Wysłany: 2008-11-22, 17:38 50 000 tysięcy Sandero i pierwszy kryzys Logana
Niedawno w z taśm fabryki w Mioveni zjechało pięcdziesięcio tysięczny egzemplarz Sandero w kolorze Bleu Marine z silnikiem 1.6/87 KM w wersji Laureate. Samochód pozostanie w swojej ojczyźnie.
W Europie popyt na Dacię Sandero jest duży. We Francji sprzedano 4,903 sztuki, a na wymagającym niemieckim rynku o 193 auta mniej. Na forum liczba użytkowników tego auta rośnie jak grzyby po deszczu.
Z kolei Logan przeżywa ciężkie czasy. Drastycznie spadła sprzedaż tego auta w Rumunii, gdzie dotychczas był na niego największy popyt. Spadek sprzedaży był najwyraźniej tak dotkliwy, że prezydent Rumunii Traian Basescu, wzorem Waldemara Pawlaka zamienił swojego Volkswagena na nowiutką Dacię. [- - -] W zwiększeniu sprzedaży pomaga też rząd, który zniósł opłatę rejestracyjną za nowe auto w wysokości 150 euro.
1506.jpg
Plik ściągnięto 11171 raz(y) 140,5 KB
df5f72d2000e85394925df4b.jpg
Plik ściągnięto 11127 raz(y) 17,25 KB
Dacia_Logan_my2009_02.jpg
Plik ściągnięto 368 raz(y) 21,05 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-01-03, 22:36, w całości zmieniany 2 razy
Może nawiązanie, ale ja też nie kojarzę - jeździł zdaje się Priusem, zmienił ostatnio na coś "made in (hue, hue) Poland"?
I jeszcze jedno:
Cytat:
Czyżby Rumunom też nie spodobało się nowe oblicze Logana?
Loganku, o ile pamiętam, chciałeś się zająć poważniej dziennikarstwem motoryzacyjnym, więc bardzo Cię proszę - nie bierz przykładu z najgorszych wzorców. Każdy - nawet (czasem: zwłaszcza) dziennikarz - może (czasem: powinien) mieć własne zdanie, ale do jego wyrażania są odpowiednie formy. Jeśli pisze się artykuł czysto informacyjny, to należałoby się powstrzymać przed wciskaniem w niego własnych ocen - do tego są np komentarze czy felietony.
Dobrze by więc było, gdybyś przeredagował tę notkę...
...zwłaszcza, że np dla mnie powody spadku sprzedaży sedana są całkiem logiczne z praktycznego punktu widzenia - po prostu większość ludzi potrzebuje albo jak największy bagażnik, więc wybiera kombi, albo wystarczająco duży, a wtedy wystarcza im hatchback.
Odnoszę zresztą wrażenie, że dla potencjalnego użytkownika Daćki wygląd w ogóle jest na jednym z ostatnich miejsc - ale nawet w takim przypadku zmiana z dość charakterystycznego na w sumie nijaki wbrew pozorom może być dla dużej grupy właśnie pozytywna.
że dla potencjalnego użytkownika Daćki wygląd w ogóle jest na jednym z ostatnich miejsc
I tu się mylisz sedana nie kupiłem bo mi się nie podobał natomiast MCV jest jest niczego sobie. Zamienił bym ewentualnie na C4 picasso wersja długa lub na Espace, no ale to nie te pieniądze. Za tę kasę nic piękniejszego nie kupię.
Primo, nie mylę się, bo lepiej wiem jakie odnoszę wrażenie d(((;
Secundo, to mówiłem o normie, a nie o marginesie...
A tertio, już na poważnie: miałem na myśli to, że osoby wybierające Daćkę w ogóle kierują się chyba raczej praktycznością oraz ceną na pierwszych miejscach, a dopiero ewentualnie potem wyglądem.
PS
Quatro, oj tak, Espace jest najlepszy [:
PPS
Quinto, jeszcze się przyczepię do Loganka: czemu jest fotka starego Logana zamiast obu? Ostatecznie - nowego, żeby każdy mógł zobaczyć jakie to teraz jest paskudne auto, skoro je krytykujesz... <;
...zwłaszcza, że np dla mnie powody spadku sprzedaży sedana są całkiem logiczne z praktycznego punktu widzenia - po prostu większość ludzi potrzebuje albo jak największy bagażnik, więc wybiera kombi, albo wystarczająco duży, a wtedy wystarcza im hatchback.
Nie zgadzam się. MCV jest jednak wyraźnie droższe (szczególnie w Rumunii z tego co pamiętam) i większe od sedana, więc jeśli ktoś potrzebuje duży bagażnik może się zdecydować na sedana, którego 510 litrów również jest potężną przestrzenią ładunkową.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-11-25, 11:25
Nadwozie MCV prawdziwy przebój, tendencja wzrostowa sprzedaży
Nadwozie hatchback, czyli Sandero, bardzo dobre przyjęcie, także w Polsce, który przecież jest jedynym krajem, gdzie sprzedaż Dacii jest słaba.
Sedan, czyli Logan, coraz słabsza sprzedaż, przegrywa coraz wyraźnej z MCV.
Powody:
1) prasa: sedan był pierwszy, i strasznie obrywał, oszczercze, kpiarskie oceny dziennikarzy, dopiero wersje z dieslem zdobyły trochę uznania
2) public relations: to do sedana chyba na trwałe przykleiła się opinia samochodu taniego, prostego, pierwotnie mającego kosztować 5000 euro, tak silnie promowana przez koncern Renault, kto zaś lubi się obnosić z biedą, i ubóstwem? w Polsce nawet oszczędność jest źle widziana
3) MCV, i Sandero: skorzystały z doskonałej opinii o Loganie, połączyły ciekawą, nie-kontrowersyjną stylistykę nadwozia (Sandero, nazywany rumuńskim Golfem), z funkcjonalnością, i pojemnością (MCV), oraz niezawodnością Logana
Warto też zwrócić uwagę, że prawie 80% samochodów Dacia sprzedaje się w specyfikacji Laureate, lepiej wyposażonej.
Ciekawe, czy Dacia pójdzie w ślady Skody, i po pewnym czasie zrezygnuje z produkcji sedana. Podobna sytuacja: wzrostowa sprzedaż hatchbacka, i kombi przy malejącym zainteresowaniu sedanem. Fiat chyba też nie był zadowolony ze wyników sprzedaży sedana (wycofanie modelu Albea w zeszłym roku, choć mógł być sprzedawany jako tańsza o 10-12 tysięcy złotych alternatywa dla Linei).
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-01-10, 17:46
W ramach uzupełnienia:
"Sprzedaż samochodów Dacia w Rumunii zmalała w grudniu 2008 roku o 54,9%, do 3622 sztuk, a w całym 2008 roku o 16,7% do 84 719 sztuk. Po wznowieniu produkcji 11 stycznia 2009 roku liczba produkowanych dziennie samochodów zostanie zmniejszona z 1360 do 1085 sztuk (za Rzeczpospolita z 8 stycznia 2009 roku)."
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum