Jako gadżeciaż i świeży użytkownik DD2 nasunęly mi się takie oto pytania:
Czy badał ktoś możliwości czujnika martwego pola BSW w wersji Prestige i Techroad? Nie zastanawiało was czy przypadkiem Renault nie ukryło możliwości wykorzystania bocznych czujników do ostrzegania o ruchu poprzecznym (jak w Vitarze system RCTA) podczas wyjeżdżania z prostopadłego miejsca parkingowego?
Czy przy nagłym hamowaniu uruchamiane są światła awaryje?
Ciekawostką jest, że czarny wyświetlacz pomiędzy zegarami w DD2 ma np. wg instrukcji w zestawie wskaźników ikony niewykorzystane w tym modelu: asystent linii, lub ikonę dystansu między pojazdami. Instrukcja nie mówi nic o symbolu T obok ikony temperatury płynu chłodzącego (ta świecąca na niebiesko po uruchomieniu silnika).
Czy nie da się uruchomić wyświetlania wskazówek nawigacji i częstotliwości / nazwy radia na wyświetlaczu centralnym? Temperaturę i zegar można włączyć! Czy jest transmisja danych między MNE3 a wyświetlaczem zegarów?
Zauważyłem, że są pewne różnice w oferowanych modelach w wersji Techroad. Np. na olx jest oferowany egzemplarz w tej wersji bez czujnika martwego pola BSW (w cennikach polskich jest to wyposażenie standard) - brak włącznika i czujek na zderzakach. Zdjęcia wnętrza - ustawionego języka w MNE3 sugerują, że takie wersje są na rynek niemiecki. Zobaczcie sami: inny Techroad
Sytuacja może być podobna jak z czujnikami deszczu na szybie w modelu 2018. Fizycznie był montowany, ale nieuruchomiony. Szkoda, że w 2019 już zrezygnowali z tego.
Z innej beczki : Alarm fabryczny jest dokładnie ten sam co w Renault Kadjar lub Espace (Falcon 4152), a jednak uboższy o czujnik unoszenia. Instrukcja wspomina jak go wyłączyć. Niestety w ASO nikt nie wie co to jest i nie można tego osobno dokupić.
Może ktoś z Was zauważył lub odkrył jeszcze coś ciekawego w swoim DD2?
Oczywiście nie chodzi mi o znane już opisy uruchamiania za pomocą DD4ALL funkcji zegara, temperatury, aktywacji czujnika deszczu, doświetlania zakrętów lub kierunkowskazów komfortowych, wyłączania tylej wycieraczki czy zmiany manetki w celu zmiany trybu pracy wycieraczki przedniej. To znamy wszyscy. Chodzi mi o istniejące elementy, które mogą mieć dodatkowe funkcje znane z innych droższych modeli.
Ostatnio zmieniony przez ptakooo 2019-09-06, 22:19, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1806 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-09-09, 11:33
Każde auto od 2012 roku mam system wspomagania nagłego hamowania. W niektórych objawia się to miganiem stopów a w niektórych po zatrzymaniu włączają się awaryjne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum