DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Sandero 2 szarpie przy hamowaniu silnikiem
Autor Wiadomość
brzoza21 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Sandero 2
Silnik: 1.0 SCe
Rocznik: 2019
Wysłany: 2024-08-08, 17:09   Dacia Sandero 2 szarpie przy hamowaniu silnikiem

Witam, zacznę od tego, że jestem przyzwyczajony do Forda Focusa MK1 1.6 100 KM z 2004 r., bo takim samochodem jeździłem przez ostatnie lata. Ostatnio jeżdżę Dacią Sandero 2 1.0 SCe z 2019 r.. Auto kupione jako poleasingowe z przebiegiem 15 tys. km. Mój problem polega na tym, że gdy jadę Dacią na 2-im biegu 30 km/h na prostej drodze, to jak tylko zdejmę nogę z gazu, żeby zacząć hamować silnikiem natychmiast następuje szarpnięcie, aż ja sam lecę do przodu. Następnie samochód swobodnie zwalnia, ale zaraz przed spadkiem prędkości do 20 km/h jest kolejne szarpnięcie. Taka przypadłość nie występuje gdy jadę pod górkę albo z górki. Pewnie dlatego, że obciążenie dla silnika jest większe, a w drugim przypadku siła inercji robi swoje. Nie są to bardzo potężne szarpnięcia, ale wystarczające by irytować i zacząć się zastanawiać.

Nie mam natomiast takich problemów z Focusem i nie spotkałem się z czymś takim w żadnym innym samochodzie z jakim miałem styczność. Może nie było ich dużo, no ale jednak kilka. Inna sprawa, że po raz pierwszy mam okazję jeździć samochodem z aż tak małym przebiegiem. W każdym razie w Focusie ściągam nogę z gazu, auto swobodnie zwalnia, a jak prędkość zaczyna spadać poniżej 20 km/h, to naciskam hamulec i sprzęgło. Wszystko odbywa się płynnie.

W ogóle trochę ciężko mi w tej Dacii wyczuć sprzęgło i początkowo szarpało mnie przy ruszaniu z 1-ki i później przy zmianie na 2-ke. Teraz rzadziej się to zdarza, ale generalnie muszę kręcić silnik na 2 - 2,5 tys. obrotów. Sprzęgło puszczam na 2-a razy, z tym że w Focusie jakoś tak niżej bierze i szybciej je można odpuścić, a w Dacii muszę dłuższy kawałek przejechać właśnie na półsprzęgle. Podobnież przy redukcji, również muszę je dłużej trzymać, żeby nie szarpnęło, ale przy większych prędkościach już nie muszę tak bardzo uważać.

W każdym razie praca nogą na sprzęgle, to akurat coś na co mam wpływ, natomiast szarpanie przy hamowaniu silnikiem gdzie jedyną rzeczą jaką robię jest ściągnięcie nogi z gazu wydaje mi się dziwne. Macie podobne problemy? Ten samochód tak ma czy faktycznie coś jest nie tak? No chyba, że ja coś źle robię? Przy większej prędkości problem również się niweluje, np. gdy jadę na 4-ce 50 km/h i zaczynam hamować silnikiem, to takich szarpnięć nie ma.
Ostatnio zmieniony przez brzoza21 2024-08-08, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  

shrek 

Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Wysłany: 2024-08-09, 04:51   

Na początek sprawdz poduszki zawieszenia silnika i skrzyni.

villager 

Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018
Wysłany: 2024-08-09, 08:27   

Proponuję podjechać do ASO żeby wgrali nowy soft, albo aktualizację (nie wiem jak się to u nich nazywa). Miałem podobnie (rocznik 2018) a po aktualizacji oprogramowania wszystkie szarpania się skończyły.

brzoza21 
Zielony listek

Wysłany: 2024-08-09, 16:53   

Auto generalnie było kupione u dealera, który po prostu oprócz nowych, sprzedaje także używane samochody. Mają tam autoryzowany serwis, zresztą ta Dacia zawsze była serwisowana w ASO, więc chyba raczej na pewno by ten soft już zaktualizowali. Zasadniczo na samochód jest rok rękojmi tego salonu i jeszcze gwarancja na blachę producenta. Tylko, że ta firma jest oddalona ode mnie o 60 km, więc dlatego najpierw wolę zapytać innych użytkowników, o ich doświadczenia.

villager 

Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018
Wysłany: 2024-08-10, 11:46   

Nie liczyłbym na wszechstronny przegląd u dilera używanych samochodów. Ja kupowałem u takiego, który handlował nowymi, używanymi, polizingowymi i też miał autoryzowany serwis. W ogłoszeniu było, że auto jest sprawdzone, olej zmieniony itd. Na miejscu okazało się, że auto nie ma przeglądu (skończył się miesiąc wcześniej i nie ma wymienionego oleju. Wszystko to robili gdy czekałem. Tym bardziej nie ma co liczyć, że podczas któregoś przeglądu ktoś zainteresował się oprogramowaniem. Oni wychodzą z założenia, że jeśli klient nie zgłasza to nie ma co wyskakiwać przed szereg. Zwłaszcza gdy auto jest na gwarancji.
Moja rada: jedź, zażądaj i mają to zrobić. U mnie pomogło. Jeśli to, o czym piszesz nie jest wynikiem jakiejś innej usterki to też pomoże. Zresztą nawet jak jest coś innego na rzeczy to zawsze lepiej mieć nową wersję softu niż starą.

brzoza21 
Zielony listek

Wysłany: 2024-08-12, 16:08   

Dzisiaj dzwoniłem do serwisu i sprawdzili mi w bazie danych czy samochód był aktualizowany pod względem oprogramowania. Rzekomo ma najnowszy soft.

Odpowiedz do tematu