Witam, czy orientuje się ktoś z jakimi oponami jest wydawany Duster w wersji Prestige ? 215x60x17.
Chodzi mi o konkretny model jaki jest montowany ?
1) Bridgestone Dueler HP Sport AS - na stronie producenta jest ona oznaczona jako całoroczna
2) Bridgestone Dueler HP Sport z innym oznaczeniem - letnia
3) Obiło mi się jeszcze że mogą to być Continental
Ja mam, jak chyba większość te 1. z dopiskiem All Season. Jest to opona w USA przeznaczona dla SUVów wielosezonowa, ale u nas, żeby tak było musi posiadać homologację opony zimowej - tak zwany znak 3PMSF - śnieżynka na tle 3 gór. Ona tego nie posiada. Więc niby jest wielosezonowa, ale nie do końca. Do Czech na narty już stracj jechać, bo może być mandat. Za oceanem narzekają na nią w warunkach zimowych. Np.:
Tutaj
Ja póki co zrobiłem na nich 17tys. km. W lecie bardzo dobrze mi się jeździło, teraz jak spadł śnieg - różnie. Powiem tak w 2 aucie mam Goodyear 4season i te Duelery wysiadają na starcie. Tamte jechały po śniegu jak przyklejone
Ostatnio zmieniony przez Pianka 2019-01-14, 15:47, w całości zmieniany 1 raz
Latem na Bridgestone' ach Dueler HP Sport AS jeździ się przyzwoicie, natomiast na lodzie i śniegu te opony wypadają słabo w porównaniu do zimówek. Bartseb, jeśli jeździsz tylko po mieście to można przy nich pozostać, w każdym innym przypadku polecam zimówki.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-15, 12:12
Potwierdzam, Bridgestone Sport AS - lepsze od letnich, gorsze od zimówek.. Na przyszły sezon kupię jednak zimówki. Niby tylko 2 dni jak po śniegu jeździłem tej zimy, ale jednak mimo wszystko, spod świateł dużo gorzej od aut z zimówkami ruszałem jak śniegu dowaliło.
Z tego co szperałem wynika że te montowane to typowo opony letnie SUV. Na stronie Bridgestone jest Dueler HP Sport całoroczny z homologacją ale z oznaczeniem AT i brak rozmiaru 215/60/17
Dzięki za opinie
Z tego co szperałem wynika że te montowane to typowo opony letnie SUV. Na stronie Bridgestone jest Dueler HP Sport całoroczny z homologacją ale z oznaczeniem AT i brak rozmiaru 215/60/17
Dzięki za opinie
Bridgestone jest Dueler HP Sport. U nas jest Bridgestone jest Dueler HP Sport AS
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-01-15, 15:17
Opon typu AT nie stosuje się w typowych SUVach wyjeżdżających z fabryki i sprzedawanych w salonach. To zupełnie inna opona i nie oznacza to, że Sport AS nie są wielosezonowe. Nie są po prostu terenowe.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Brak certyfikacji 3PMSF w mojej ocenie je dyskwalifikuje na zimę. Zdarza mi się kilka razy w roku jechać w góry na narty i nie raz warunki były wymagające. Co prawda miałem do tej pory zimową Dębice (ma 3PMSF) i dawała radę.
W teren ale wiosną :)
Ostatnio zmieniony przez Bartseb 2019-01-15, 17:05, w całości zmieniany 1 raz
Akurat Dębice mam zimową. Kiedyś jeździłem na wielosezonowych Dębicy i tragedii nie było, choć zimowe lepiej się spisują.
Miałem nadzieję że wielosezonowe Bridgestone będą porównywalne do zimowych budżetowych Dębicy.
Niestety należy kupić zimowe.
Model: Duster II
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2019
Wysłany: 2019-01-25, 12:13
taisio, kiedy odbierales auto? Ja odbieram w lutym i jak w grudniu zamawialem to powiedziano mi ze opony sa całoroczne. Jeżdżę tylko po miescie dlatego dlasnie chialem takie opony a rozumiem ze Ty dostales opony letnie?
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 814 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-01-25, 18:50
W Dusterach od początku ich produkcji (chyba do dzisiaj - bo sprzedawca informował mnie że nowego Dustera też dostanę na Conti) występują opony wielosezonowe Continental M+S - (ponoć na stronie Continentala wskazywane są jako letnie). Osobiście jeździłem na nich przez 4 sezony zimowe po mieście i nie było źle. Obecnie mam jednak typowe zimówki gdyż Continentale nie są uznawane jako zimówki m.in. u naszych południowych sąsiadów gdzie jest obowiązek jazdy na tym typie ogumienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum