Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Lodgy Wymiana sterownika/kodowanie/naprawa
Autor Wiadomość
sgrodnicki 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodggy
Silnik: 1.6 MPI LPG
Rocznik: 2015
Dołączył: 16 Paź 2019
Posty: 3
Skąd: Holandia
Wysłany: 2019-11-08, 11:29   Dacia Lodgy Wymiana sterownika/kodowanie/naprawa

Witam Serdecznie

Samochód Dacia Lodgy. Na oryginalnych sterownikach ECU + BCM + Kluczyki nie odpala. Gdy skanuję ECU nie ma błędów ale nie pokazuje VIN, wygląda na to że coś jest z nim nie tam. Na allegro kupiłem zestaw ECU+BCM+Kluczyki. Po wsadzeniu tego zestawu samochód odpala, wszystko wygląda dobrze poza dwoma rzeczami. Nie działa tempomat oraz czujniki ciśnienia w oponach. Jak to ugryźć? Mam trzy plany:

1. Ustawić nowy BCM do konfiguracji samochodu (Ale jak)

2. Do oryginalnego zestawu włożyć inny ECU i zakodować kluczyki (Ale jak)

3. Naprawa oryginalnego ECU (Ale jak)

Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomoc
Sławomir
Ostatnio zmieniony przez sgrodnicki 2019-11-08, 11:43, w całości zmieniany 2 razy  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2848
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-11-08, 12:25   

Czy wersje ECU są te same ? Te od Valeo sprzed 2014 roku nie obsługują tempomatu a jedynie ogranicznik prędkości.
Czujniki ciśnienia trzeba zakodować w komputerze.

Cytat:
Aktualizacja tematu bo koledzy z dacianer.de rozkminili co i jak.
Otóż tempomat jest niestety zależny od wersji ECU zamontowanego w samochodzie. Lodgy i Dokkery K7M z ECU Valeo 237102071R nie posiadają zaszytej w sofcie tej funkcjonalności. Te zamawiane od 19.02.2014 mają już nowsze ECU (237104671R)i można je doposażyć w brakujące kabelki i przyciski i aktywacja działa nawet bez CLIP. To samo jest z silnikami 1.2 TCE (wszystkie wersje) i K9K ( ECU oznaczone 237104128R) prawdopodobnie a nawet D4F Sandero2 / Logan2. Więc z dużym prawdopodobieństwem jeśli posiadasz Dacię drugiej generacji produkowaną od momentu w którym opcja tempomatu dla Twojego silnika była dostępna możesz tempomat/ogranicznik uruchomić przez dołożenie brakujących kabelków, przycisków ewentualnie czujnika wciśnięcia sprzęgła i tempomat zacznie działać "od strzału" nawet bez aktywacji via CLIP.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2019-11-08, 12:29, w całości zmieniany 2 razy  
 
sgrodnicki 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodggy
Silnik: 1.6 MPI LPG
Rocznik: 2015
Dołączył: 16 Paź 2019
Posty: 3
Skąd: Holandia
Wysłany: 2019-11-08, 12:33   

No właśnie, bo ogranicznik działa.

Oryginalny sterownik ma numer 23710 4524 R / 23710 2479 R
ten zamienny : 23710 2307 R / 23710 2071 R
Ostatnio zmieniony przez sgrodnicki 2019-11-08, 12:42, w całości zmieniany 3 razy  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2848
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-11-08, 12:58   

No to masz odpowiedź na pierwszą część pytania. Inna sprawa że podmienione ECU jest do starszej wersji normy Euro.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne