DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Ukryte możliwości DD2
Autor Wiadomość
ptakooo 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 4WD
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2019-09-06, 22:07   Ukryte możliwości DD2

Jako gadżeciaż i świeży użytkownik DD2 nasunęly mi się takie oto pytania:

Czy badał ktoś możliwości czujnika martwego pola BSW w wersji Prestige i Techroad? Nie zastanawiało was czy przypadkiem Renault nie ukryło możliwości wykorzystania bocznych czujników do ostrzegania o ruchu poprzecznym (jak w Vitarze system RCTA) podczas wyjeżdżania z prostopadłego miejsca parkingowego?

Czy przy nagłym hamowaniu uruchamiane są światła awaryje?

Ciekawostką jest, że czarny wyświetlacz pomiędzy zegarami w DD2 ma np. wg instrukcji w zestawie wskaźników ikony niewykorzystane w tym modelu: asystent linii, lub ikonę dystansu między pojazdami. Instrukcja nie mówi nic o symbolu T obok ikony temperatury płynu chłodzącego (ta świecąca na niebiesko po uruchomieniu silnika).

Czy nie da się uruchomić wyświetlania wskazówek nawigacji i częstotliwości / nazwy radia na wyświetlaczu centralnym? Temperaturę i zegar można włączyć! Czy jest transmisja danych między MNE3 a wyświetlaczem zegarów?

Zauważyłem, że są pewne różnice w oferowanych modelach w wersji Techroad. Np. na olx jest oferowany egzemplarz w tej wersji bez czujnika martwego pola BSW (w cennikach polskich jest to wyposażenie standard) - brak włącznika i czujek na zderzakach. Zdjęcia wnętrza - ustawionego języka w MNE3 sugerują, że takie wersje są na rynek niemiecki. Zobaczcie sami: inny Techroad

Sytuacja może być podobna jak z czujnikami deszczu na szybie w modelu 2018. Fizycznie był montowany, ale nieuruchomiony. Szkoda, że w 2019 już zrezygnowali z tego.

Z innej beczki : Alarm fabryczny jest dokładnie ten sam co w Renault Kadjar lub Espace (Falcon 4152), a jednak uboższy o czujnik unoszenia. Instrukcja wspomina jak go wyłączyć. Niestety w ASO nikt nie wie co to jest i nie można tego osobno dokupić.

Może ktoś z Was zauważył lub odkrył jeszcze coś ciekawego w swoim DD2?

Oczywiście nie chodzi mi o znane już opisy uruchamiania za pomocą DD4ALL funkcji zegara, temperatury, aktywacji czujnika deszczu, doświetlania zakrętów lub kierunkowskazów komfortowych, wyłączania tylej wycieraczki czy zmiany manetki w celu zmiany trybu pracy wycieraczki przedniej. To znamy wszyscy. Chodzi mi o istniejące elementy, które mogą mieć dodatkowe funkcje znane z innych droższych modeli.
Ostatnio zmieniony przez ptakooo 2019-09-06, 22:19, w całości zmieniany 2 razy  

SWilk 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2019-09-09, 09:50   

ptakooo napisał/a:
Czy przy nagłym hamowaniu uruchamiane są światła awaryje?

W Lodgy na pewno, myślę, że w Dusterze też. W pozostałych kwestiach się nie wypowiem, bo mam Lodgy.

toka93 

Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017
Wysłany: 2019-09-09, 11:33   

Każde auto od 2012 roku mam system wspomagania nagłego hamowania. W niektórych objawia się to miganiem stopów a w niektórych po zatrzymaniu włączają się awaryjne.

https://www.czescidacia.pl/

Pomogłem, zostaw opinię: https://g.page/r/CU7bHXWMP-5FEBM/review

Odpowiedz do tematu