebie wstawiłem, bo ani gier nie mam, anie filmów nie ściągam, ale Win10 tyle ściąga aktualizacji, że miejsce na wyczerpaniu.
Rodzicom kupiłem już 240 GB i śmiga i jest zapas miejsca.
Każdemu kto nie ma SSD polecam. Zwykły Lapek za 900 pln, co już trudno było go używać do przeglądania internetu śmiga jak szalona maszyna za 2500. Tyle, że go gier się nie nadaje.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2019-01-16, 12:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
Nikita_Bennet 


Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018
Wersja: [Inna]
Dołączył: 28 Wrz 2010
Posty: 601
Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2019-01-16, 12:08   

no 120 GB to u mnie pozostawiłem na same sprawy system+oprogramowanie no faktycznie ja tez nie gram i nic tam nie trzymam bo na resztę to oddzielny hdd.
 
BLACHA_997 



Marka: Dacia
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 606
Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-01-16, 12:47   

Mam 3 letniego, budżetowego Asusa. Głownie korzystam z niego podczas wyjazdów wakacyjnych, więc używam do przeglądania netu, oglądania VOD, magazynowania mediów, które powstały podczas wyjazdu, dlatego lapek ma tylko 4GB RAM-u i do zeszłego roku miał zainstalowany HDD 1TB. W zeszłym roku włożyłem SSD 250GB co przyspieszyło pracę lapka. Wybierając dysk SSD musisz wziąć pod uwagę jaką płytę główną masz w swoim kompie i wybrać coś pod jej parametry. Generalnie obowiązuje zasada, że komputer jest tak szybki jak szybki jest jego najwolniejszy element. Więc moim skromnym zdaniem do "normalnej pracy np. biurowej" nie ma co pakować się w drogie sprzęty gdyż ich żywotność i parametry tylko trochę przewyższają budżetowe podzespoły, a w przypadku ich uszkodzenia zawsze można kupić nowy w cenie 1/2 wartości dysku "profesjonalnego". Na pewno jeśli zdecydujesz się na SSD to nie mniej niż 250GB gdyż spokojnie umożliwi Ci stworzenie dwóch partycji z systemem i danymi, a ponadto różnica cenowa między 120GB a 250GB nie jest aż taka duża (zawsze lepiej dołożyć trochę zł). Polecam Ci dyski Goodrama, Kingstona oraz Seageta. Od ponad 5 lat mam w skrzynce Kingstona 120GB (wg. mnie skrzynka daje nieograniczone możliwości modyfikacji i odświeżania sprzętu dlatego praktycznie używam tylko tego typu sprzętu) na którym jest tylko system i nie mogę powiedzieć złego słowa co do jakości działania dysku. W tym roku planuję dodatkowo instalację 3 dysku (też SSD - drugi w skrzynce) na który przeniosę oprogramowanie do obróbki grafiki i video. Tam też będą foldery z materiałami do obróbki, co powinno trochę usprawnić działanie.
_________________
Nowa zabawka DD 2 :)
 
swissman 



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 280
Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2019-01-16, 16:55   

mam pytanko... taki hdd moim zdaniem chyba ciut wiecej pradu pobiera, czy mi sie tylko wydaje? chcialbym wiedziec jakie macie odczucia po wymianie dysku na ssd... dluzej bateria trzyma czy to obojetne czy sie w srodku kreci czy wszystko sie w pamieci ssd odbywa bez mechanicznych ruchomych czesci?
zastanawiam sie od jakiegos czasu czy nie zmienic u siebie sysku w laptopie na ssd...
dzieki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez swissman 2019-01-16, 16:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
wlodarek1 



Marka: DACIA
Model: SANDERO
Silnik: 1,2
Rocznik: 2016
Wersja: Access
Wiek: 55
Dołączył: 20 Mar 2016
Posty: 480
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-01-16, 16:56   

Ja mam 8 - letniego acera 7540 g .
Też zmieniłem w nim dysk z hdd na ssd i sprzęt wyraźnie się ożywił :-)
Jak dla mnie SSD 128 GB wystarczy na windows 7 i linuksa :-D
Pliki audio i wideo trzymam na domowym magazynie plików ;
https://f00.esfr.pl/foto/9/5472228362/876b28245d4d67936d016d5190b70143/wd-my-cloud-2tb,5472228362_7.jpg
Zachęcam też innych do instalowania linuksa obok wondows .
Na linuksie np ; manjaro albo mint lub suse w wersjach z mniej zasobożernymi pulpitami
np xforce lub lxde - działa się szybciej niż na windows obciążonym antywirusem i innymi komercyjnymi programami 8-)
Tego posta piszę z poziomu ;
Cytat:
darek@darek-JV71TR:~$ cat /etc/issue
Linux Mint 19.1 Tessa \n \l

darek@darek-JV71TR:~$ uname -a
Linux darek-JV71TR 4.15.0-43-generic #46-Ubuntu SMP Thu Dec 6 14:45:28 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Jeszcze raz zachęcam was ; instalujcie darmowego linuksa zamiast płatnego windowsa :shock:
_________________
tico sprzedałem sąsiadom a teraz mam sandero
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2019-01-16, 17:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
GRL 


Marka: Dacia => VW
Model: Duster II => Golf
Silnik: 1.6sce => 1.0tsi 115
Rocznik: 2018 => 2019
Wersja: Comfort
Dołączył: 20 Lip 2016
Posty: 1107
Skąd: ZS
Wysłany: 2019-01-16, 19:02   

A od strony technicznej ktoś zgłębiał temat?
MLC, TLC, NAND, SRAND, 3D i V, i-CTDi...

Bo tak na szybko, to wychodzi mi, że jedyne słuszne, to są wynalazki minimum Samsung 860 evo...
Oczywiście 1,5-2x droższe od podstawowych modeli... :roll:
Ostatnio zmieniony przez GRL 2019-01-16, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
tAboon 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 477
Skąd: Gdynia / Kielce
Wysłany: 2019-01-16, 19:49   

swissman, Komplet informacji
https://www.elektroda.pl/...pic3004159.html
_________________
Pozdrawiam
LwG
Bună salutări :)
 
swissman 



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 280
Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2019-01-17, 08:38   

tAboon napisał/a:
swissman, Komplet informacji
https://www.elektroda.pl/...pic3004159.html


dzieki!
czyli w skrocie - jesli sie tylko czyta w internecie, a tak robi moja lepsza polowa, to przy ssd powinien byc mniejszy pobor pradu bo komp sie nie musi przemeczac zbytnio... mam dwa dyski ssd po 240GB z mojego kompa, ktore chodzily ok. roku u mnie i wymienilem je na 500GB bo chcialem miec wiekszy dla partycji systemowej... sprobuje jeden z nich uzyc do przerzucenia danych z dysku zony i go tam zamontowac...

mam jedynie obawy czy taki laptop potrafi w ogole rozpoznac dysk ssd... maszyna mojej zony to jakis niedrogi lenovo z procesorem intela i3... tzn. najpierw chyba wyprobuje najpierw na moim laptopie aby nie zostac ofiara przemocy domowej...

;-)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne