Wysłany: 2011-09-10, 18:34 Telewizja cyfrowa na laptopie
Witam, czy ktoś korzysta z Tunerów DVB-T podłączanych na USB do komputera/laptopa?
Jak to się sprawdza, jak jest z sygnałem, Może ktoś w Lublinie miał już do czynienia z sygnałem cyfrowym. Niestety w domu mam telewizor jeszcze analogowy wielkie lobby by to zostawić jak najdłużej, więc nie mam pojęcia jak jest z jakością odbioru w Lublinie. I jako że jest jeden telewizor w Domu a trzy laptopy, chcę jeden doposażyć w Tuner TV.
Czy jakieś modele polecacie?
wpadł mi w oko ASUS tuner TV U3100MINI PLUS ze względu na 3letnią gwarancję, nie chce wydać więcej niż 100-110zł.
Jako specjalista z branży powiem tak - rozporządzenie ministra.
TP Emitel się zdziwiło czego się wymaga, producenci tunerów również, także pilnuj tylko np E-AC3 (najczęstszy problem) i będzie dobrze. Dlaczego akurat to? bo teraz jest AC3 i wszystko hula, minie pół roku, TP Emitel się dostosuje do rozporządzenia i 80% "abonentów" straci dźwięk.
Nie musisz mieć "cyfrowego" telewizora, aby oglądać DVB-T - jest MNÓSTWO tunerów do DVB-T Mpeg4 i większość nie spełnia niektórych (od 1 do 8) wytycznych rozporządzenia, także przed wyborem tunera, lektura na wieczór :)
Co do zasięgu, raczej bez problemu, mówiło się w branży że śląsk jest najbardziej upośledzony, a od lipca (no i teraz w październiku ma być MUX-3 "już") wszystko śmiga nawet na starych, połamanych antenach...
Dziękuję dobranoc.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-09-10, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
Kilka lat temu kupiłem w promocji w niemieckim Media Markt tuner MSI za 15 euro.
DVBT od kilku m-cy oglądam na swoim laptopie.
Aby mieć odpowiedni sygnał korzystam ze zwykłej anteny na dachu domu.
Na razie pokazuje mi 14 kanałów ale odbieram tylko 8 pierwszych na liście.
Dla pozostałych poziom sygnału jest za mały.
Ja mam tuner USB do dekodera telewizji "N" - dostałem jako gratis przy podpisywaniu umowy.
Bardzo ładnie hula i pod windą i pod linuxem.
Obsługa bądź nie E-AC3 na komputerze to kwestia odpowiedniego kodeka bo sam stick to jedynie demoduluje sygnał z eteru na cyfrowy strumień którego obróbką zajmuje się komputer.
Co innego set-top box czy TV ....
Ale czy cię pocieszy, że w Warszawie ktoś odbiera na antenie z wyprostowanego spinacza biurowego?
Wiesz chyba, jak było na analogu: w bloku na 10. piętrze, gdzie przez okno widać nadajnik, można było odbierać z pustym gniazdem antenowym, a pół kilometra dalej na parterze trzeba było na długim kiju antenę za okno wystawić, żeby w ogóle coś zobaczyć.
eplus, z analogiem nie miałem nigdy problemu bo mam sieć zbiorczą podpiętą pod antenę, ale kiedy spółdzielnia oddała administrację anteny UPC zaczęły się schody
np. na takiej antence 15cm
odbiera mi sygnał cyfrowy na balkonie i w mieszkaniu (po tej stronie co balkon i bliżej okna) jak bardzo wysoko będę trzymał antenę.
Wysłany: 2011-12-13, 08:39 Re: Telewizja cyfrowa na laptopie
maciek napisał/a:
wpadł mi w oko ASUS tuner TV U3100MINI PLUS ze względu na 3letnią gwarancję, nie chce wydać więcej niż 100-110zł.
Mam ten model i jestem naprawdę zadowolony.
Zaleta- działa z mało wydajnymi netbookami asusa serii eeepc
Mam EEEPC 1201N i działa z nim płynnie nawet nagrywanie. Pamiętaj tylko o właściwej POZIOMEJ polaryzacji ANTENY
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum