Ja właśnie kupiłem MONROE gazowe na przód jeszcze po cenie zeszłorocznej - 160pln za szt. , nr Monroe G7373. Nie wiem kiedy zmienię bo jak na razie nie jest źle ze starymi, może poczekam na koniec zimy.
Na Allegro MotoFrance oferuje tylni amorek o dziwo wyglądający tak, jak ten przedni w Moto Dynamic. Pisałem do MotoFrance czy się nie pomylili, odpowiedzieli, że nie. Że błąd jest na Moto Dynamic.
Tymczasem sami popatrzcie, że kod produktu amorka tylnego widoczny na nalepce pudełka z MotoFrance jest identyczny jak ten na Motodynamic z tym amorkiem gazowym - innym w wyglądzie.
Wysłany: 2021-08-02, 08:14 Jakiej firmy amortyzatory do dustera I?
siemka,
Na przeglądzie w SKP usłyszałem od diagnosty , że moje amorki są sprawne tylko w 20% , mimo , że są suche . Faktycznie auto już dość jest " podskakujące " i przechyla się ochoczo na mocniejszych zakrętach. Jakiej produkcji i firmy polecacie amortyzatory ?
Biorę pod uwagę firmy TRW, KYB, Meyle . Z tego co wiem głównie KYB cieszy się dobrą opinią ale są troche droższe. Jakiej firmy są dobre ? Czy macie jakieś opinie na ten temat ? A tak wogóle jeździcie nadal na fabrycznych w swoich daciach gdy macie powiedzmy ponad 100kkm przebiegu ?
Obecnie mam Monroe i zakładane były ok 6 lat temu? - jak widać są słabiutkie .
Mam ponad 207 tys. km nalotu i niedawne badanie techniczne Ciapa przeszła śpiewająco. Amory od nowości, jeśli pamiętam to mają teraz sprawność na poziomie 65% (fabryka 70%). O wymianie mam zacząć myśleć przy sprawności 40%.
Kilkanaście lat temu Monroe miało wpadkę jakościową, potem się poprawili ale ciężko wyciągać wnioski na temat jakości tych amorów, które jeszcze posiadasz- nie wiemy jak i gdzie jeździsz i ile na nich przejechałeś. Ja mam dobre zdanie o fabrycznych ale jeśli już miałbym wybierać coś poza nimi to szedłbym w KYB; jednak trzymają poziom.
To niesamowite , że tyle wytrzymają u Ciebie. 200kkm nalotu i nadal sprawne??? Jeździsz może głównie po ekspresówkach albo autostradzie ?
Diagnosta też kręcił nosem z niesmakiem gdy powiedziałem mu, że założyłem w dusterze monroe . Niestety ale wtedy kilka lat temu, nie było innych dostępnych firmowych do dustera poza oczywście fabrycznymi orginalnymi ale te było sporo droższe.
Jeżdzę po zwyczajnych drogach, w Polsce - wiadomo jak to u nas jest - często się gdzieś trafi na jakiś głębszy uskok studzienki czy wyrwe w szosie ... Cięzko się przed tym uchronić.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-08-02, 12:20
Febi zeszła również psy, ja sie o tym przekonałem, jeden z forumowiczów równeiz oraz mój znajomy z pracy. Dobre opinie maja amortyzatory firmy Sachs ale nie patrzyłem czy sa dostępne do Dustera
corrado,
fakt, na bezdroża raczej nie zjeżdżam ale i też mam 4x2 bo priorytetem był wyżej zawieszony samochód i związane z tym łatwiejsze wsiadanie.
Jeśli chodzi o amory to popatrz może na oryginały na mdparts.pl. Zresztą nie raz ta strona była podawana. Nie jestem w żaden sposób powiązany z tą firmą a polecam bo też tam robiłem zakupy i sprawdziłem, że tam amory są dostępne tylko musiałbyś sam zobaczyć czy do Twojego DD podejdą.
Dzięki panowie za odpowiedzi akurat może troche się wyglupilem ale kupiłem Bilstein B4 bo akurat były w promocji. Zobaczymy jak przyjdą czy faktycznie będą nowe i wogole sprawne
niestety padłem ofiarą cwaniaków xD, nici z zakupów Bilsteinów, kupowałem na allegro , wycofali mój zakup robiąc zwrot pieniędzy i tłumacząc , że się zepsuły w magazynie ... wystawili je jeszcze raz w wyższej cenie za 399pln/2szt i już sprzedali !
Cytat:
Witam, niestety amortyzatory uległy uszkodzeniu na magazynie, nie mamy możliwości zamówienia drugiego kompletu.
Ostatnio zmieniony przez corrado 2021-08-06, 09:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum