Otóż już jest, w końcu się doczekałem
Wprawdzie na razie stoi na parkingu dilera, ale wstępnie jestem umówiony na odbiór w przyszłą sobotę. Czekam tylko na dokumenty do rejestracji, montaż zewnętrznych elementów, ubezpieczenie i ..... ogień
Jeśli pamiętacie, na początku miała być kolorystyka Orange Atacama lecz zmieniłem koncepcję na Blanc Glacier - ku uciesze mojego "szefa sztabu" i zebranej gawiedzi
DD2 bm.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 215,5 KB
DD2 am.jpg
Plik ściągnięto 51 raz(y) 196,09 KB
Ostatnio zmieniony przez papse 2019-02-09, 17:41, w całości zmieniany 1 raz
Za mną pierwsza setka kilometrów, około 30km obwodnicy Krakowa reszta to miasto. Póki co średnie spalanie 7,7 l, więc jak dla mnie super. Tryb eko wyłączony, radio, wentylacja, trochę navi na ON. Biegi zmieniam pod 2500 obr/min, nie tak jak podpowiada eko niańka
Żona zadowolona, a to chyba najważniejsze
Ładny, też będę miał białego prestiża tylko bez podestów osłon błotników za to z osłonami na drzwi. Będziesz jeździł non stop z włączoną klimą bo ja będę miał automatyczną i tam piszą że należy jeździć cały rok z włączoną. I teraz nie wiem jak robić, w sumie to logiczne bo wtedy cały układ jest smarowany, a jak jest włączona tylko przez pól roku to przez następny jest kiszona
Ładny, też będę miał białego prestiża tylko bez podestów osłon błotników za to z osłonami na drzwi. Będziesz jeździł non stop z włączoną klimą bo ja będę miał automatyczną i tam piszą że należy jeździć cały rok z włączoną. I teraz nie wiem jak robić, w sumie to logiczne bo wtedy cały układ jest smarowany, a jak jest włączona tylko przez pól roku to przez następny jest kiszona
Może chodzi o to, żeby ją włączać nie tylko latem? Ja w moim drugim aucie tak robiłem i zimą i jesienią, żeby odparować szyby. I działało o wiele szybciej niż bez AC.
Witam po małej przerwie.
W międzyczasie mój Duster połknął pierwszy tysiąc i zaraz później drugi (a właściwie to już trzeci )
Tuż przed drugim tysiącem odbyła się wymiana oleju po tzw. docieraniu.
Co do spalania to nie przywiązuję do tego zbytniej wagi, dlatego nie mam zapisanych wszystkich tankowań. To co zapisałem wygląda następująco:
- Trasa Kraków – Wrocław (zdjęcie z pierwszym tysiącem) , spalanie wg. Komputera 7,8, wg. Dystrybutora 7,8 . 80% autostrada (prędkość 110 km/h), 10% wrocławskie korki, 10% drogi lokalne.
- Trasa powrotna – spalanie wg. komputera 7,7, spalanie wg. dystrybutora 7,0 . Tak też nie wiem jakim cudem. Mają lepsze paliwo na Dolnym Śląsku?
50% przebiegu autostrada, 50% miasto – tankowanie dopiero po zapaleniu rezerwy.
- Zakupy, praca - średnie zużycie wg. komputera z 420-tu km 8,3 l, 100% miasto, czasami klima.
We wszystkich przypadkach S&S i tryb ECO – wyłączone.
Odpukać jazda odbywa się bezawaryjnie, zauważyłem za to kilka niedomagań związanych ze sterownikiem silnika:
- Mianowicie jak jest chłodno i sinik jest zimny, poszarpuje przez chwilę jak chcę jechać trochę dynamicznie, jak jadę spokojnie problem nie występuje.
- Jak odpalę zimne auto na parkingu w pracy, wyłączę S&S, ruszę, lekko się rozpędzę i odpuszczę gaz na drugim biegu hamując silnikiem przed wyjazdem z parkingu, następuje szarpnięcie i S&S załącza się samoczynnie.
Raz miałem przypadek z zawieszeniem się wskaźnika poziomu paliwa, (elektroniczny wskaźnik, wiem dziwne). Przed trasą do Wrocławia miałem pół baku, dotankowałem do pełna i dalej miałem pół baku. Najpierw pomyślałem, że pracownik stacji mnie oszwabił i mniej wlał albo, że po dolaniu odrobiny coś się odblokuje. Dolałem około 2 litrów pod korek, ale nic to nie dało. Odblokował się dopiero po przejechaniu prawie 400 km i zatankowaniu do pełna. Więcej problem nie wystąpił.
A ten wpis widzieliście?
Właśnie jestem po kolejnej takiej trasie, ale jeszcze przed tankowaniem.
Wychodzi, że w trasie komputer zawyża zużycie. (jazda na tempomacie)
Po weekendzie sprawdzę i dam znać.
Raz miałem z dystrybutora jakieś 0,2 l/100 więcej, ale to było w mieście.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-06-27, 19:30
Jeszcze nie spotkałem auta, żeby w 100% pokrywało spalanie komputer-dystrybutor :)
W fiatach to jakieś 0,7l więcej niż komputer. Ale można się przyzwyczaić.
Natomiast Dokker to pierwsze auto, gdzie nie zwracam ile pali. Kończy się to zalewam do pełna i jazda dalej :P
Jak napisałem, też nie przywiązuję zbytniej wagi do spalania, dlatego tak mało zapisanych pomiarów. A to co zapisałem, też nie bardzo się pokrywa:
- trasa 0,7 in minus (do sprawdzenia)
- miasto 0,2 in plus
Ponadto myślę, że rozbieżności mniejsze lub większe, biorą się z braku możliwości nalania paliwa do takiego samego poziomu za każdym razem.
A przynajmniej jest to trudne do realizacji ...
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-27, 21:14
Po jednym tankowaniu się nie sprawdzi, ale już po notowanych tankowaniach przez 20 tys. km ma się pogląd... I potem już mi się przestało chcieć prowadzić dziennik
Z moich aut najbliżej prawdy był Chevrolet AVEO, 0.1 litra rozbieżności
Jak obiecałem w ubiegłym tygodniu, jestem po dzisiejszym tankowaniu.
Sytuacja ma się tak jak podejrzewałem, komputer na trasie zawyża zużycie. Nie zdarza się to za każdym razem tylko jak tankuję na powrocie z Wrocławia, zawsze na tej samej stacji. Czyżby mieli paliwo pierwsza klasa?
- przejechałem 562,4 km
- zatankowałem 41,47 l/Pb
- zużycie wg. komputera 8,0 l/100 km
- zużycie z dystrybutora 7,37 l/100 km
Prędkość na autostradzie 120-130 - dystans 252 km
Jazda po Krakowie, praca, zakupy - pozostałe 310,4 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum