Jak to jest ze wspomaganiem kierownicy? Jest hydraulika, to oczywiste, ale dlaczego wspomaganie działa jak S&S zgasi silnik? Wedle sprzedawcy Logan ma tylko wspomaganie hydrauliczne. Skoro tak, to przy zgaszonym silniku nie powinno działać, a działa.
Ostatnio zmieniony przez telecaster1951 2019-08-07, 00:46, w całości zmieniany 1 raz
Wspomaganie jest elektro-hydrauliczne, ze zmienną siłą sterowaną elektronicznie, oraz ze zbiornikiem-akumulatorem ciśnienia, dzięki któremu działa do 5 min po zatrzymaniu silnika.
No bo co do zasady, to ono właściwie dalej jest faktycznie hydrauliczne - czyli siłę przenosi płyn, a nie jest wytwarzana np przez silnik elektryczny na kolumnie kierowniczej.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-09-17, 21:10
Wszystko zalezy od silnika i rocznika samego auta. Przykładowo Miałem MCV II 1.2 16v z 2014r. Była to wersja wyposażenia Ambiance i wspomaganie było tylko hydrauliczne a akumulator siedział 40Ah i 330A, natomiast teściowa miała sandero II Laureate z tym samym silnikiem z tym , że z Euro 6 i wspomaganiem hydrauliczno-elektrycznym, zamontowany tam seryjne był tam akumulator bodajże 50Ah lub 54Ah dokładnie nie pamiętam
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2019-09-17, 21:11, w całości zmieniany 1 raz
ja mam 1.2 z 2013 roku. Aku fabryczne jeszcze 330 A. Mi wspomaganie gasi silnik jeśli skręce kierownicą na maxa na postoju, więc przygasanie świateł jest ok
ja mam 1.2 z 2013 roku. Aku fabryczne jeszcze 330 A. Mi wspomaganie gasi silnik jeśli skręce kierownicą na maxa na postoju, więc przygasanie świateł jest ok
A ze gasi silnik to jest ok tak było od początku czy puzniej się urodziło
Niechce nikomu nic radzić ale skoro ktoś kiedyś tam ten czujnik wymyślił i zamontowal to chyba w jakimś celu i chyba nie poto żeby auto gaslo skoro tak się dzieje znaczy że jest coś nie tak uważam że warto było by kupić nowy i zainstalować
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-09-18, 19:38
keisyzrk napisał/a:
Odłączyłem. Już pół roku tak jeżdżę i auto ani razu nie zgasło. Wcześniej gasło bardzo często;/
Mechanik na 5+.
Nalezy dobrze zdiagnozowac pojazd, a nastepnie naprawiac. Odpinanie czujnikow cisnienia, przeplywki, czesto sie to slyszy , a przyczyna leży gdzieś indziej.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Odłączyłem. Już pół roku tak jeżdżę i auto ani razu nie zgasło. Wcześniej gasło bardzo często;/
Mechanik na 5+.
Nalezy dobrze zdiagnozowac pojazd, a nastepnie naprawiac. Odpinanie czujnikow cisnienia, przeplywki, czesto sie to slyszy , a przyczyna leży gdzieś indziej.
Stajesz na wprost auta. Po lewej stronie silnika na dole jest ten czujnik.
Od góry się do niego nie dostaniesz. Musisz ściągnąć osłonę i od dołu się do niego dostać..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum