Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dodatki map w MediaNav
Autor Wiadomość
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 42
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-12-20, 18:54   Dodatki map w MediaNav

Witam.
Jakie rozszerzenia map od HERE działają na MN?
-fbl (mapy)
-poi (punkty poi)
-spc (radary)........
co jeszcze zadziała na tym okrojonym IGO? jakie rozszerzenia działają i od czego są?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-12-20, 19:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3752
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-20, 20:48   

Na standardowych wersjach działają także specjalne mapy/pliki hnr ( mapy przyśpieszające obliczenia tras międzynarodowych - przy przekraczaniu granic krajów)
Na modyfikowanych ( także tych moich) działają chyba prawie wszystkie mapy dodatkowe , ( wręcz z budynkami 3D) , aczkolwiek wszystkich nie sprawdzałem.
Działaj także te najjnowsze wersje map z tego roku wskazujące na niebezpieczne zakręty i inne
Niestety im więcej takich map tym wolniej działa nawigacja bo ma więcej grafiki do obrobienia.
Możesz potestować i zdać relacje.
A poniżej info skopiowane z jakiegoś forum ( autor janusz40)
content/map
DZIAŁA .fbl - mapy
DZIAŁA*.fda - (DriverAlerts) Ostrzeżenia dla kierowców,
DZIAŁA*.hnr - Pliki z przedefiniowana siecią dróg - Przyspieszają proces przeliczania trasy na większych odległościach.
SPRAWDZIC *.fsp - Profile trasy inteligentnej - podobnie jak *hsp (histspeed) zawierają predefiniowane w osi czasu korki i zatory drogowe. W praktyce omijają miejsc z tego typu utrudnieniami ruchu, w godziach w których najczęściej te utrudnienia wystepuja.
NIE *.ftr - (Truck Info) - dane dla ciężarówek,
SPRAWDZIĆ *.jvc - (Junction View) - dane do wyświetlania realistycznego widoku skrzyżowań.
SPRAWDZIĆ *.fpa - (Point Adressing) - punkty adresowe - Ułatwiają dotarcie do adresów nie będących przy drogach (osiedla, posesje oddalone od dróg) - iGo prowadzi do najbliższego miejsca, a resztę trasy na mapie wyświetla linia przerywana i prowadzi dalej w trybie pieszego.

\content\poi
DZIAŁA*.poi - punkty POI
DZIAŁA *.POI ( tw Extended POI)
\content\userdata\poi
DZIAŁA*.kml - punkty POI - alternatywa lub uzupełnienie punktów POI w popularnym formacie.

\content\building
DZIAŁA*.3dl - 3-wymiarowe charakterystyczne obiekty (budynki, budowle)
DZIAŁA*.3dc - 3-wymiarowe centra dużych miast

\content\dem
SPRAWDZIĆ *.dem - ukształtowanie terenu

\content\phoneme
NIE *.ph - Phoneme - wspomagające wymowę TTS - wyjątki fonetyczne
NIE *.phr - jak wyżej

\content\histspeed
SPRAWDZIĆ *.hsp - Plik z danymi trasy inteligentnej (HistSpeed) - zdefiniowane miejsca, w których w określonych godzinach występują korki i zatory. Po wgraniu tych plików iGO(Primo) przeliczając trasę stara się omijać takie miejsca w opcji trasa szybka i ekologiczna w Primo.

\content\tmc
DZIAŁA licencje tmc - tylko w MNEVOLUTION
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Chris 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: SCe 115
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Wiek: 34
Dołączył: 20 Sty 2016
Posty: 54
Skąd: Kraków/Mielec/Mochnaczka Wyżna
Wysłany: 2016-12-21, 00:18   

od siebie dodam:

.fds - wydaje mi się że działa ale za mało miałem okazji by to dokładnie sprawdzić
.fjw - działa
.fsp - wydaje mi się że działa ponieważ jak miałem ten plik to nawigacja próbowała uparcie ominąć pewne miejsce pomimo że nie było tam zbyt dużego ruchu (kilka razy takie dziwne zachowanie) a po usunięciu pliku taka sytuacja się nie powtórzyła (przed wgraniem pliku też nie)
_________________
Pray for PEACE,
Train for WAR!
Ostatnio zmieniony przez Chris 2016-12-21, 00:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1074
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-09-03, 19:33   

Chris napisał/a:
od siebie dodam:

.fds - wydaje mi się że działa ale za mało miałem okazji by to dokładnie sprawdzić
.fjw - działa
.fsp - wydaje mi się że działa ponieważ jak miałem ten plik to nawigacja próbowała uparcie ominąć pewne miejsce pomimo że nie było tam zbyt dużego ruchu (kilka razy takie dziwne zachowanie) a po usunięciu pliku taka sytuacja się nie powtórzyła (przed wgraniem pliku też nie)


Kod:
fds to pliki, które ostrzegają urządzenie / samochód o niebezpiecznych zakrętach i ostrych zakrętach.

- wydaje mi się że to nie dział w tej wersji (uwolniona 9.1.3.1) jak przeczytałem wyjaśnienie na
https://www.gpspower.net/...tml#post1078447 wymagaja one licencji której ... nie ma.

pozostałe: .fjw i .fsp działają. Nie wiem który plik odpowiada za wyświetlanie znaków drogowych na drodze ale ta funkcja działa.

3D budynki - nie zauważyłem w uwolnionej wersji.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2018-09-03, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1066
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-03, 19:51   

d3mol3k napisał/a:
3D budynki - nie zauważyłem w uwolnionej wersji.

Te pliki widziałem na zagranicznych forach w MN. Widocznie im działają. Ogólnie zamulają wyświetlacz, w mieście beznadziejne, no chyba że Pałac Kultury jest w chmurach :roll:
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1997
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-06, 08:26   

d3mol3k napisał/a:
3D budynki - nie zauważyłem w uwolnionej wersji.

Obrazki 3D działają bez problemów. Tylko rzadko można je zobaczyć, bo (przynajmniej w Polsce) obejmują duże miasta a w nich bardzo małe obszary- w Warszawie chyba tylko w ścisłym centrum się 3D pokazują.
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3152
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2018-09-06, 09:26   

3D to dla mnie nonsens - widok wielopiętrowego budynku z samolotu, podczas gdy poruszam się w jego cieniu na poziomie parteru. Ułatwienie orientacji? Żadne.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1066
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-06, 15:38   

eplus napisał/a:
3D to dla mnie nonsens - widok wielopiętrowego budynku z samolotu, podczas gdy poruszam się w jego cieniu na poziomie parteru. Ułatwienie orientacji? Żadne.

Oczywiście, tylko Pałac Kultury widać :lol:
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1074
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-09-06, 16:52   

Dymek napisał/a:
d3mol3k napisał/a:
3D budynki - nie zauważyłem w uwolnionej wersji.

Obrazki 3D działają bez problemów. Tylko rzadko można je zobaczyć, bo (przynajmniej w Polsce) obejmują duże miasta a w nich bardzo małe obszary- w Warszawie chyba tylko w ścisłym centrum się 3D pokazują.


Musze się dokładniej przyjrzeć - ogólnie są dwa pliki dla Polski: jeden *.3dl i *.3dc

A jak jest z plikami *.dem? W nie uwolnionej oczywiście.

eplus - może i nonsens ale czasami warto by wiedzieć w jakiej okolicy i gdzie się jest jeśli jest to ciekawy obiekt. Ja chciałbym zobaczyć jak to wygląda w MNEvo. Mnie jeszcze tylko brakuje innej kolorystyki map. Ale ilu ludzi tyle kwestii w takich sprawach ;).
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1074
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-09-16, 18:33   

Mapa *fsp i jej widoczny efekt na mapie w postaci czerwonej linii biegnącej wzdłuż drogi na której występują:
Cytat:
*.fsp - Profile trasy inteligentnej - podobnie jak *hsp (histspeed) zawierają predefiniowane w osi czasu korki i zatory drogowe. W praktyce omijają miejsc z tego typu utrudnieniami ruchu, w godziach w których najczęściej te utrudnienia wystepuja.


_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3752
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-16, 18:47   

To co masz na ekranie na załaczonym zdjęciu to efekt działania TMC a nie map
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1074
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-09-16, 21:23   

OK - dzięki jas_pik za informację - myślałem że za wyświetlanie tych czerwonych linii odpowiada plik mapy *.fsp a nie TMC bo te elementy na mapie "pala się na czerwono" mimo iż ulica pusta.
CZyli tu trochę wprowadzaja takie informacje w błąd bo "wyje że ma lepsza trasę bo korek a tu korka nie ma i trasa lepsza może okazać się gorsza - dłuższą.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3752
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-16, 22:05   

W krajach EU wszystkie informacje do systemów TMC generowanych przez firmy nimi zarządzające ( w Polsce MediaMobile oraz CE Traffic) pochodzą z danych zarządców dróg ( ich systemów zarządzania drogami) , informacji z systemu numeru ratunkowego "112" oraz centrów zarządzania kryzysowego oraz centrów dyspozytorskich tych firm.
W Polsce podobno tez tak działa ale te systemy wciąż sa w początkowej fazie rozwoju bo bardzo mało firm motoryzacyjnych podpisuje z nimi umowy licencyjne.
Dlatego firmy te mają mało własnych czujników i dość powoli reagują na zmieniające się wciąż dane drogowe a z powodów nikomu nie znanych Policja nie przekazuje do systemu danych o wypadkach które uzyskała bez pośrednictwa numeru ratunkowego "112" .
Co innego jest w Niemczech gdzie jest więcej firm zarządczych danymi i do tego w sposób dość fajny firmy podzieliły się regionami . Oznacza to że każda z tych firm działa na ograniczonym geograficznie terenie gdzie współpracuje z lokalnymi stacjami radiowymi i dane są aktualizowane na bieżąco.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1997
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-17, 08:42   

d3mol3k napisał/a:
CZyli tu trochę wprowadzaja takie informacje w błąd bo "wyje że ma lepsza trasę bo korek a tu korka nie ma i trasa lepsza może okazać się gorsza - dłuższą.

Z TMC jeżdżę krótko, bo od wiosny zaledwie. Na razie w 100% olewam propozycję "objazdów", które sugerują komunikaty TMC i będę tak czynił dalej, aż do momentu, gdy te informacje zaczną być prawdziwe i zgodne z rzeczywistością ;-) Jak na razie zazwyczaj system lamentuje, bo korek, zator i będzie spore opóźnienie itp a wszystko to okazuje się być nieprawdą lub miało miejsce dawno temu.
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 58
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 665
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2018-09-17, 11:35   

To w takim razie, jaki jest sens uaktywniać to TMC jeżeli ktoś nie jeździ np. za granicę tylko porusza sie w kraju ? Pytam bo zamierzam właśnie u siebie zacząć zabawę z Medianav . Oczywiście najpierw od wgrania nowych aktualnych map, natomiast potem, miałem w planach tak jak koledzy uaktywnienie tych niektórych funkcji jak np. TMC, ale czy jest sens mieć coś i całkowicie to ignorować.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1997
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-17, 13:20   

jammo napisał/a:
... czy jest sens mieć coś i całkowicie to ignorować.

Trzeba zachować zdrowy rozsądek przy "słuchaniu się" automatu- podobnie jak podczas normalnego korzystania z nawigacji. W przypadku TMC jest tak, że im trasa dłuższa, tym podpowiedzi są bardziej szkodliwe. Działa to tak, że gdy np. w trasie z Gdańska do Warszawy zostanie odebrana informacja o korku pod Warszawą na twojej obecnej trasie, to nawigacja proponuje Ci już zupełnie inną trasę, mimo że do tego korka pozostało np. 3 godziny jazdy a za chwilę może tego korka już nie być. Po prostu moim zdaniem system panikuje zbyt wcześnie, powinien bardziej uwzględniać moje aktualne położenie na trasie.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-09-17, 13:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3752
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-17, 13:54   

jammo napisał/a:
TMC, ale czy jest sens mieć coś

Oczywiście że jest sens .
Zawsze możesz wejść w informacje i jeśli widzisz że jest wypadek to już wiesz ze postoisz. jeśli nie są to krytyczne rzeczy to może nie przejmować się i jechać.
Możesz zainstalować sobie CB i się co kilka kilometrów pytać ale czy zawsze ktoś Ci poprawnie odpowie - tego tym bardziej nie wiesz. Ja już się oduczyłem używania CB - bo od kilku lat daje to niewiele.
Możesz jeździć na google Maps ale ono też i często gęsto źle prowadzi . A jak ktoś zadzwoni do Ciebie w czasie jazdy a Ty masz przed sobą trasę po nieznanym mieście to masz problem - dlatego zawsze korzystam z MN a że czasami jej nie słucham tylko jadę wg swoje wiedzy ( bo Yanosik tez tragicznie wyznacza trasę jesli zdarzy się wypadek)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
ANDONIUSZ 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2
Wersja: Prestige 5 os.
Dołączył: 08 Kwi 2017
Posty: 6
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-09-17, 18:00   

Mam problem z nową MNE uwolniona 9.1.3 wszystko działa włącznie z TMC ale nie widzi fotoradarów , jadąc koło fotoradaru na grafice nie ma ikony i sygnału dźwiękowego,pliki wgrane do SPPEDCAM .W MN1 nie było z tym problemu nieraz uratowało to mnie od fotki.A druga sprawa na grafice nie wyświetla aktualnej prędkości trochę mi tego brakuje , czy jest możliwość włączenia tej opcji?
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1066
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-17, 19:46   

ANDONIUSZ napisał/a:
Mam problem z nową MNE uwolniona 9.1.3 wszystko działa włącznie z TMC ale nie widzi fotoradarów , jadąc koło fotoradaru na grafice nie ma ikony i sygnału dźwiękowego,pliki wgrane do SPPEDCAM .W MN1 nie było z tym problemu nieraz uratowało to mnie od fotki.A druga sprawa na grafice nie wyświetla aktualnej prędkości trochę mi tego brakuje , czy jest możliwość włączenia tej opcji?

A co masz w pliku wgrane? Jest np. Poland_HERE_2018.Q2.... ? Tam są dane, ale obrazki są w innym pliku, który siedzi na stałe.
 
ANDONIUSZ 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2
Wersja: Prestige 5 os.
Dołączył: 08 Kwi 2017
Posty: 6
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-09-18, 17:49   

W SPEEDCAM mam "Poland_HERE_2018.Q1_180305
SpeedcamUpdates.spud
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1074
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-09-18, 19:03   

Ja mam takie pliki w folderze SPEEDCAM jak na grafice dołączonej poniżej. Zastanawiam się nad plikiem tym drugim
Kod:
SpeedcamUpdates.spud
- czy przypadkiem się nie gryzą.

Co do wyświetlania info o radarach to mi wyświetla w uwolnionej i brzęczy - prawie wszystkie obecnie działające i czasami te zdemontowane, ale trafiłem jakiś przed którym chyba mnie nie ostrzegł.

Może masz wyłączoną opcję wyświetlania fotoradarów w ustawieniach nawi?

Zrzut ekranu (96).png
Plik ściągnięto 91 raz(y) 30,59 KB

_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1066
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-18, 19:19   

d3mol3k napisał/a:
Może masz wyłączoną opcję wyświetlania fotoradarów w ustawieniach nawi?

Święte słowa. Trzeba wejść w menu i trochę poklikać.
 
ANDONIUSZ 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2
Wersja: Prestige 5 os.
Dołączył: 08 Kwi 2017
Posty: 6
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-09-18, 19:33   

Spróbuje usunąć ten plik i jutro przejadę się koło fotoradaru i poszukam to gdzie się wyłącza wyświetlanie fotoradarów bo nie kojarze .
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1066
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-18, 21:29   

SpeedcamUpdates.spud = 0KB, utworzony przez program dla szybszego przetwarzania.
Poland_HERE_2018.Q1_180305.spc=11,3KB
i nie żrą się.
Masz jeszcze katalog "global_config.zip" - zawiera on obrazki znaków drogowych, graficzne przedstawienie zdarzeń TMC, flagi narodowe państw, znaki graficzne dostawców map oraz zdefiniowane ograniczenia, prędkości i przepisy ruchu w poszczególnych krajach.
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1074
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-09-18, 22:41   

ANDONIUSZ napisał/a:
Spróbuje usunąć ten plik i jutro przejadę się koło fotoradaru i poszukam to gdzie się wyłącza wyświetlanie fotoradarów bo nie kojarze .


w ustawieniach nawigacji szukaj - niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale chyba pod tym Varovani na grafice poniżej

varovani.jpg
Plik ściągnięto 112 raz(y) 92,24 KB

_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne