Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2019-04-15, 11:11 Dacia Logan by Puncu
Cześć wszystkim
Około miesiąca temu nabyłem swój pierwszy samochód - Dacia Logan z 2008r.
Samochód z pewnego źródła, niestety trochę zaniedbany przez niewiedze i roztrzepanie.
Zacznijmy od początku.
Dacia Logan 2008r.
Silnik 1.4 MPI 75KM (bez LPG)
Przebieg w dniu nabycia to 144 206km
Wersja Arctica (podobno)
4 elektryczne szyby
2 poduszki powietrzne
Wspomaganie kierownicy
ABS
Centralny zamek z kluczyka
Elektrycznie sterowane lusterka
Klimatyzacja manualna
Trudno wszystko zapamiętać, ogólnie full wypas
Do samochodu dostałem komplet łysych opon letnich i zimówki na wykończeniu.
Po dojechaniu do domu (jakieś 50km) okazało się że zapala się kontrolka ciśnienia oleju podczas hamowania. Samochód praktycznie nie miał oleju, samochód miał przejechane 38000km od ostatniej wymiany. Dolałem 2L oleju i pojechałem do znajomego serwisu.
Wymieniono mi wszystkie filtry, wszystkie płyny w tym płyn hamulcowy, rozrząd bo miał już 144000km, pompę wody, pasek klinowy, świece, żarówki świateł postojowych. Ogólnie wszystko co było w stanie wątpliwym lub nieznanym
Zaczęło się robić ciepło i trzeba było zacząć się rozglądać za kompletem opon na lato. Znajomy mi zaproponował że ma komplet opon z felgami aluminiowymi za psie pieniądze, a opony sezonowe. Wszystko pięknie, pomierzone sprawdzone i nie pasują
Nie pasował jedynie otwór centrujący, był o 2mm za mały. Ponowne mierzenie, sprawdzanie i docelowo wrzuciłem felgi na tokarkę.
Z braku wiedzy mam też nieidealne opony do tego samochodu, są to 205/50 R 15', profil o dwa rozmiary za mały. W niedalekiej przyszłości będę je zmieniał
Samochód też nie jest bez przygód. Na klapie bagażnika ma wgniotkę od słupka na stacji benzynowej (nie znam całej historii). Lekko niedopasowany tylny zderzak z prawej strony, również z winy słupka. Niedawno znalazłem małą wgniotkę na tylnych prawych drzwiach, nie mam pojęcia skąd
Także tego. Pochwaliłem się
Ostatnio zmieniony przez Puncu 2019-04-15, 11:12, w całości zmieniany 1 raz
Pierwszy wypust po lifcie z nowym logo. Nie wiedziałem, że miały białe zegary. Szczerze to jeździło mi się starym Loganem lepiej (wygodniej) niż nowym Sandero.
A to mie Lauret? Wydaje mi się, że tylko Lauret miały białe zegary. Nie wiem, gdzie mam stary katalog.
Chociaż srebrnej listwy na klapie bagażnika nie ma.
Ostatnio zmieniony przez Ikarusiarz 2019-04-21, 22:12, w całości zmieniany 1 raz
Model: SS Techroad i Duster 4WD
Silnik: 90TCe i 150TCe
Rocznik: 2019 i 2021 Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Kwi 2017 Posty: 214 Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2019-04-22, 20:56
Gratuluję zakupu Logana i oby bezawaryjnie służył. Silnik 1.4MPI to mocna strona tych samochodów. Pomimo 75KM spokojnie daje radę w mieście a po trasie nie jeździłem to się nie wypowiadam. Po przesiadce z 20 letniego poloneza do 8 letniej Sandero wrażenia pozytywne.
Szerokości
Rocznik: 2019 i 2021 Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Kwi 2017 Posty: 214 Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2019-04-22, 21:11
Hmmm a przy jakieś szybkości?
Moje prędkości oscylują do 100km/h (odcinek niezabudowany), więcej nie mam gdzie jeździć. Ale fakt że powyżej 3 tyś obr silnik do cichych nie należy, na szczęście mi to nie przeszkadza widocznie TTTM.
W porównaniu z nowym Lodgy, silnik istotnie jest głośniejszy ale za to moja Sanderka ale i Twój Logan nie ma tych głupich udogodnień w postaci czujników niezapiętych pasów, start-stopów, czy czujników ciśnienia w oponach. Konstrukcja prosta jak budowa młotka do ogarnięcia w każdych warunkach.
Wysłany: 2019-04-22, 21:42
Zapewne to sprawa wyciszenia grodzi komory silnika. Cóż przynajmniej wiem że jadę samochodem z silnikiem spalinowym a nie elektrycznym :-D
A co do klasy samochodu, kiedyś się podeśmiałem, że Dacia to oryginalne auto reszta to tanie i nieudolne podróbki :lol:
Ostatnio zmieniony przez marko 2019-04-22, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-05-11, 20:20
Tak sobie pomyślałem że przez zlotem przydałoby się zrobić coś przy samochodzie
Zacząłem od lamp, były matowe i nie prezentowały się najlepiej. Pasta polerska i przywróciłem im blask
Jak nie będę zapominał robić zdjęć to będę się dzielił dalej
Wysłany: 2020-02-08, 18:52
Odświeżam trochę temat
Po prawie roku użytkowania nalatałem jakieś 19 000 km. Samochód przeszedł wymianę rozrządu z pompą wody, wymianę wszystkich płynów, kompleksowa regeneracje układu hamulcowego. Nowe tarcze, klocki, szczęki, cylinderki itd. Jedynie bębny zostały stare
Do tego wszystkiego jakieś taki drobiazgi jak wymiana żarówek podświetlenia schowka czy pokręteł nawiewów.
Założyłem instalacje gazową - jedna z lepiej podjętych decyzji
Samochód doczekał się trzech bagażników rowerowych na dachu, jest to mój codzienny samochód i jednocześnie "tripowóz". Dzielenie wozi mnie po Polsce i Europie.
Wysłany: 2020-06-12, 21:31
Małe zmiany się podziały
Kupiłem za niewielkie pieniądze trzy bagażniki Thule Proride 591
Dwa z nich zamontowałem, trzeci czeka na części zamienne.
Po dłuższym czasie jazdy z belkami i bagażnikami na dachu zaczął doskwierać mi hałas, a dokładnie gwizd powietrza powyżej 100km/h. Zdecydowałem się zamontować owiewkę belek. Dodaje nieco niecodziennego wyglądu
Na konic dodam że dzisiaj licznik pokazał 168 000km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum