Witam,
W salonie dowiedziałem się, że Dokkera już nie ma w sprzedaży i nie będzie - wycofują się z tego modelu. Na stronie https://www.dacia.pl/samochody/dokker.html widzę, że są (jeszcze?). Czy to prawda, że Dokker wypada z oferty ? Jeżeli tak, to od kiedy i dlaczego na stronie www jeszcze jest dostępny?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-25, 13:49
To prawda, pogłoski są takie że Lodgy i MCV będą miały wspólnego następce, a Dokker będzie sprzedawany jako nowa wersja Kangoo tylko nie wiadomo czy ze znaczkiem Dacii.
Ponieważ dokker wygryzł kangoo z rynku, to Renault wycofało go z gamy Dacii, zmieniło nazwę i włączyło do swojej marki - nazywa się teraz renault express:
Mam mieszane uczucia.
Z jednej strony wnerwiające złupienie mojej ulubionej marki to jest.
Z drugiej fajnie, że projekt „wskrzeszona Dacia” chyba z dużą nawiązką spełnił nadzieje Żabojadów. A to miłe.
Ps.
Chyba mi gorzej. Mam sentyment do rumuńskiej marki. Pewnie to dlatego, że polskiej brak.
A fajnie by było FSO Dusterem jeździć i jakie jest nowe FSO Sandero sprawdzać.
Ponieważ dokker wygryzł kangoo z rynku, to Renault wycofało go z gamy Dacii, zmieniło nazwę i włączyło do swojej marki - nazywa się teraz renault express:
Z tego co widzę, to to Reanult Express jest teraz tylko w wersji VAN, czyli może być odpowiednikiem Dokker VAN, ale nie widzę, go w wersji osobowej, więc (na chwilę obecną) nie ma odpowiednika Dokkera osobowego?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Ircys 2021-01-26, 21:01, w całości zmieniany 1 raz
Na stronie Renault.pl to ja na razie widzę wyłącznie starego kangoo express, czyli obecną II generację, a nie nową z informacji prasowej o kangoo III/expressie II.
Aktualizując sobie zakładki z wymiarami modeli przeczytałem jeszcze raz zalinkowany komunikat prasowy i teraz zauważyłem, że napisano w nim wprost, że w Europie w ogóle faktycznie nie będzie expressa osobowego.
Gama będzie zatem wyglądać tak:
- furgon golas: express van;
- furgon wypas: kangoo van;
- wersja osobowa: kangoo.
Najważniejsza różnica między kangoo a expressem - oprócz wyposażenia standardowego i dostępności opcji - to brak w tym pierwszym modelu słupka B.
Kangoo traci również w nowej generacji wersje skróconą, przedłużoną i 7-osobową.
Ponieważ express II to po prostu głęboki lifting dokkera, to jego wymiary zapewne niewiele się zmienią. Ma być jednocześnie mniejszy od kangoo III, więc ten z kolei powinien urosnąć w tej generacji do ok. 4,5 m.
Renault Polska podało, że otwarcie zamówień nastąpi na początku lutego, więc szczegółowe dane techniczne powinny zostać opublikowane już wkrótce. Pierwsze egzemplarze mają się pojawić się w salonach w maju.
Aktualizując sobie zakładki z wymiarami modeli przeczytałem jeszcze raz zalinkowany komunikat prasowy i teraz zauważyłem, że napisano w nim wprost, że w Europie w ogóle faktycznie nie będzie expressa osobowego.
Ale jaja. Cóż my europejczycy zawiniliśmy ? :) Chyba za dużo kupowaliśmy "tanich" Dokkerów :)
Moim zdaniem Dokker jest ładniejszy (o ile można taką etykietę przyczepić autu) od Kongura... No i znacznie tańszy. skoro nie będzie Dokkera, to po prostu będzie drożej i wielu, którzy kupowali Renault/Dacię, pójdą po inne marki.
Moim zdaniem Dokker jest ładniejszy (o ile można taką etykietę przyczepić autu) od Kongura... No i znacznie tańszy. skoro nie będzie Dokkera, to po prostu będzie drożej i wielu, którzy kupowali Renault/Dacię, pójdą po inne marki.
Też tak myślę i zastanawiam się, czy to że expressa nie będzie w europie nie jest przypadkiem strzałem w stopę renault.
Trudno cokolwiek wyrokować bez znajomości nieogłoszonych jeszcze cen, ale przecież nie ma żadnej przeszkody, żeby osobowy kangoo zaczynał się tam, gdzie kiedyś zaczynał się osobowy dokker - to tylko kwestia decyzji Renault.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum