Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Mediapik v3.0.5 free 4.0.6 MN1
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-01, 17:55   Mediapik v3.0.5 free 4.0.6 MN1

Oto wersja najbezpieczniejszego uwolnienia nawigacji Medianav .
Wykorzystuje ostanie oficjalne oprogramowanie w wersji 4.0.6 .
W celu zabezpieczenia przed uwaleniem zastosowano kilka rozwiązań zabezpieczających i dających możliwość uruchomienia urządzenia w trybie Windowsa.
Tutorial w załączniku do post w pliku pdf .
Łącza są do plików na serwerze Mega

W zwiazku z włamaniem na moje konto z plikami na serwerze MEGA pliki zostały usuniete z serwera.
Jesli ktoś jest jeszcze zainteresowany uwolnieniem pozostaje bezpośredni kontakt poprzez PM











przekaż darowiznę na rozwój medi@pik
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2018-07-16, 23:32, w całości zmieniany 5 razy  
 
skylar 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.5 dCi 90km
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Dołączył: 09 Lut 2015
Posty: 154
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-11-08, 21:25   

To się akurat super składa bo po ponad roku znowu naszła mnie znowu ochota pogrzebać w MN ;-) .

1.Czy na tą wersję mediapika można założyć wersję portowaną (6.0.3MD)? A jeśli tak to gdzie są może jakieś linki, bo szukam i tylko chyba na link do kompletnego obrazu karty pamięci 6.0.3MD trafiłem. No chyba, że trzeba oficjalne błagalne prośby na Twoim FB złożyć :mrgreen: .
2.Czy ta wersja mediapika wymaga pendriva aby się odpaliła jak to było dawniej? Serwisu się nie boję bo MN z rynku wtórnego.
3. Czy dla bezpieczeństwa te wszystkie operacje nie jest przypadkiem lepiej robić na włączonym silniku? Poprzednio jak robiłem z MN poszło dość sprawnie, nie wiem jak z tym razem pójdzie.

PS. Prośba do admina o specjalny przycisk "pomógł x10" dla kolegi jas_pik we wszystkich działach dotyczących MN :lol: Należy mu się to. No chyba że admin ręcznie podniesie śmieszną ilość 18 pomgół kolegi;-)
Ostatnio zmieniony przez skylar 2016-11-08, 21:29, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-08, 21:45   

skylar napisał/a:

1.Czy na tą wersję mediapika można założyć wersję portowaną (6.0.3MD)? A jeśli tak to gdzie są może jakieś linki, bo szukam i tylko chyba na link do kompletnego obrazu karty pamięci 6.0.3MD trafiłem.

Ani ta wersja ani 6.-.3 MD to nie są nakładki tak jak pierwotna wersja - są całkowicie zintegrowane z fabrycznym oprogramowaniem. Myślałem że w ciągu liku dni i przygotuję taką ostateczną wersję 6.0.3MD. Wersja 6.0.3MD jest to wersja tzw portowana gdzie oprogramowanie z wersji MNEvolution jest przeniesione na system operacyjny MN1 , ma to swoje złe strony bo aby cokolwiek zmienić trzeba wrócić np do wersji 4.0.6 bo dopiero wtedy zadziałają pliki LGU. 6.0.3MD jest inaczej tzw fałszywą wersją MNEvolution. Jest jeden poważny problem iż w czasie standardowego wgrywania około 60% urzadzeń się blokuje na logo - i dlatego jedyną polecaną jak narazie możliwością bezpiecznego wgrania jest wgranie na kartę pamięci - gdy mamy tak przygotowany MN - czyli zamiast kości pamięci mamy kartę SD.
inne rozwiazanie to wgranie tego obrazu dla osób które nie będą miały problemu z wejściem do Windowsa .


skylar napisał/a:
2.Czy ta wersja mediapika wymaga pendriva aby się odpaliła jak to było dawniej? Serwisu się nie boję bo MN z rynku wtórnego.

Jak wyżej napisałem - nie jest potrzebny żaden pendrak.
skylar napisał/a:
3. Czy dla bezpieczeństwa te wszystkie operacje nie jest przypadkiem lepiej robić na włączonym silniku? Poprzednio jak robiłem z MN poszło dość sprawnie, nie wiem jak z tym razem pójdzie.

Wystarczy wszystko po kolei powgrywać za pomocą plików LGU. Są w miarę małe , to jest kwestia kliku minut tak że MN nie powinno się wyłączyć w czasie wgrywania.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
skylar 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.5 dCi 90km
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
Dołączył: 09 Lut 2015
Posty: 154
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-11-09, 13:31   

Wszytko chodzi ładnie, instalacja prosta i jak dla mnie w końcu w pełni użyteczny odtwarzacz filmów, do którego można dostać się bez zbędnych ceregieli. Może nie wszystko do końca spolszczone, ale przestaje to przeszkadzać po 5 min gdy człowiek ogarnie gdzie co i jak. Można oficjalnie zapomnieć o starych Mediapikach :mrgreen: .

MN z rynku wtórnego z Mediapikiem za 300zł jest nie do pobicia. Nic lepszego w tej cenie (a nawet wyższej) się nie znajdzie. A androidowe cuda, których cena podskoczyła z ok. 1500zł do 2200zł to już w ogóle można sobie odpuścić, bo jak ktoś to pisał taniej wyjdzie tablet za 300zł na przyssawce :-P .

Ciekawe jak się wersja portowana rozwinie, bo przydałoby się te parę więcej możliwości konfigurowania MN.

Ps. Czy są już jakieś upgrejdy zmieniające ponury wygląd kolorystyki MN dla tego nowego Mediapika?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-09, 14:15   

Grafika a w sumie ikony są w pełni konfigurowalne. Kolorystyka ogólna to podmiana plików graficznych w katalogach M0 oraz M1 ( ja się w to nie bawię)
Spolszczenie jest możliwe ale coś mi nie wychodzi rozbieranie i składanie plików językowych - zwłaszcza że mi to nie przeszkadza.
Jeśli ktoś chce się tym zająć to zapraszam do prób i dzielenia się z innymi na forum.
Po zamontowaniu można podmieniać sobie pliki graficzne - w razie problemów zawsze jest do odratowania - a to jest najważniejsze.
Przyszłe upgrade będą miały możliwość zamiany dostawców map w locie ( do wybory HERE lub TomTom) bo to czasami jest ważne - ze względu na różne pokrycie różnych częściach kraju w zakresie adresowym w tych różnych mapach.
PS. Wersja portowana może być nagrywana wyłącznie na wersję 4.0.6 - i może uda się rozwiązać problemy z wgrywaniem jej bez uwalania.
Ale chyba będę musiał opublikować to w formie filmu bo wtedy będzie wiadomo co zrobić w czasie jej wgrywania na MN1.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
mroziu88 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Laguna
Silnik: 1.8
Dołączył: 30 Lip 2016
Posty: 4
Skąd: slask
Wysłany: 2016-11-12, 09:01   

witam
czy plik upgrade u do wersji 4.06 będzie pasować do MN z Renault? Jeu.zeli nie to czy można prosić link do poprawnego pliku.
Pozdrawiam
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-12, 10:52   

To jest plik upgrade uniwersalny do Dacii i Renault.Nie zmienia ani loga ani plików graficznych
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
mroziu88 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Laguna
Silnik: 1.8
Dołączył: 30 Lip 2016
Posty: 4
Skąd: slask
Wysłany: 2016-11-12, 13:52   

rozumiem dziekuje za odp
pozdrawiam
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-13, 18:18   

Czy mając 4.0.3 wersję uwolnioną to wersja 4.0.6 jest uwolniona?
Jeśli tak to jakie są z grubsza różnice między nimi?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-13, 18:52   

Czasami przy zmianie oprogramowania w szczególności po wgraniu plików upgradu likwiduje się uwolnienie. Bo co to jest uwolnienie - to tylko podmiaa pliku nngnavi.exe ze zwykłaego na taki który nie sprawdza licencji.
Ale jakie sa najważniejsze róznice:
1. Wersja 4.0.6 jest szybsza
2. Ze względu na poprawę obsługi układów pamięci rzadziej zdarzają się uszkodzenia wbudowanej karty pamięci ( pamięci wewnętrznej systemu i map tzw eNAND .
3. Dodatkowe zabezpieczania pozwalają na odratowanie systemu nawet gdy się uwali - jest możliwość uruchomienia MN bezpośrednio do Windowsa za pomocą pliku NK.BIN będącego na pendrive i ewentualne usunięcie pliku który sprawia problemy
4 Możliwość wejścia bezpośrednio do Windows z ekranu startowego ( bootowania) poprzez przesunięcie palcem po ekranie, ponieważ przy takim uruchomieniu nie odpala się cały system można bez problemu pomieniać mapy i pliki POI
5. Większa stabilność działania systemu
Ostatnia wersja Mediapik ma znacznie rozbudowane funkcje dotyczące grafiki, ikon, wykorzystania dodatkowych funkcji które fabrycznie nie zostały uruchomione oraz np uruchomienia odtwarzania filmów z wewnętrznego menu ( bez nakładek dodatkowych)
Przykładem jest ekran tego menu.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-13, 19:01   

wygląda wszystko dobrze. lepiej działa jest szybsza.

Ale najważniejsze dla mnie jest uwolnienie nawigacji..... co oznacza że nie raz uwolnienie po wgraniu do 4.0.6 jest cofane? jak temu zapobiec? jakie są na to mozliwości?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-13, 19:08   

Wgranie plików z nowej wersji podmieni plik nawigacji na uwolniony. Jest to nowsza wersja pliku programu nawigacyjnego . I znów będzie uwolniona :-D
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-13, 19:29   

No to teraz nie rozumiem.....
mam wersję 4.0.3 uwolnioną i chcę przejść na 4.0.6 z postu powyżej- po wgraniu będzie wersja uwolniona?
aha i skąd można pobrać te pliki z toturiala?
Ostatnio zmieniony przez ss77 2016-11-13, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-13, 20:11   

Każde wgranie upgrade ( fabrycznego) przywraca wersję fabryczną .
Czyli jak miałeś 4.0.3 uwolnione a wgrałeś upgrade do wersji 4.0.6 to tracisz uwolnienie - bo wchodzisz do wersji 4.0.6 fabrycznej.
A po wgraniu pozostałych plików ( kompletu) i masz uwolniona wersję 4.0.6 .
Linki do plików podane są w pierwszym poście.
Nie klikaj w łącze w pliku pdf tylko skopiuj link do przeglądarki.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-13, 20:26   

Jas_pik- dzięki- już wszystko jasne.
Tylko jeden problem z serwerem MEGA- coś mi nie chce zadziałać aby pobrać (problem z kluczem- nie wiemdlaczego).
Możesz wrzucić pliki na inny serwer??
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-13, 20:43   

Wszystkie linki działają - warunek - kopiujemy plik i wklejamy do przeglądarki - sciąga się bez problemu bez konieczności wprowadzania klucza.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-14, 18:13   

a mi woła o klucz
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-14, 18:32   

Sprawdzałem na innych komputerach i nie ma problemu.
Sprawdź czy przypadkiem w trakcie kopiuj/wklej nie dodaje Ci gdzieś spacji.
Linki z Mega z kluczem są dość długie i pewnie dlatego tak Ci się robi ( gdy kopiujesz link z pliku pdf) Niestety nasz serwer nie przyjmuje pliku txt jako załącznika.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-14, 18:45   

fakt.... idzie z poziomu internet explorer,mi po skopiowaniu linków do firefoxa wołało o klusz...
dzieki
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-14, 18:50   

jeszcze raz dzięki Jas_pik!!!
a powiedz po przesiadce z 403 na406 trzeba też wgrywać mapy/radary i polski głos czy zostaną/zostanie te/ten z 403?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-14, 19:04   

To wszystko pozostaje , aczkolwiek zmienią się pliki językowe - będą nowsze . Ale to w niczym nie przeszkadza.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-19, 12:01   

Jakie max rozdzielczość pliku video- i w jakich formatach będzie możliwa do odtworzenia na odtwarzaczu w tym sofcie 406?
I jaki max rozmiar zdjęc można przeglądać?
Ostatnio zmieniony przez ss77 2016-11-19, 12:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-11-19, 12:19   

Rozdzielczość najlepiej taka jak wyświetlacza 800x480 , jak będę miał trochę czasu przygotuję może małą instrukcję czym szybko i prosto robić kompresję filmów na MN.
Formaty odtwarza chyba wszystkie .
Co do zdjęć się nie wypowiem bo jakś nigdy nie sprawdzałem.
Ale kiedyś dałem na klubie link do specjalnego programu graficznego działającego idealnie na MN
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2016-11-19, 12:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 45
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-11-19, 12:27   

dzięki za info.
Z video jeszcze nie wiem.
Pliki jpg mogą być fhd- też odtwarza
 
spoogie 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: 2015
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 75
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-11-20, 20:58   

Miałem już wgraną wcześniej wersje oprogramowania 4.0.6 więc przystąpiłem do procedury uwalniania od punktu 2 i bez problemu przeszedłem do punktu 4. Wszystko ładnie działa, nakładka uruchamia się ze wskazanego miejsca, mediapik śmiga. 8-)
Mam tylko pytanie co do kopiowania nowych map bo do końca moja mózgownica nie zajarzyła. Czekam na całkowie włączenie navi czy przy bootowaniu muszę coć zrobić żeby się toto nie właczyło do końca? Nie mogę skopiować do docelowego katalogu nowych map na podmianę, wyskakuje mi błąd o braku możliwości skopiowania. Czy chodzi o to, że przed podmiana muszę ubić proces nawigacji w task managerze? nadmienię, że miałem na navi wgraną całą Europę.

@jas_pik wielkie dzięki za włożony wkład pracy. Media nav dostała drugie życie :)
Ostatnio zmieniony przez spoogie 2016-11-20, 21:02, w całości zmieniany 2 razy  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne